Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:41:52
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: przekwitłe , przecenione , przesuszone - uda sie odratować?  (Przeczytany 967 razy)
Kasjopea
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 24, 2008, 22:20:40 »

Dzisiaj będąc w naszym centrum ogrodniczym Jucca zakupiłam dwa przekwitłe i przesuszone storczyki . Jeden to Cambria - hybryda , a drugi to paphiopedilum multiflora. Powiedzcie co ja mam teraz z nimi zrobic oprócz tego ,że solidnie je wykapałam:) ? Kupiłam nowa ziemie i przejrzyste doniczki ( bo te to zwykłe nieprzejrzyste), ale sama juz nie wiem czy to konieczne...prosze o porady...
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2008, 22:44:30 »

Kasjopea pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ziemia , której nie używamy do storczyków  Smile
Storczyki potrzebują specjalnego przepuszczalnego podłoża (najlepsze jest tu http://www.orchidsklepik.pl/nowosci.php )
Przezroczyste doniczki najbardziej wskazane są do phalaenopsis , dla Twoich storczyków nie są konieczne.
Przydały by się zdjęcia Twoich nabytków.
Na Twoim miejscu w najbliższych dniach oprócz obserwacji ich , nic bym nie robiła. Przesadzanie jest dla kwiatów szokiem , trzeba by było się upewnić , czy na pewno jest konieczne.
Czekam zatem na sesję zdjęciową  Smile

Cudownego słoneczka wszystkim życzę Smile
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2008, 22:46:56 »

Jucca - to w Przeźmierowie pod Poznaniem?? tam jeszcze nie zawitałam Surprised

może fotki o stanie zakupionych łącznie z zadaniem pytania? - dziś nie widząc stanu roślin mogę jedynie "dywagować - domyślać się"

o uprawie paphiopedilum podałam wczoraj stronki - nie wiem - nie widzę w jakim stanie kupiłaś storczyki
- Ty je oceniałaś - Ty je kupilaś - nie ratuj świata - tym bardziej uprawiajacych!!! i sprzedających!!!!

- Papiopedilum jeśli mają nowe rozetki lub choć zaczątki? - jesli tak - może sie udać  z dużym znakiem zapytania (doświadczenie uprawiającego) - jeśli nie - różnie może być raczej nie przeżyją

Cambria- to określenie handlowe może sprecyzuj bliżej - choćby po ps.bulwach - zajrzyj na forum http://swiatorchidei.pl/forum/viewtopic.php?t=1179&postdays=0&postorder=asc&start=15
strona 2 znajdziesz moje zdjęcia ps.bulw różnych handlowych cambrii

Cambrie jednak musza miec ciut częstsze podlewanie niż phalaenopsis jak są z bardzo przesuszone zwłaszcza nowe przyrosty wypuszczające korzenie - będzie trudno coś odrodzić
- dużo stronek do uprawy i często  identyfikacji jeśli chodzi o sposób uprawy podałam wczoraj - "ciekawe linki"

Ja osobiście proponuję CI przed  rozszerzeniem "spectrum" uprawy poszerzyć wiedzę o tych, które chcesz uprawać

teraz po prostu masz jeden chaos i problemy z pahalaenopsis i problemy z nowozakupionymi

- skąd wiesz,że te , które kupiłaś  przed zasuszeniem nie były przelane- w jaki sposób oceniłaś ich możliowości  uprawy  w Twoich warunkach? Co Wiesz o uprawie tych nowo zakupionych i spelnieniu warunków w Twoich możliwościach ich uprawy?

Przykro mi ale:

My naprawde nie jesteśmy "pogotowiem ratunkowym" dla Twoich impulsywnych zakupów Sad

- jeśli na coś się decydujesz - zwłaszcza kupując storczyki w takim stanie jak opisałaś - powinnaś choć trochę mieć pojęcia jak je uprawiać i na co zwracać uwagę przy zakupie  -  taka jest rzeczywistość- nie ratuj chodowców - tym bardziej sprzedawców!!

SAMA MUSISZ WIEDZIEĆ i OCENIĆ przed zakupem czy storczyk rokuje nadzieje na rozwój w Twoich warunkach uprawy czy nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam
Malgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
Kasjopea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2008, 23:34:26 »

Jucca to pod Poznaniem. Czasem bardzo fajne okazje . A teraz odnośnie moich storczyków i mojego "ratowania hodowców i sprzedających" . Otóż , nie.Nie zapaliłam sie na hodowle storczyków nie mając żadnej wiedzy.Czytam to forum od dwóch miesięcy codziennie , czytam regularnie porad Jerzego z Orchidarium staram sie robic wszystko jak sie należy.
Odnosnie Cambrii , wiem ,że to określenie handlowe ale chyba dopóki nie zakwinie sama nie jestem w stanie po wygladzie bulwy okreslić. Jutro wstawie zdjecia. Dlaczego kupiłam te storczyki? Bo i tak by je wyrzucili a ja mam nie wiele kasy na zakupy okazów po 60 a nawet 30 zł. Zakupiłam je po 9 zł za sztukę , sa jak na moje oko w całkiem przyzwoitym stanie. Pytałam sprzedawców - nie były przelane , oni w tym sklepie po prostu maja taka zasadę - to co sie nadaje a nie jest "artakcyjne ze wzgledu na kwiaty" przeceniają. Dlaczego kupiłam ? Bo co to za radocha z kupionego storczyka który pieknie kwitnie, no w sumie też...ale jaka to radocha kiedy sie naprawde wysilisz i bedziesz miała takiego który by przeciez i tak by wyrzucili...Mam rózne kwiaty w domu ale najpiekniejsze sa te z maleńkich sadzonek i nasion. Może sie porwałam z motyka na słonce ale uwierz mi , czekam na moment kiedy będę sie mogła nimi pochwalić.
Papiopedilum maja mała rozetkę z boku , wiec jak powiadasz jest szansa Smile? Super.
Nie traktuje Was jako pogotowie ( bardzo częste tutaj określenie) Pytam jedynie. Nie wydaje mi sie abym pytała o pierdoły w postaci "wody na podstawku" a myslę ,ze o sprawy które gdy ja zapytam ...wasze cenne podpowiedzi poradzą tez innym..Czy to nie o to na tym forum między innymi chodzi? Chyba tak prawda?
I jeszcze odpowiedz na Twoje ostatnie pytanie : otóż mam nadzieje ,że mój nowy zakup rodzi nadzieje i będą piękne !!!
Nie byłam tylko pewna czy je przesadzić...

Pozdrawiam
Kasjopea
Kasjopea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2008, 23:36:03 »

23Margo pisząc "ziemia" miałam na myśli oczywiście podłoże specjalne do storczyków. Przepraszam źle sie wyraziłam..Smile
danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2008, 06:15:49 »

Też kupuję przecenione storczyki .Najczęściej w OBI.Zawsze wyjmuje z doniczki i sprawdzam w jakim stanie są korzenie ,przesadzam do nowego podłoża i czekam cierpliwie .Jak do tej pory to prawie wszystkie żyją, niektóre już kwitły. Uważam że warto próbować w ten sposób powiększać kolekcję i zdobywać nowe doświadczenie. Wszystkie moje storczyki mam w przezroczystych doniczkach co ułatwia mi obserwację stanu korzeni.
Pozdrawiam
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2008, 09:05:41 »

23Margo pisząc "ziemia" miałam na myśli oczywiście podłoże specjalne do storczyków. Przepraszam źle sie wyraziłam..Smile
To dobrze  Smile
Wiele z nas kupuje przecenione , niekwitnące storczyki . Dla mnie jest to kolejny krok w zdobywaniu wiedzy o tych niezwykłych kwiatach, ale staram się po prostu nie robic sobie kłopotu i nie kupuje zalanych , zabiedzonych egzemplarzy bo szkoda mi mojej kolekcji (nigdy nie wiadomo co sie przywlecze do domu).
Nie można zaczynać od takich storczyków , bo się o nich nic nie wie, szkoda tylko naszych nerwów (nie mówiac o kosztach i czasie).
Gdy początek stanowią piekne zdrowe kwiaty , widzimy jak powinny wyglądać i staramy się by tak wygladały cały czas.
A ze wszystkich niepowodzeń (zawsze się jakieś zdarzają  Sad ) , trzeba się nauczyć wyciagać wnioski  Smile , wcale nie jest to łatwe  Smile .Ale to właśnie "nasze" doświadczenie.
Powodzenia  Smile

Kasjopea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Maj 24, 2008, 19:21:43 »

Odnawiam ten watek , bo muszę coś Wam pokazać!! sbb28 zobacz co sie pokazało u moich bez nadziei storczyków które kupiłam na wyprzedaży:))

paphiopedilum multiflora i cambria - wiem , wiem to nazwa handlowa ale właściwą poznam jak mi to cudo zechce zakwitnąć. Confused
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #8 : Maj 24, 2008, 20:17:59 »

Brawo Kasjopea , brawo  Very Happy . Tak trzymać  Very Happy

Kasjopea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Maj 24, 2008, 20:31:04 »

Jestem w tym większym szoku ,że ja miesiąc temu paphiopedilum obcięłam wszystkie!!! korzenie . Dzisiaj sprawdzałam i ma DWA nowe Smile Ależ jestem szczęśliwa:)))
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: