Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« : Kwiecień 15, 2008, 22:46:08 » |
|
Kochani! Kupiłam jakiś czas temu nasiona czosnku ciętego - niestety nie było nazwy łacińskiej na opakowaniu więc ciężko jest znaleźć informacje na jego temat. Może ktoś z was ma lub miał cosik  podobnego i wie jak pielęgnować tę odmianę czosnku żeby cieszyła swoimi walorami smakowymi jak i wyglądem w kuchni ? Wiadomo,że jak nie było łacińskiej nazwy czosnku na opakowaniu to nawet nie ma co marzyć o jakimkolwiek opisie warunków uprawy  Tylko proszę nie dziwcie się, że kupiłam to cudo - było piękne zdjęcie kwitnącego czosnku na tym enigmatycznym opakowaniu  Nadmienię,że ziarenka zostały wysiane i wzeszły dość obficie no ale właśnie co dalej ? Help 
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2008, 13:13:03 » |
|
Może to czosnek ozdobny, uprawiany na kwiat cięty?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Frost
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2008, 17:33:13 » |
|
Masz moze fotke tego czosnku?
|
|
|
|
|
|
Frost;]
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2008, 20:48:28 » |
|
Niestety już nie mam tego czosnku - zjedzony  wyrósł dosyć ładnie - wyglądał podobnie do szczypiorku - smak zdecydowanie czosnkowy lecz o wiele łagodniejszy od ząbków czosnku. Chciałam kupić następne nasiona,ale nigdzie nie mogę już go dostać  Jeśli trafię go znowu gdzieś w sklepie to zrobię fotkę i wstawię na forum.
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2008, 21:20:08 » |
|
Oltunia, ja chyba mam ten czosnek.Kupiłam go w ub.roku w Biedronce, pisało to samo: czosnek cięty. Mnie się spodobały kwitnące rośliny na opakowaniu.Wysiałam.wzeszły takie szczypiorki i tak wyglądały cały rok. W tym roku rośliny są większe, mają szersze liście.Wychodzi więc, że jest to roślina wieloletnia, ja jej na zimę nie zabezpieczałam, jeszcze jej nie próbowałam, no i jeszcze nie kwitnie.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2008, 20:53:38 » |
|
Dokładnie,na bank masz ten sam czosnek,ponieważ ja swój też kupiłam w biedronce.Omamił mnie piękny kwiat który był na opakowaniu.Jednak bardziej kupiłam go w celach spożywczych niż dekoracyjnych.Nie miałam cierpliwości trzymać go tak długo jak Ty-szkoda było mi miejsca na kuchennym parapecie  na miejscu tego "szczypiorku" stoi teraz bazylia,tymianek,oregano  W każdym razie do sałatek się nadawał  Goll jak zakwitnie to zrób zdjęcia i pochwal się koniecznie! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2008, 17:51:04 » |
|
oltunia, ten mój rośnie nie na parapecie ale na działce i dobrze się tam ma, na razie nie kwitnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 28, 2008, 22:33:59 » |
|
No właśnie na działce to faktycznie ma szanse na rozwinięcie się w coś dorodnego,ja niestety nie dysponuje własną działką więc dlatego oszczędzam miejsce na parapecie jak tylko się da.Taki już mój los.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 18, 2008, 21:04:58 » |
|
No ten czosnek to chyba jakiś niewypał.Teraz nie dość że nie kwitnie, nie dość że go oszczędzałam i nie zjadłam ani jednego źdźbła to teraz ten bezczelnik usycha . Wywalę drania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 18, 2008, 21:12:51 » |
|
Lucyna, poczekaj, nie wyrzucaj, może on przechodzi okres spoczynku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 19, 2008, 18:17:28 » |
|
Hmmmm może to jednak faktycznie jakiś niewypał,a może Kasja ma rację i coś jeszcze z niego będzie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 22, 2008, 21:56:30 » |
|
W najlepszym razie nowe małe szczypiorki następnej wiosny..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|