Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:39:36
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za szkodnik?  (Przeczytany 1107 razy)
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 24, 2008, 06:12:48 »

Witam,
W poniedziałek zauważyłam na jednym moim falku dziwne owady. Wyglądają one tak, są czarne maluteńkie mniejsze niż główka od szpilki, bezskrzydeł, jak stukam w doniczkę nic nie wylatuje, te robaczki sobie biegają po korze, liściach i korzeniach ale nie ma widocznych uszkodzeń, naliczyłam ich z 6 szt.. Sprawdzałam w chorobach i szkodnikach storczyków co to może być ale nic nie mogłam przyporządkować do tego robaczka. Najdziwniejsze jest to, że roślinka ma się bardzo dobrze, wypuszcza nowy listek i korzonki, a oprócz tego ma zawiązku na następne kwiaty. Bardzo proszę o pomoc abym mogła szybko zareagować.

Bardzo dziękuję za pomoc.
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2008, 19:19:27 »

Jeśli naprawdę nie mają skrzydeł i nie widzisz jak wyglądają larwy w podłożu bo w takim przypadku najczęściej są

Poszukaj cos na temat
rozkruszka korzeniowego lub skoczogonków - tyle dowiedziałam sie z książki Pani Krystyny Oszkinis "Storczyki" na temat Twojego opisu szkodników.

Moja rada zanurz doniczkę  całkowicie w wodzie i obserwój - dorosłe osobniki powinny się "potopić"
po tym zabiegu jak najszybciej wymień podłoże na nowe; przed posadzeniem storczyka usuń zgniłe korzenie jesli są; przemyj system korzeniowy i osusz; cięcia zasyp weglem drzewnym - to na teraz i już;

Jeszcze poczytaj może znajdziesz środki na te szkodniki i dodatkowo je zastosuj bo może pojawić się następne pokolenie.

Nie potrafię podać Ci gotowej recepty - nie miałam z takim przypadkiem do czynienia
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2008, 17:09:50 »

Dziękuję za poradę, Na razie zrobiłam tylko to, że zanurzyłam całą doniczkę w wodzie, nie wiem czy coś się potopiło bo też trochę wypłukałam podłoża. Niestety nie mam nowego podłoża więc nie przesadzałam. W doniczce nie widzę żadnych larw. W tej chwili codziennie oglądam go i na razie nie widziałam ich. Zakupie nowe podłoże i jak tylko się znowu pojawią zrobię tak jak napisałaś. Patrzyłam na różne strony o szkodnikach ale nic podobnego nie widziałam. Będę po prostu obserwować roślinę.

Dziękuję
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2008, 19:29:55 »

Jeszcze się tak zastanawiam, a może jest to żyjątko które nie niszczy rośliny tylko żyje koło niej, a jego jajeczka znajdowały się w korze. Może to żyjątko rozkłada korę, która jest w doniczce. Niestety ten robaczek jest jeszcze na falku. Ale tak jak pisałam nie ma objawów umierania ale przeciwnie bardzo intensywnie rośnie.
A jeżeli bym chciała zastosować jakiś oprysk np karate czy owadofos to w jakich dawkach aby nie uśmiercić rośliny. Stosuje te opryski w ogrodzie ale to rośliny domowe i trochę się obawiam dawać takich samych dawek co na drzewa.
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2008, 20:15:18 »

-  co to znaczy "jest jeszcze na falku" jeśli zanurzyłaś doniczkę - robaczki przeszły wyżej na czas zanurzenia? i nie mogłaś ich w tym samym czasie usunąć przez dodatkowe spryskiwanie liści?? ; jak najszybciej wymień podłoże!!

także poczytaj - poszukaj informacji choć o tych, które Ci opisałam - nie oczekuj gotowych recept - ja za Ciebie nie odrobię "pracy domowej" to Ty je widzisz te "paskudztwa" i tylko tak naprawdę Ty możesz je zidentyfikować!!!!
Żeby zastosować oprysk musisz wiedzieć przeciwko czemu - czyli musisz zidentyfikować "robaczki" inaczej nie ma sensu
pozdrawiam
Malgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2008, 05:34:07 »

Sprawdzałam co to za szkodniki, które mi podałaś ale żaden nie odpowiada wyglądem tych co ja mam.
Porównywałam z różnymi szkodnikami, został mi jedynie sprawdzić to co pisałam może ten robaczek żyje sobie w korze, bo zaobserwowałam taką rzecz. Jak jest mokro w doniczce nie ma ich jak już falek ma być podlany za 2 dni to one wychodzą na górę.
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2008, 13:45:44 »

Dopiero dzisiaj przesadziłam mojego falka do nowego podłoża, kwiatka wyjełam i dokładnie opłukałam pod bieżącą wodą. W doniczce nie było żadnych robaków dokładnie obejrzałam każdy kawałeczek kory. Włożyłam również do doniczki pałeczki na szkodniki profilaktycznie. Teraz będę go obserwować.
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #7 : Maj 08, 2008, 19:18:51 »

Sama jestem ciekawa
Może tutaj coś jeszcze znajdziesz?
http://bio.binertia.com/podstrony/choriszkod.html#Roztocze
pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Maj 10, 2008, 05:53:42 »

Witam,
Widziałam tą stronę jak szukałam jakiś informacji o tym szkodniku, z opisu najbardziej mi pasowały tarczniki albo właśnie te roztocza. Na razie po przesadzeniu i dokładnym wymyciu nie zauważyłam ich. Ale tak jak wcześniej pisłama one wychodzą na powierzchnię dopiero jak roślinka jest kilka dni po podlaniu. Roślina nie ma objawów obumierania. Jak ją wyjmowałam z doniczki nie miała żadnego zgniłego korzonka wręcz pełno nowych przyrostów, liście są jędrne i bez uszkodzeń i wychodzi nowy listek. Zobaczymy co będzie się działo. Dam znać na forum czy ich się pozbyłam.
Dziękuję za rady.
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2008, 05:54:53 »

Niestety w poniedziałek zauważyłam jednego robaczka usunełam go, postanowiłam zadziałać chemią bo nie chcę wyrzucać tego storczyka. Mam nadzieję, że stężenie, które podają na opakowaniu i w necie nie uśmierci go. Sad
Agnieszka
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2008, 16:20:28 »

Tak jak pisałam w poniedziałek jednego robaczka uśmierciłam, nie użyłam chemii bo obawiałam się, ale do dzisiaj nie widziałam żadnego. Może ich już nie będzie. Smile
evelinka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Maj 29, 2008, 12:36:03 »

Witam Wszystkich
Dwa dni temu zauważyłam że skręca się jeden z kwiatów na miom Phalaenopsie, po długiej obserwacji znalazłam na płatkach pajęczynke, podejżewam że to przędziorki,nie jestem pewna bo ich nie widziałam tylko te niteczki , ale jeśli to one to lepiej działać jak najszybciej, czy któś może mi doradzić środek odpowiedni dla storczyka i jak z nim postępować?
Dziękuję z góry za pomoc
Ewelina
danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2008, 04:53:24 »

Witam
Na forum dyskusyjnym w Orchidarium (zupa storczykowa) są dwa ciekawe posty napisane przezJ.delmar Szkodniki-charakterystyka i problemy uprawowe. Warto przeczytać.
Pozdrawiam
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: