Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:38:22
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Paphiopedilum  (Przeczytany 956 razy)
danam
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 22, 2008, 05:48:42 »

Witam
Posiadam sabotki które nie chcą ponownie zakwitnąć tylko wypuszczają nowe liście albo przyrosty.
Nie wiem co zrobić aby je sprowokować aby zakwitły.Mają podłoże do sabotków z orchisklepiku ,podlewam raz na 7-10 dni, nawóz otrzymują raz na miesiąc. Wilgotność około 50%.Moje sabotki to hybrydy :
Paphiopedium typu maudiae ,typu Pinocchio ( kwitło 1,5 roku) i hybryda o dużym kwiatku. Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami z uprawy tych storczyków. Bardzo mi zależy aby ponownie zakwitły.
 Very Happy
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2008, 09:18:35 »

danam rozetki do kwitnięcia muszą porządnie dojrzeć u niektórych gatunków (np pap.hangianum,rothchildianum) czeka się na dojrzenie rozetki ponad 5-7 lat, ten typu maudiae zestresuj tzn. przegłódź i przechłódź - oczywiście w granicach rozsądku ale nie jest to konieczne on i tak powinien Ci zakwitnąć - a kiedy kwitł w zeszłym roku? mi maudiae zawsze kwitną na jesieni.
pinocchio ciężko wchodzi w kwitnienie - po tak długim okresie wypuszczania kwiatów też powinien odpocząć.
Wydaje mi się że troszkę za dużo wymagasz od roślinek, jak dobrze rosną i wypuszczają nowe rozetki to powinny Ci zakwitnąć - gorzej jest z hybrydami wielkokwiatowymi amerykańskimi typu "buldog" tu najczęściej następuje 2-3 letnia przerwa w kwitnieniu ale nie jest to regułą, zależy czy ma w sobie dużo z hangianum (największy kwiat wśród rodziców i najdłuższa przerwa w kwitnieniu)

danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2008, 20:47:28 »

Dziękuje Beato za informacje są bardzo cenne . Moje sabotki (prócz pinocchia) nie kwitły w tamtym roku ,tylko rosły sobie rozetki w liście . Dostosuję się do Twoich rad: przestanę je nawozić ,trochę przechłodę i poczekam moze zakwitną.
Pozdrawiam
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: