Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski
|
 |
« : Kwiecień 23, 2008, 23:28:19 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2008, 19:43:07 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2008, 23:29:55 » |
|
181.  182. Szafirki i gęsiówka  183.  184.  185. Skalnica Arendsa 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2008, 11:04:07 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2008, 23:32:23 » |
|
186. Co tak ładnie kwitnie?  187. Bratek z zeszłorocznych wysiewów.  188. Rojniczki  189. Żagwin?  190. Fotka Michała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2008, 23:33:41 » |
|
Na 182 zdjęciu obok szafirka rośnie gęsiówka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2008, 23:49:27 » |
|
Witajcie w moim ogrodzie - a raczej na skalniaku - bo ogród to w planach dopiero Miriiam ,teraz bedzie trzeci rok ,i zauważyłam ,że decyduje miejsce ,jak utrafisz ,w tamtym roku podzieliłam się z sąsiadką ,wczesną wiosną ,mój odbił i pokrył miejsce wydarcia [że tak powiem,ciężko było odzielić],nie widać na zdjęciu tego miejsca ,całkowicie rozrosło się ,a u sąsiadki ,nic ...marnieje ,poradziłam przesadzenie w inne miejsce
Milo mi Basiu- że zajrzałaś do mnie Chciałabym utrafić w miejsce - ale 2 moje hebe chyba nie przetrwały zimy  , reszta trzyma się nieźle - dziś dosadziłam 2 nowe:) I mam nadzieje, że będą rosły tak szybko jak u Ciebie:) Rzeczywiście, rojniki przepiękne... Ja mam u siebie tylko jeden, ale będę musiała pomyśleć o towarzystwie dla niego w przyszłości  Co do paproci, mam mieszane uczucia Jagna Rojnikami będę dzielić się w przyszłości  , ale na razie muszą mi podrosnąć Nawet mnie nie strasz z tymi paprociami - tak je lubię, mam nadzieję , że nie wyrządzą mi takiej szkody Rojniki naprawdę zachwycające  Szczególnie ten ze zdj.169. Powiedz mi czy one muszą być posadzone na skalniaku?-czy można również koło kwiatków-na zwykłym terenie?  Witaj Justa Możesz też posadzić je w misce- fajnie wygladają gdy jest ich więcej, albo na starym korzeniu, pniu - ładnie wygladają w zagłębieniach - ja chyba spróbuje w tym roku, ale widziałam tak posadzone w jednym ogródku - podobało mi się Rojniki hmmm  przepiękne - jeden z moich planów na ten rok - więcej więcej ....(juz mam jednego  ale malutki biduś) Paprocie zawsze mi sie podobały i pieknie rosły w zacienionym skrawku ogrodu. Niestety szybko się rozrosły, a później dowiedziałam się, że często są siedliskiem kleszczy. Nie wiem czy to prawda ale zrezygnowałam z paproci.  Tak rojniczki są urzekająco doskonałe a kleszczy w paprociach nie chcę Monia - dziękuję za Twoje rady, oj, dużo uczę się od Ciebie Jo37, Nena 100 - bardzo wam dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. zapraszam częściej Hebe.. i teraz będą mi się po nocach Twoje rośliny śniły..  Aga37 - oj , znam ten ból. Śliczne te hebunie ,muszę znaleźć czas i poczytać o nich więcej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2008, 23:16:36 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2008, 23:52:04 » |
|
Moniko - i znów dziękuję Ci za podpowiedź.  . Już dopisałam:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2008, 00:25:43 » |
|
Polecam się na przyszłość  Napisz, w jakim kolorze chcesz mieć rododendrona, będzie łatwiej coś doradzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2008, 07:58:33 » |
|
Miiriam-pomyślę i faktycznie,może posadzę w misie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 24, 2008, 09:00:41 » |
|
185. to Skalnica Arendsa. Tak podpowiedziała mi Joanna52  . Też mam 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 24, 2008, 11:05:49 » |
|
Aniu dziękuję za podpowiedź  Już poprawiłam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2008, 23:17:46 » |
|
Anitko a ja chciałabym mieć taki ogród jak ty:) Tyyyyle roślin.........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 27, 2008, 23:21:08 » |
|
195. Bez koralowy  196. Świdośliwa  197. Jakiś skalniak ?  198.Trzmielinka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 27, 2008, 23:22:20 » |
|
199.  200. Rozchodnik 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2008, 23:41:12 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 27, 2008, 23:23:44 » |
|
201. Ostatnia fotka kwitnącej śliwki w tym roku  202.  203. Te narcyzy już mi przekwitły  204. A to orlik według Michała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 27, 2008, 23:26:17 » |
|
Podzielam radość z kwitnących w Twoim ogródku roślin 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 27, 2008, 23:36:16 » |
|
Nowirko witaj. I ja się cieszę bardzo, chociaż ogladając wasze Ogrody ( przez duże O ), widzę jak daleko mi jeszcze.... Ale każda roslinka to nowa, wielka radość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 27, 2008, 23:39:28 » |
|
Zdjęcie nr 200 to rozchodnik. Masz już dużo ładnych roślinek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 27, 2008, 23:42:00 » |
|
Moniko jesteś nieoceniona - juz poprawiłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 27, 2008, 23:45:23 » |
|
Dziś byliśmy w Krakowie - w szpitalu i po prezent na Komunię chrześnika - ale także na pół godzinki wyskoczyłam na Targi Ogrodnictwa. Ponieważ przy tej przeprowadzce i dwóch Komuniach - nie mogłam wiele kupić, to przybyły tylko roślinki na skalniak 4 rojnki , 2 jakieś inne skalniakowe i funkia - ale było tyle ciekawostek. Może we wrześniu nie będzie już tak krucho z kasą - tyle było moich chciejstw Smile
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 27, 2008, 23:49:22 » |
|
A jakie są Twoje chciejstwa? Może mam coś, czym mogłabym się podzielić. Czy dobrze widzę, ze ten rozchodnik rosnie w doniczce? Moim zdaniem powinien być w gruncie, one tworzą duże kępy. Miejsca przecież masz sporo, nie musisz się ograiczać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 28, 2008, 00:16:07 » |
|
Moniko - aż sprawdziłam - rzeczywiscie wyglada to jakby był w doniczce - ale na pewno nie jest - nie sadziłam niczego w doniczkach. Chyba z ciekawości pojadę jutro sprawdzić co to jest - bo nie mam zielonego pojęcia Moniko - ja sama jeszcze nie wiem - co zobaczę jakąś ciekawą roślinkę to szukam dla niej miejsca w ogrodzie Z jednej strony dobrze, że nie mieliśmy czasu dziś na tych targach - bo przyjechałabym chora do domu, a z drugiej szkoda ........ popatrzyłoby się chociaż Z tych roślinek, które najbardziej chciałabym mieć to : ( co teraz przychodzi mi do głowy) - houtunia ( nie wiem czy dobrze napisałam) - bo nie prztrwała zimy  - taki bluszczyk o sztywnych łodyżkach - śliczny - ale mój osobisty skalniakowy kret - albo nornica - rozprawili się z nim - bo jakoś miejsce jego wzrostu było często eksploatowane. To chyba najwieksze szkody pozimowe  - ciemierniki różne - Hosty - moje ukochane - różniaste rojniki - chciałabym mieć duuużą kolekcję - białokwitnącą roslinkę, która kwitnie bardzo wcześnie - (śnieżnik ?) - wieksza od przebiśniega. - narcyzy - pierwiosnki - ale wysiałam 2 paczki - może wzejdą - pierwiosnek ząbkowany i omszony - wilczomlecz mirtowaty i białoobrzeżony - runiankę pstrą - ciekawe bluszcze - kany - calle - wielosił - skalnicę bordową i inne skalniakowe - ostrokrzew i ostrokrzew z białym brzegiem - machonię - hortensje - IGLAKI - trawy - goryczkę ( posiałam - ale nie wzeszła) - smagliczka nadmorska - kwitnie na żółto - paprocie - różeniec - rododendrony - laurowiśnię ( mam już obiecaną) - żurawki - jakie piekne dziś widziałam na targach - pomarańczowe liście miały - ech. Wiele roślin jeszcze w ogóle nie znam - dlatego cieszę się z każdej przysłanej nadwyżki ... A jak spaceruje po waszych ogrodach - dopisuję coraz to nowe roślinki Dziś kupiłam książkę - "Iglaki w kompozycjach ogrodowych" - Marka Majorowskiego - w tym roku będę chyba jednak tylko planować - ale dobre i to
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2008, 19:42:13 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 28, 2008, 00:38:19 » |
|
Podaj, proszę, adres  Jutro będę przygotowywać przesyłkę dla Agi, to i dla Ciebie coś wybiorę  Houttoynia jeszcze nie wyszła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 28, 2008, 01:18:16 » |
|
Na zapas się nie martw, ona późno wychodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 28, 2008, 07:22:33 » |
|
To kapryśny bluszczyk  Chociaż ładniutki  Śnieżnik hmm widziałam niebieski.. U mnie jest jakiś "piernik" co kwitnie na biało, ale to kwitnienie jeszcze się nie zaczęło, nie pamietam nazwy..
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 28, 2008, 21:10:17 » |
|
Jest bardzio ciekawa co to za roslina na zdjeciu 199  Nie martw się funkie pózno wyłażą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 29, 2008, 10:57:09 » |
|
Masz kolorowy ogród- nie znam wszystkich Twoich roślin  zdjęcie 178 podobne do ogórecznika ale kwiaty ma inne- jak ma liście szorstkie - szukaj "szorstkolistne" zdjęcie 179 to Jasnota plamista 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 29, 2008, 20:36:32 » |
|
205. Dziki lokator mojego skalniaka  206.  207.  208. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2008, 20:39:24 wysłane przez Miiriam »
|
|
|
|
|
|