majakal
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #60 : Styczeń 09, 2009, 21:26:54 » |
|
Rzeczywiście kolekcja powalająca, moim faworytem jest 1,8,9,10,11,12,13,14 i 17 gdybyś zechciał odsprzeda po listeczku, to masz moją wdzięcznoś po grób... majakal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #61 : Styczeń 09, 2009, 21:40:01 » |
|
Maniek, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego wątku  Masz piękne fiołki, pięknie sfotografowane i pięknie prezentują się na Twoich parapetach. Luz, ład i porządek - to kocham - tego nie mam  Najbardziej brakuje mi luzu  Po prostu pięknie... gratuluję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #62 : Styczeń 10, 2009, 12:22:25 » |
|
Oj Anetko, myślę, że większości nam tutaj tego luzu brakuje  , a jeszcze tyle piękności jest, które chciałoby się mieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #63 : Styczeń 10, 2009, 13:53:46 » |
|
Maniuś a dzielisz się listeczkami (odsprzedajesz, wymieniasz)? to ustawiłabym się w kolejce choć do wiosny jeszcze troszkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeggySue
Aktywny

Fiołki, ach fiołki... W końcu przeprowadzka! :)
|
 |
« Odpowiedz #64 : Styczeń 12, 2009, 21:20:47 » |
|
hmmm... 8 i 10... zdecydowane faworyty me! Maniuś, byłbyś skłonny na wymianę wiosenną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #65 : Marzec 14, 2009, 07:35:00 » |
|
Bajeczny numer 8 padł  Wymienisz sie na cos?? Oddam (prawie) każdy odmianowy za tego Pięknisia.
|
|
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
|
Marcia2405
|
 |
« Odpowiedz #66 : Marzec 15, 2009, 16:32:13 » |
|
1, 8, 11, 12....  śliczności.... Reszta również jest piękna ale te przykuły moją uwagę maksymalnie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #67 : Marzec 15, 2009, 19:13:12 » |
|
Wszystkie piękne,bez marudzenia. 
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #68 : Marzec 26, 2009, 18:31:14 » |
|
Witajcie po bardzo długiej nieobecności. Niestety wpadam tylko na chwilę, bo w niedzielę znowu jadę do Wrocławia... Dziękuję, za miłe komentarze, ale wiadomości zbyt dobrych nie mam... Otóż fiołki, jak i większość innych, długo i pieczołowicie rozmnażanych i kolekcjonowanych roślin, zmarniały mi  , a raczej mojej siostrze i mamie, bo podczas mojej nieobecności to one się nimi opiekują. Zimą mieliśmy remont - wymiana instalacji grzewczej, akurat w najzimniejsze styczniowe dni, no i niestety lwiej części fiołków nie udało się przetrwać. Gdybym był wtedy obecny to myślę, że poradziłbym sobie z niską temperaturą, bo mam doświadczenie w uprawie tych wrażliwych na chłód roślin. Niestety mokra ziemia w parze z zimnem zebrały swoje żniwo i tak na przykład numer 8 zszedł z tego padołu na lepszy  . Łaska boska, że pstrolistny od Donaty przeżył  , bo hoduję go od listka już z półtora roku i nie miałem jeszcze okazji oglądać jego kwiatów. Fiołki generalnie, czasy świetności chyba mają już za sobą - bardzo liche, a ja nie mam możliwości zadbania o nie osobiście, chociaż bardzo bym chciał. Co do jakiejś wymiany, to myślę (jeżeli oczywiście będę miał z czego skubnąć liście), że dopiero w wakacje będę miał czas, aby się tym zając. Pozdrawiam ciepło!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #69 : Marzec 26, 2009, 19:01:21 » |
|
Fajnie że jesteś choć na chwilkę fiołeczków szkoda  Ale nic się nie martw na pewno Cię podratujemy nowymi listkami 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #70 : Marzec 26, 2009, 19:06:40 » |
|
Oj fiołeczków bardzo szkoda, bo piękne  , co do podratowania to popieram Anetkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #71 : Marzec 26, 2009, 19:11:46 » |
|
Dzięki, na prawdę miło do Was wrócić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #72 : Marzec 26, 2009, 22:39:38 » |
|
Witaj, Maniuś  Jak milo Cię słyszeć. Szkoda twoich ślicznotek. Pstrolistne są chłodnolubne dlatego ten przeżył. A co z fuksjami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #73 : Marzec 26, 2009, 23:04:10 » |
|
Ulubioną fuksje, poturbowaną letnią porą, - czarną zabrałem na zimowanie do mieszkania, ładnie rośnie (o sadzonkach oczywiście pamiętam  ), reszta spędziła zimę w ciemnej piwnicy, czy odżyją, to się dopiero przekonamy... ale jestem dobrej myśli  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
herbal3
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #74 : Marzec 26, 2009, 23:24:51 » |
|
Bardzo mi przykro z powodu Twoich fiołków. Już wcześniej odwiedziłam Twój watek i je podziwiałam, a szczególnie nr 8. W tej sytuacji nie myśl o dzieleniu szczypek czy listków, tylko Ciebie trzeba będzie wspomóc jak już wrócisz na wakacje.  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #75 : Marzec 27, 2009, 08:10:47 » |
|
Och Maniuś szkoda  . Pocieszające jest to ,że fiołeczki lubią się szybko odradzać  , więc się nie martw . Zagladaj do nas częściej 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #76 : Marzec 27, 2009, 08:33:42 » |
|
Kurczę, szkoda tych śliczności, powinieneś był przed wyjazdem przeprowadzić w domu szkolenie z opieki nad fiołeczkami  Nie dało rady wziąć swoich podopiecznych ze sobą
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #77 : Marzec 27, 2009, 21:28:00 » |
|
Wziąć, nie dało rady - za dużo tego, zresztą to problem w trakcie wyjazdów. Szkolenie, nie było wystarczająco szczegółowe - jak się okazało. Poinstruowałem też oczywiście, że w razie czego to najlepiej na floraforum, ale gdzie tam - nie chciało się czytać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malavi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #78 : Marzec 28, 2009, 14:28:08 » |
|
Mnie listek fiołka z nr.8 od Ciebie też padł, ale mam podobnego od Barbary Wo A Ty od kogo miałeś tego fiołka ? Bo jeśli też od Basi, to u mnie możesz liczyć na listek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|