Jucca - to w Przeźmierowie pod Poznaniem?? tam jeszcze nie zawitałam

może fotki o stanie zakupionych łącznie z zadaniem pytania? - dziś nie widząc stanu roślin mogę jedynie "dywagować - domyślać się"
o uprawie paphiopedilum podałam wczoraj stronki - nie wiem - nie widzę w jakim stanie kupiłaś storczyki
- Ty je oceniałaś - Ty je kupilaś - nie ratuj świata - tym bardziej uprawiajacych!!! i sprzedających!!!!
- Papiopedilum jeśli mają nowe rozetki lub choć zaczątki? - jesli tak - może sie udać z dużym znakiem zapytania (doświadczenie uprawiającego) - jeśli nie - różnie może być raczej nie przeżyją
Cambria- to określenie handlowe może sprecyzuj bliżej - choćby po ps.bulwach - zajrzyj na forum
http://swiatorchidei.pl/forum/viewtopic.php?t=1179&postdays=0&postorder=asc&start=15 strona 2 znajdziesz moje zdjęcia ps.bulw różnych handlowych cambrii
Cambrie jednak musza miec ciut częstsze podlewanie niż phalaenopsis jak są z bardzo przesuszone zwłaszcza nowe przyrosty wypuszczające korzenie - będzie trudno coś odrodzić
- dużo stronek do uprawy i często identyfikacji jeśli chodzi o sposób uprawy podałam wczoraj - "ciekawe linki"
Ja osobiście proponuję CI przed rozszerzeniem "spectrum" uprawy poszerzyć wiedzę o tych, które chcesz uprawać
teraz po prostu masz jeden chaos i problemy z pahalaenopsis i problemy z nowozakupionymi
- skąd wiesz,że te , które kupiłaś przed zasuszeniem nie były przelane- w jaki sposób oceniłaś ich możliowości uprawy w Twoich warunkach? Co Wiesz o uprawie tych nowo zakupionych i spelnieniu warunków w Twoich możliwościach ich uprawy?
Przykro mi ale:
My naprawde nie jesteśmy "pogotowiem ratunkowym" dla Twoich impulsywnych zakupów

- jeśli na coś się decydujesz - zwłaszcza kupując storczyki w takim stanie jak opisałaś - powinnaś choć trochę mieć pojęcia jak je uprawiać i na co zwracać uwagę przy zakupie - taka jest rzeczywistość- nie ratuj chodowców - tym bardziej sprzedawców!!
SAMA MUSISZ WIEDZIEĆ i OCENIĆ przed zakupem czy storczyk rokuje nadzieje na rozwój w Twoich warunkach uprawy czy nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
Malgorzata