Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:31:04
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czosnek cięty  (Przeczytany 2151 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Oltunia
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 15, 2008, 22:46:08 »

Kochani!

Kupiłam jakiś czas temu nasiona czosnku ciętego - niestety nie było nazwy łacińskiej na opakowaniu więc ciężko jest znaleźć informacje na jego temat. Może ktoś z was ma lub miał cosik  Razz podobnego i wie jak pielęgnować tę odmianę czosnku żeby cieszyła swoimi walorami smakowymi jak i wyglądem w kuchni ? Wiadomo,że jak nie było łacińskiej nazwy czosnku na opakowaniu to nawet nie ma co marzyć o jakimkolwiek opisie warunków uprawy Razz Tylko proszę nie dziwcie się, że kupiłam to cudo - było piękne zdjęcie kwitnącego czosnku na tym enigmatycznym opakowaniu Smile Nadmienię,że ziarenka zostały wysiane i wzeszły dość obficie no ale właśnie co dalej ? Help  Embarassed

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Kasja
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2008, 13:13:03 »

Może to czosnek ozdobny, uprawiany na kwiat cięty?
Frost
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2008, 17:33:13 »

Masz moze fotke tego czosnku?

Frost;]
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2008, 20:48:28 »

Niestety już nie mam tego czosnku - zjedzony Razz wyrósł dosyć ładnie - wyglądał podobnie do szczypiorku - smak zdecydowanie czosnkowy lecz o wiele łagodniejszy od ząbków czosnku. Chciałam kupić następne nasiona,ale nigdzie nie mogę już go dostać Sad Jeśli trafię go znowu gdzieś w sklepie to zrobię fotkę i wstawię na forum.

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2008, 21:20:08 »

Oltunia, ja chyba mam ten czosnek.Kupiłam go w ub.roku w Biedronce, pisało to samo: czosnek cięty.
Mnie się spodobały kwitnące rośliny na opakowaniu.Wysiałam.wzeszły takie szczypiorki i tak wyglądały cały rok.
W tym roku rośliny są większe, mają szersze liście.Wychodzi więc, że jest to roślina wieloletnia, ja jej na zimę nie zabezpieczałam, jeszcze jej nie próbowałam, no i jeszcze nie kwitnie.

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2008, 20:53:38 »

Dokładnie,na bank masz ten sam czosnek,ponieważ ja swój też kupiłam w biedronce.Omamił mnie piękny kwiat który był na opakowaniu.Jednak bardziej kupiłam go w celach spożywczych niż dekoracyjnych.Nie miałam cierpliwości trzymać go tak długo jak Ty-szkoda było mi miejsca na kuchennym parapecie Razz na miejscu tego "szczypiorku" stoi teraz bazylia,tymianek,oregano Smile W każdym razie do sałatek się nadawał Smile
Goll jak zakwitnie to zrób zdjęcia i pochwal się koniecznie! Smile

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2008, 17:51:04 »

oltunia, ten mój rośnie nie na parapecie ale na działce i dobrze się tam ma, na razie nie kwitnie.

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Maj 28, 2008, 22:33:59 »

No właśnie na działce to faktycznie ma szanse na rozwinięcie się w coś dorodnego,ja niestety nie dysponuje własną działką więc dlatego oszczędzam miejsce na parapecie jak tylko się da.Taki już mój los.Pozdrawiam.

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 18, 2008, 21:04:58 »

No ten czosnek to chyba jakiś niewypał.Teraz nie dość że nie kwitnie, nie dość że go oszczędzałam i nie zjadłam ani jednego źdźbła to teraz ten bezczelnik usycha . Wywalę drania.

Kasja
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 18, 2008, 21:12:51 »

Lucyna, poczekaj, nie wyrzucaj, może on przechodzi okres spoczynku.
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 19, 2008, 18:17:28 »

Hmmmm może to jednak faktycznie jakiś niewypał,a może Kasja ma rację i coś jeszcze z niego będzie...

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 22, 2008, 21:56:30 »

W najlepszym razie nowe małe szczypiorki następnej wiosny..

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: