Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:46:30
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kwiaty pochłaniające zapach?  (Przeczytany 1965 razy)
Rem
Nowicjusz
*

« : Lipiec 09, 2006, 09:28:28 »

Witam,

Właśnie wynająłem nowe mieszkanie i w jednym z pokoji nie moge się pozbyć nieprzyjemnego zapachu. Słyszałem że są kwiaty które mogą pochłaniać zapachy ale nie mam pojęcia gdzie ich szukac?

Mam nadzieje ze ktoś w was będzie mógł pomóc

Pozdrawiam,
Remi

Pozdrawiam,
Remi
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2006, 11:19:07 »

Ja takich roślin nie znam.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2006, 12:15:08 »

ja tez nie znam,ale zamiast kwiatow polecam dobre wietrzenie mieszkania i uzywanie kominkow podgrzewajacych olejki aromatyczne,piekny zapach i jak olejki sa naturalne to i jest to bardzo zdrowe, ja stosuje choc nieprzyjemnych zapachow ie mam to jednak lubie czuc w powietrzu zapach wanilli,na swieta cynamonu,kokosu,czesto tez pomaranczy, ja sie swietnie czuje w takich zapachach

Elf
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2006, 07:18:39 »

Roślinek pochłaniających brzydkie zapachy nie znam, ale chyba będzie szybciej ustaliś skąd ta woń i potraktować srodkami chemicznymi, czesto w zaniedbanych mieszkaniach brzydko pachną gumolity i szafy, czasami to pleść a czasami po prostu brud...

Zaglądaj tam, gdzie widzisz kwiat, tam dobre serca mają, źli ludzie kwiatów nie trzymają
MACIEK
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2006, 15:45:00 »

Rośliny odświeżające powietrze!
1.PAPROĆ-nawilża powietrze.
2.NIECIERPEK-nawilża powietrze w miejscach bardzo suchych

Rośliny filtrujące powietrze!
1.RADEMACHERA- pochłania/likwiduje dym papierosów. Może likwiduje też inne nieprzyjemne zapachy, ale pewien nie jestem. Nigdy jej niestosowałem/uprawiałem w pomieszczeniu.
2.KALCEOLARIA / PANTOFELNIK-pochłania kurz.
:(roślina jednosezonowa): niestety
3.SCINDAPSUS- walczy ze szkodliwymi wyziewami z tworzyw sztucznych.
4. CHRYZANTEMY - walczą z  formaldehydem (W stężeniach powyżej 25% działa toksycznie przez drogi oddechowe, w kontakcie ze skórą i po połknięciu. Powoduje oparzenia)

Rośliny pochłaniające zapachy!
1.FIOŁEK AFRYKAŃSKI / SĘPOLIA -pochłania  nieprzyjemne zapachy
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2006, 18:40:08 »

Maciek skąd te rewelcje? Na jakich źródłach oparłeś swoją wypowiedź?
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2006, 18:58:49 »

Cześć!
 Laughing Przede wszystkim kup terpentyne i przetrzyj nia wszystko co sie da,czyli meble w środku,szafy szafki kuchenne i podłogi.Mozesz ja troche rozcieńczyć.Podejrzewam,że to może z łazienki,a tam niestety trzeba sprawdzic rury  i ewentualnie kilkakrotnie przepłukac lizolem,którego zapach zabijesz potem terpentyna.
Bardzo pomoże uzywanie swiec zapachowych to nawet bardzo przyjemne,lub kominków z naturalnymi olejkami.,czy też palenie kadzidełek o ulubionych zapachach.Polecam zapach suszonej śliwki.
A ponadto rosliny"
1.nefrolefis,dracena,fikus beniamina,skrzydłpkwiat,szeflera i difenbachia - rozkładaja formaldehyd
2. nefrolepis,anturium,fikus beniamina,difenbachia rozkładają ksylen i toulen
3. anturium,maranta,dracena,azalia i fikus beniamina - roszkładaja amoniak.
I jeszcze jedno warto mieć w kuchni na oknie czy stole mise z ziołami jak mieta,melisa,rozmaryn,które oprócz zapachu moga byc wykorzystane do sporzadzania potraw  UFF!!! Wink
Serdecznie

KaRo
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: