gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #150 : Czerwiec 01, 2009, 16:08:04 » |
|
W Auchan pojawiło się "SŁODKIE ZIOŁO" i nic poza tą nazwą. Czy wie ktoś może co to jest i jak uprawiać??? Liście są faktycznie słodkie jak cukier  . Kupiłam 2 pojemniczki : jeden postawiłam na parapecie a drugi na balkonie. Na drugi dzień "parapetowy" zwisał jakby był przesuszony (nie lubi domowego klimatu?) a "balkonowy" przeżył ponad tydzień, więc oddałam na działkę, gdzie pięknie się rozrasta. Obydwa miały wilgotną ziemię i nie były przelane. Czy to roślinka wyłącznie działkowa  . Niestety nie mam zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #152 : Czerwiec 01, 2009, 16:38:42 » |
|
Były 2 tygodnie temu i tydzień temu. Pojawiają się od ok miesiąca. W sklepie widziałam "padnięte" tak jak mój parapetowy, potem tydzień przerwy i nowa dostawa. Trzeba zaglądać i upolować nową dostawę. Nie kupuj podwiędniętych .Nie wstają.
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #153 : Czerwiec 01, 2009, 18:51:46 » |
|
Dziekuję PELu za wskazówkę co do podlewania. Raczej nie będę jeść, mam inny wybór. Planuję wsadzić do doniczki. Doniczkę od razu kupiłam w sklepie, aby bezpiecznie przetransportować moją śliczną lebiodkę. Doniczka cóż dużo droższa od roślinki, ale terakota z wzorem bodajże z Myken. Gosiap pierwszy raz slyszę o takiej roślinie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #154 : Czerwiec 02, 2009, 06:25:33 » |
|
Cukrowy krzaczek zauważyłam na kiermaszach w zeszłym roku. Zapewniano mnie, że nadaje się do słodzenia potraw podobnie jak cukier. Kosztowałam, rzeczywiście listki były słodkie ale nie zdecydowałam się na kupno, tak jakoś... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #155 : Czerwiec 03, 2009, 10:25:33 » |
|
dukra13 ja też  , dlatego pytam . Ale jadłam - świetny dodatek do deserów,lodów i sałatek. Gdyby ktoś nabył to szybciutko do gruntu bo w pokojowych warunkach więdnie i już nie wstaje  .
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #156 : Czerwiec 30, 2009, 20:02:17 » |
|
PELa...nie rozumiem ..jak do słodzenia ?? No i jakich słodkich potraw... chyba jedynie sałatki owocowe, bo rozumiem, że do ciast nie i do herbaty też nie bo sie nie rozpuszcza. Może do surówek ? Sory.. gosiap..nie zauwazyłam twego postu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #158 : Lipiec 01, 2009, 13:00:58 » |
|
Czy Ty mozesz zrobić fotke ...bo troche mnie zaintrygowałaś :)tą rośliną i...czy znasz poprawną nazwę ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #159 : Lipiec 01, 2009, 14:42:25 » |
|
Niestety nie mogę zrobić fotki. Tak jak pisałam, zetknęłam się z nią jedynie na kiermaszu i niestety nie pamiętam nazwy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #160 : Lipiec 01, 2009, 17:48:25 » |
|
Szkoda..bo to dla mnie taka ciekawostka... Ja z ziół to tylko majeranek  , mięta i bazylia i mam ogromny lubczyk. Nic poza tym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #162 : Lipiec 02, 2009, 07:44:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #163 : Lipiec 02, 2009, 08:21:34 » |
|
W zasadzie do wielu potraw dodaję; kiedy robię marynatę to mięs, do ryb, do sosów sałatkowych. Mam też takie danko: gotowana lub pieczona rybka (morska), ryż got. dużo natki i oprócz odrobiny soli i pieprzu właśnie tymianek. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #164 : Lipiec 10, 2009, 19:43:03 » |
|
Dziewczyny nie wiem czy było już na forum kiedyś o kwitnącej bazylii, ale moja właśnie kwitnie na biało. Zapewne to dobry znak, ale czy z tych kwiatków coś będzie? Nasiona? Czy ona dalej nadaje się do spożycia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #166 : Lipiec 10, 2009, 20:05:41 » |
|
Ja kwiaty obrywam,dzięki temu mam zwarty gęsty pokrój rosliny., tzn. mialam, bo w tym roku moje bazylie na polu to" obraz nędzy i rozpaczy" i kwitną tak jakby widziały koniec lata. Należy obrywać kwiatostan bazylii. Przecież w bazylii zalezy nam na młodych listkach. Ja nie sieję nasion, tylko kupuję gotową rozsadę, bo nie warto dla dwóch krzaczków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #167 : Lipiec 10, 2009, 20:26:40 » |
|
Obrywać należy kwiaty w ziołach ...a w zasadzie zcinać jak np. majeranek , przed kwitnieniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #168 : Lipiec 10, 2009, 20:47:31 » |
|
Mój zielnik?.............hm.... raczej dla ozdoby, kwiaty zostawiam na szałwi, lawendzie, nawet na .......oregano. Wychodzę z zalożenia żyj i daj żyć innym. Zauważyłam,ze dzikie pszczoły uwielbiają moje ziółka, szczególnie oregano, szałwię omszoną i kocimiętkę. Dla mnie zostaje bazylia, której kwiaty usuwam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #169 : Lipiec 10, 2009, 21:06:34 » |
|
Dzięki za porady  w takim razie jutro obetnę kwiaty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #170 : Lipiec 27, 2009, 14:05:03 » |
|
Trzeci raz w tym roku ścięłam majeranek / chyba za dużo posadzone/. Bazylię obrywam na bieżąco. Tymianek sobie rośnie ..ale coś nie za bardzo mu sie u mnie podoba .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #171 : Lipiec 27, 2009, 14:59:27 » |
|
U mnie tymianek też nie za bardzo, mam ciężką ziemię i to nu się nie podoba. Bazylia za to szaleje, jest po pierwszym ścięciu, listki już zamrożone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #172 : Lipiec 27, 2009, 16:56:49 » |
|
Małgosiu, Ty mrozisz bazylię? Przecież to się sklei. Jak to potem wykorzystujesz ?. Jeszcze tego nie robiłam. Ja suszę wszystko, potem pokruszę / przedtem wsadzam jeszcze do piekarnika , na 40-50 stopni/ . Mrożę jedynie natkę pietruszki, seleru i lubczyka /drobno pokrojone/. Tak samo robię ze szczypiorkiem i drobną zieloną cebulką - mrożę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #173 : Lipiec 27, 2009, 23:10:41 » |
|
Od kilku lat mrożę, nic się nie klei. Warunek - po umyciu gałązki muszą wyschnąć, dopiero potem skubię listki i mrożę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #174 : Lipiec 28, 2009, 13:07:07 » |
|
Spróbuję...trochę ususzonej już mam. Teraz zamrożę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #175 : Lipiec 30, 2009, 10:02:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
Zafiołkowana i zahojowana storczykomaniaczka  pozdrawiam, Basia
|
|
|
natarex
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #176 : Lipiec 30, 2009, 11:11:04 » |
|
Ja mrożę bazylię, oregano, tymianek, majeranek i pietruszkę z własnej uprawy na balkonie  Myję i dokładnie suszę całe gałązki i daję do zamrażarki w woreczku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #177 : Lipiec 30, 2009, 18:02:42 » |
|
U mnie na tarasie zakwitła bazylia w doniczce - taka z marketu i ładnie rośnie też mięta. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #178 : Lipiec 30, 2009, 19:34:28 » |
|
Nie mam mięty. Warto by pomyśleć o niej! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.