Maniek
Aktywny

|
 |
« : Kwiecień 26, 2008, 18:25:48 » |
|
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  Te dwa to fiołki od Donaty, za które jestem jej szalenie wdzięczny. Zdjęcia robione dzisiaj. 16  17 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2008, 18:28:05 » |
|
Coś nie widać tych fiołków;)
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2008, 18:32:36 » |
|
pracuje nad tym...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2008, 18:38:21 » |
|
Widać już. Wszystkie piękne a niektóre nawet niezwykłe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2008, 18:41:17 » |
|
Piękne kwiatki! Szczególnie ładnie prezentują się w rzędzie na parapecie:) Trzymasz ja na jakim, na wschód, północ itd?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Gunia85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2008, 18:55:05 » |
|
Zazdroszczę Ci tego miejsca na parapecie. Na moim to nawet listek w kieliszku już się nie zmieści... Poza tym obstawione akwarium, stolik pod komputer, regał. Jak przyjdą listki od Ariadny będę musiała przeprowadzić ekspansję na strych  Fiołeczki cudne, nie wytrzymam, żeby się o listki nie zapytać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2008, 18:57:35 » |
|
Fiołki (te w rzędzie, na parapecie) stoją na oknie północnym. Od wiosny do jesieni to najlepsza dla nich wystawa. Dziękuje Guniu! Pisz na pw które kolorki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2008, 19:13:08 » |
|
Maniek, spadłam przez Ciebie (i Twoje fiołki) pod biurko i nie mogę się podnieść. Skąd Ty wytrzasnąłeś te wszystkie cuda??? Jedyne co mnie trzyma przy życiu, to fakt, że nie miałabym ich gdzie tak ładnie wyeksponować. Z tym większą przyjemnością pooglądam Twoje. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2008, 19:14:39 » |
|
Czy Ty się Mańku chcesz wymienić może za listki Twoich na inne fiołki-listki?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2008, 19:17:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2008, 19:18:39 » |
|
Cudowności  jeden piękniejszy od drugiego  A razem na parapecie wspaniale się prezentują  . Też zazdroszczę ,  tyle miejsca 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 26, 2008, 20:08:43 » |
|
Dziękuje Lilu! Ja nastawiłem się na fiołki i to właśnie im poświęcam najwięcej miejsca. Ciesze się, że fiołki się podobają.
Kasiu, też sądzę, że te fiołki których numerki podałaś są bardzo oryginalne. Jednak moim ulubieńcem jest nr 5. Lubię go za to, że w zależności od pory roku kwiaty mają inny kolor od całkiem białych do prawie czerwonych. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 26, 2008, 20:12:54 » |
|
A możesz odpowiedzieć na moje pytanie  ?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 26, 2008, 20:19:59 » |
|
Maniek, całkowicie się z Tobą zgadzam co do fiołka nr 5 bo mam taki sam okaz i mnie również zadziwia swoją kolorystyką Jeszcze raz gratuluję ślicznych kwitnień 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gunia85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 26, 2008, 20:24:31 » |
|
Niedawno kupiłam nr 5  Będę obserwować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 26, 2008, 20:50:40 » |
|
Zdaje mi się Maniuś, że już kiedyś spadałam z krzesła przez twoje fiołki, ale nie szkodzi, z takiej okazji z przyjemnością spadnę jeszcze raz  . No cuuudne są  . Czym nawozisz ? (Jakbyś trochę zmniejszył format zdjęć to szybciej by się otwierały.)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 26, 2008, 21:31:30 » |
|
Guniu obserwacja tego fiołka to sama przyjemność. Moim zdaniem najpiękniej się wybarwia wczesną wiosną lub późną jesienią kiedy kwiaty są białe i tylko lekko muśnięte różem/czerwienią (nie wiem jak ten kolor nazwać). Jey to jeszcze nie wszystkie, więc już porozkładaj poduszki na podłodze  Następne wstawię jak zakwitną...za jakieś 3 miesiące...  A nawożę florowitem do kwitnących, czasem (bardzo rzadko) uniwersalnym florowitem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 26, 2008, 22:02:18 » |
|
Super fiołeczki, zachwycającej urody - gratulujemy hodowcy 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 26, 2008, 22:10:23 » |
|
Skąd wiesz, że za 3 miesiące ? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 26, 2008, 22:24:28 » |
|
Wielkie dzięki Makosz11, ale Twoje fiołeczki też godne pozazdroszczenia  Skąd wiesz, że za 3 miesiące ?  Tak szacuję...wylazły już małe przy liściu matecznym, to myślę, że za te 3 miesiące zakwitną. Opieram to na swoich obserwacjach i doświadczeniach. Jak będzie w rzeczywistości to się przekonamy. Oczywiście są fiołki uparte ( np.nr 8 ) które mogą zakwitnąć po roku od wyrośnięcia przy liściu  Jestem jednak dobrej myśli!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 26, 2008, 22:53:25 » |
|
Maniuś, gratuluję kolekcji  Wszystkie są cudne i tak obficie kwitną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 27, 2008, 14:38:05 » |
|
Gratuluję przede wszystkim kolekcji, po 2 dbałości - wszystkie po wojskowemu, w rządeczku... i na koniec wytrwałości w miłości do nich - tego... że nie dostawiłeś do nich innych kwiatków...  Uch tyle miejsca na parapetach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 27, 2008, 15:10:40 » |
|
Dzięki Moniu, dzięki Tellerko! A tego miejsca to wcale tak dużo nie mam  Zastanawiam się jeszcze nad dostawieniem do nich storczyków  Co o tym myślicie?? Pozdrawiam!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samanti79
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 27, 2008, 17:12:52 » |
|
Witaj Fiołki cud-miód  gratuluję tak wspaniałej kolekcji!!!!Storczyki uprawiam już kilka lat i myslę że duet fiołek + storczyk jak najbardziej wchodzi w grę ale należy uwzględnić warunki jakie panują na fiołkowym paparecie(oświetlenie,wilgotność powietrza itd)ponieważ nie wszystkim storczykom odpowiadają warunki jakie odpowiadaja fiołkom.Podaj jakie masz storczyki a coś wymodzimy  Podoba mi się jednak Twoje okno tylko i wyłącznie fiołkowe.Urok ma w sobie niesamowity  pozdrawiam ciepło edyta
|
|
|
|
|
|
Wszystko co potrzeba mi do szczęścia to dom pełen książek i okna pełne kwiatów...
|
|
|
nusia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 27, 2008, 17:24:53 » |
|
Gratulacje!!!! Są przepiękne te Twoje fiołki  Najbardziej urzekły mnie nr.1,5,8.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 27, 2008, 18:39:54 » |
|
Maniuś, kolekcja rozrasta Ci się w galopującym tempie. Same śliczności. Widzę, że pasiasty zakwitł dość intensywną barwą. U mnie drugi raz kwitł krótko i blado. A co z pstrolistnym? Twoje dwa lada dzień rozkwitną, trzeci, jak pamiętasz, padł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 27, 2008, 18:45:37 » |
|
Maniek, fiołeczki masz iście przepiękne, tylko pozazdrościć (co niniejszym, całkiem bezczelnie, właśnie czynię  ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 27, 2008, 18:56:01 » |
|
Donato, pstrolistny ma się dobrze, wypuścił cztery małe roślinki. Powoli rosną i robią się zielone  Cieszę się, że te ode mnie też lada dzień zakwitną! Tak pamiętam, że listki fioletowego padły...może podesłać Ci je jeszcze raz? Jagna, dziękuję! Możesz być bezczelna, ile tylko chcesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 27, 2008, 18:59:04 » |
|
Jak tylko będę miała wolną chwilę to napiszę do Ciebie na pw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 27, 2008, 21:06:34 » |
|
Masz piękną kolekcję i ślicznie wyeksponowałeś swoje fiołki. Nie gniotą się jak moje na parapecie. Ogromne gratulacje!!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|