Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:25:15
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Grudnik cz 5  (Przeczytany 10769 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tuberoza11
Gaduła

« : Kwiecień 10, 2008, 14:37:27 »

Część 4

Mam pytanie, jestem troche zadziwiona, bo chciałam koleżance utworzyć fajną kompozycje i zasadziłam do ziemi kaktusowej czerwonego i białego zygokaktusa, wczoraj zobaczyłam jej okaz kwitnący na ZÓŁTO ???
zdumiałam sie nieco.... dlaczego tak sie stało?
czy np: można sadzić rózne rodzaje jednego gatunku? np: gloksynie do jedego pojemniczka, np: fiołki? lub hoje?

jakie macie z tym doświadczenia?

Pozdrawiam Monika Smile
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 10, 2008, 15:22:24 »

Ten temat już był wałkowany, były w nim nawet jakieś (w tym moje) zdjęcia. Moderatorów proszę o sklejenie wątków, ja z palmtopa nie dam rady.

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2008, 16:07:49 »

Ba, ale jak to znaleźć ?  Confused

Ok, znalazłam.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2008, 12:07:13 »

chodzi mi konkretnie o grudniki  Sad a nie o szeflerki i kompozycje, szkoda że wątek został wklejony w temat z którym ma niewiele wspólnego, a to powoduje brakkk odpowiedzi na nurtujący mnie temat, spróbuje na innym forum. przepraszam za kłopot.

Pozdrawiam Monika Smile
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2008, 12:44:39 »

Ok, to podzielimy.
Chyba pytanie nie zostało zbyt... jasno postawione - ja też nie wiem w czym problem w posadzeniu 2, 3 czy 4 grudników razem

Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2008, 19:19:12 »

biały + czerwony = żółty
Dziwne =/
Ale to są czary botaniki!

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2008, 19:38:38 »

rozumiem że tak samo dzieje sie z innymi gatunkami np: gloksyniami, a czy np: hoje można sadzić razem ? lub gloksynie?

Pozdrawiam Monika Smile
tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2008, 19:40:11 »

a może ktoś potrafi to wytłumaczyć, z botaniki zawsze byłam słaba  Confused jakoś mnie to zaciekawiło bardzo, to moze być nawet fajna przygoda  Confused

Pozdrawiam Monika Smile
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2008, 20:00:01 »

Na kolor kwiatów hortensji ma wpływ zawartośc gleby. Są specjalne dodatki, by hortensje wybarwiły sie na niebiesko...
Więc mogę sobie wyobrazić cos podobnego w przypadku grudnika, choć nie słyszałam.
Napisz pw do Zoe, może się tu pojawi... ale temat moim zdaniem zakrawa na żart primaaprilisowy  Confused
A nie było tak, że najpierw oglądałaś grudnika w świetle dziennym a potem w świetle żarowym = lampy? To by JASNO tłumaczyło zmiane koloru  Smile

tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 12, 2008, 20:48:51 »

nie , serio włożyłam do jednej doniczki z ziemią kaktusowa grudnika z mojego: czerwonego i dosadziłam do niego takiegobiałego, no może zakrawajacego na ecri i po roku roślina urosła i zakwitła na kolor żółty, piękny ale to mnie bardzo zdziwiło, szukałam w necie, ale nic nie wyczytałam, ciekawi mnie to więc dlatego zapytałam czy też macie takie przypadki, chyba głównie więcej dałam tego jasnego, może dlatego, nie zdominował tego koloru tylko pogłebił .... sama nie wiem.... podejrzewam że to wina ziemi, pewnie miała jakieś wartości odzywcze, które sprawiły że tak się stało  Confused

Pozdrawiam Monika Smile
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2008, 07:25:21 »

Być moze wcześniej był w ziemi, która nie pozwoliła na prawidłowe wybarwienie? Jeśli to była młoda roślina to pierwsze kwitnienie nie było tak do konca prawidłowe?

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2008, 07:37:01 »

nie , serio włożyłam do jednej doniczki z ziemią kaktusowa grudnika z mojego: czerwonego i dosadziłam do niego takiegobiałego, no może zakrawajacego na ecri i po roku roślina urosła i zakwitła na kolor żółty, piękny ale to mnie bardzo zdziwiło, szukałam w necie, ale nic nie wyczytałam, ciekawi mnie to więc dlatego zapytałam czy też macie takie przypadki, chyba głównie więcej dałam tego jasnego, może dlatego, nie zdominował tego koloru tylko pogłębił .... sama nie wiem.... podejrzewam że to wina ziemi, pewnie miała jakieś wartości odzywcze, które sprawiły że tak się stało  Confused

No a może ta osoba miała żółte a nie białe tylko ci kawał zrobiła albo jej się pomyliło? Bo to by wszystko wytłumaczyło. Posadziłaś rzekomo dużo białych i jeśli by to były żółte to by to było jakoś wytłumaczalne

Avocado, daj spokój kolorkom....

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2008, 10:59:14 »

kawał wykluczony bo koleżanka ma tą jedną roślinkę w domu Smile a moje grudniki tak jak kwitły kwitną jeden aktualnie kwitnie na biało , drugi niedawno przestał kwitnąc na czerwono, a u niej z tych dwóch ma pełnie kwitnienia na kolor zółty. no cóż natura też płata nam figle i widać nie ma na to sensownego wytłumaczenia, posadziłam do jednnej donicy pare kolorków, zobaczymy co wyjdzie. pozdrawiam

Pozdrawiam Monika Smile
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2008, 11:34:30 »

Trzeba rozpocząć śledztwo! Powiedz że przyjdę do twojej koleżanki jutro w okolicach 13 przesłuchać podejrzanego. Jeśli może sie przygotować to poproś aby zakwitnął zakwitł. Zielony Bond tak tego nie zostawi! Mamy tu do czynienia z spiskiem... Laughing

Ale ja bym sie cieszył jakby mój grudnik co roku kwitły na inny kolor...;]

Ale teraz idę się zająć podejrzaną magnolią w łatki.

tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 13, 2008, 11:52:59 »

ok, hihi

Pozdrawiam Monika Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 13, 2008, 17:02:09 »

Nie muszą to być żadne czary. Rośliny mają bardzo różną siłę wzrostu i mogą się nawzajem zdominować.
Intensywność barwy zależy od składu mieszanki nawozów w ziemi. Od odczynu ziemi czyli od zawartości wapna lub jego braku. Od ilości światła, średniej temperatury itp.
Ponieważ sadzi się odmiany mieszańcowe więc wspomniane wcześniej czynniki mogą uwstecznić jakąś cechę lub ją pogłębić dość łatwo.
Już w przypadku posiadania dwóch odmian( a co dopiero wsadzenia w jeden pojemnik dwóch odmian), które są mieszańcami może dojść do samoistnych krzyżówek i w efekcie wyrasta roślina która może mieć bardzo dużą siłę wzrostu i zdominuje w doniczce odmiany rodzicielskie, które wsprawdzie mogą istnieć, ale nie będa kwitły, lub kwiaty będą podlegały degradacji. Z oglądu będzie się wydawało że to któraś roślina zmieniła kolor, a to kwitnąć będzie zupełnie nowa roślina.
I nie mów, że za krótko na wyrośnięcie nowej rośliny. Mogłaś wsadzając fragmenty roślin wsadzić razem z nasionem. Rok czasu to sporo by wyrosła nowa roślina.
Przypadków może być jeszcze wiele ale tu musiałabym się posłużyć genetyką i jaki wpływ mają warunki na pojawienie się danej cechy lub jej modyfikację.

Taki przykład by zarysować bardzo szerokie zagadnienie.
Na zwiększenie możliwości uzyskania nowej odmiany oprócz genetyki mają wpływ warunki środowiskowe. Dlatego hodowcy bawią się i np. poddają roślinę działaniu, niskich temperatur na krótki czas (wystarczy kilkanaście sekund) by wywołać coś na kształt szoku termicznego. Obniżaniu ilości tlenu w powietrzu, a zwiększanie zawartości pierwiastków śladowych. Itd itp, czyli na to że koleżanka ma inny kolor kwiatu mogło złożyć się szereg warunków albo jakiś jeden konkretny. Nie da się wykluczyć również naturalnej mutacji, która w przypadku odmian mieszańcowych jest dość łatwa do sprowokowania.

Nie ma tu  zatem żadnych czarów i to że posadziłaś w donicy kilka odmian u siebie nie musi oznaczać, że będzie dziać się coś szczególnego.
tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 13, 2008, 18:07:06 »

dziękuje za sprecyzowanie tematu Smile czuję sie doinformowana wystarczajaco  Very Happy pozdrawiam

Pozdrawiam Monika Smile
Abu
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Październik 22, 2008, 19:13:19 »

Moje grudniowe kwiatuchy:

Pozdrowienia
Justyna
aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #18 : Październik 22, 2008, 19:17:03 »

Abu, piękne mają kolorki Smile Very Happy  mój który zrzucił pąki miał podobne do Twojego z  pierwszego zdjęcia.

Fiołki, hoye.
Abu
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Październik 22, 2008, 19:22:29 »

Ten z pierwszego zdjęcia miał pełne prawo w tym roku nie zakwitnąć, bo był traktowany bardzo po macoszemu, ale widać walczy  Smile

Pozdrowienia
Justyna
aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #20 : Październik 22, 2008, 19:25:39 »

O białego chyba wiosną Cię pomęczę o mały kawałeczek  Very Happy

Fiołki, hoye.
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Październik 22, 2008, 19:41:15 »

Abu jaka piękna czerwień!  Very Happy Nie odłamał Ci się przypadkiem jakiś kawałeczek?  Sad

Pozdrawiam Lisa Very Happy
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #22 : Październik 22, 2008, 19:51:51 »

Prawda ? czerwień niecodzienna bo takowej nigdzie nie ma  Smile a szkoda  Sad

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Październik 22, 2008, 20:51:57 »

Oj szkoda szkoda. Czerwień jest powalająca! Ale skoro Abu takie cudo posiada, to znaczy że jest do zdobycia.  Cool Trzeba tylko bardzo intensywnie poszukać!

wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #24 : Październik 23, 2008, 05:59:37 »

Czerwone były w zeszłym roku w Biedronce chyba w listopadzie po 5zł. I właśnie czerwony mi się najbardziej podobał. Niestety mi padł a różowy został. Na pewno będą w tym roku również.
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #25 : Październik 23, 2008, 08:49:16 »

Dziękuję Wyraku! Jakie to szczęście że Biedronka jest tak blisko!

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #26 : Październik 23, 2008, 09:10:14 »

Confused
No to dajcie znać , jak już będą  Smile

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #27 : Październik 23, 2008, 09:19:28 »

Ja też mam z Biedronki grudnika, za 5 zeta. Kupiłam go z pąkami (kolor kremowo-biały), myślałam, że bedzie na iało kwitł i byłam nawet zła, że nie wzięłam różowego, ale on się okazał pięknie pastelowo pomarańczowy z różowym środkiem Smile

Wystarczy Natalia Wink
Abu
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Październik 23, 2008, 17:22:58 »

O białego chyba wiosną Cię pomęczę o mały kawałeczek  Very Happy
Nie widzę problemu, mam dwa  Smile

Lisa - wiosną może mi się odłamać  Wink

Pozdrowienia
Justyna
jurekg
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Październik 23, 2008, 17:36:46 »

Ja też swoje 2 tu wrzucę  Very Happy

ten juz kończy kwitnienie

Myślałaś może o zagęszczeniu roślinki,gdy skończy kwitnienie?
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: