edzik
Aktywny

|
 |
« : Kwiecień 12, 2008, 12:27:28 » |
|
Witam serdecznie! W temacie roślin ogrodowych jestem całkowicie zielona  . Mimo wszystko chciałabym stworzyc kawałeczek ogródeczka pełnego kwiatków,i jestem pełna zapału dzięki temu forum... Trochę pózno zdecydowałam się na stworzenie ogródeczka,ale chciałabym żeby mi się udało!!! Na razie na moim zakątku są tylko dwa krzaczki róż. A z nimi to też nie wiem czy dobrze zrobiłam-posadziłam je wczoraj. A to mój zagonek(słaba jakość zdjęcia bo robiłam wczoraj póznym popołudniem i było pochmurno):   Pod folią to właśnie róże. Te drzewo to grusza.Z tej strony co robiłam zdjęcie będzie płotek drewniany,ok.50-60cm wys. A przed płotkiem posieję trawę(ale to już inna historia hehe)-to była piaskownica moich dzieciaczków. Tak w ogóle to w tym miejscu 4 lata temu rosły nawet trzymetrowe pokrzywy. Darłam,kopałam,i darłam i kopałam  ale udało mi się tego pozbyc. Ziemia jest niezła,a nawet chyba dobra (  ). Tylko nie wiem co dalej  . Proszę pomóżcie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2008, 19:25:36 wysłane przez aiszo »
|
|
Pozdrawiam Edyta!
Fantazja urozmaica naszą szarą codziennośc...
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2008, 12:40:10 » |
|
A tak poza tym to mam kupionych kilka kwiatków: mieczyki(14 szt)  lilie:  czosnek ozdobny i zawilec:  lwie paszcze i astry(które siedzą już w doniczkach):  i jeszcze godecja:  . Z cebulowych mam jeszcze 20 szt.tygrysówki pawiej mix i 5szt.babiany. Aha,i dostałam jeszcze aksamitki i malope(?). Dziś posiałam malope (chociaż nie wiem dokładnie co to jest,na necie też za wiele nie ma),najwyżej przykryję na noc. Planuję jeszcze dziś wsadzić mieczyki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2008, 13:07:02 » |
|
Zapowiada się całkiem ,całkiem interesująco.Życzę powodzenia ,ja też zaczynałam dopiero rok temu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2008, 13:19:45 » |
|
Może na poczatek wybierz układ pasowy. Jest najprostszy. I na tak małej powierzchni możesz zmieścić wiele roślin bo są małe jako sadzonki, które później jak już rośliny zmężnieją, a tobie na pewno zmieni sie koncepcja porozsadzasz. Przykład zrobiony w 5 minut. On nie musi ci się podobać chodzi mi byś zobaczyła ile roślin możesz zmieścić. Ogrodu nie zrobisz w sezon to po prostu niemożliwe jeśli nie jesteś projektantem, nie masz kasy w sporej ilości i na dodatek nie do końca umiesz go sobie wyobrazić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ingrid
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2008, 16:15:28 » |
|
Ja również trzymam kciuki , aby Ci się udało jak najszybciej stworzyć uroczy zakątek  Nie tylko ogrod ,ale nawet rabatę trudno zrobic w jeden sezon - zastosuj sie do rady Zoe , obserwuj swoje rośliny i odwiedzając ogródki forumowiczów uzupełniaj listę chciejstw . Rabata Zoe jest niedoścignionym wzorem  uwielbiam takie właśnie nasadzenia grupujące rośliny ! Możesz teraz i w maju wysiewac byliny - ostróżki , malwy , orliki - nawet początkujący sobie z nimi poradzi  ps. zdejmij folie z róz - nic im nie grozi ,a pod folią to tylko jakiegos grzyba dostaną ...
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ingrid
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2008, 17:34:41 » |
|
Rabatka Zoe jest naprawdę piękna  . I całkowicie zgadzam się z tym że nie da się stworzyc takich pięknych,a wprost cudnych ogródków,jakie mają tu forumowicze,w jeden sezon. Miałam dziś troche wysiac i posadzić cebulek ale deszcz mi na to nie pozwolił  . I w planach własnie miałam proste zagonki z kwiatkami  . Boje sie że coś mi nie wyjdzie...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2008, 19:28:05 » |
|
Z mieczykami wstrzymaj się do połowy maja 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2008, 05:48:42 » |
|
Wyjdzie Ci wszystko ,roślinki potrafią się pięknie odwdzięczyć za opiekę.Zwróć uwagę na nornice one uwielbiają rośliny cebulowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2008, 07:34:22 » |
|
Właśnie ze względu na nornice najlepiej sadzić w koszykach, poza tym łatwiej się później wykopuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2008, 17:33:57 » |
|
Część koszyczków mam już przygotowaną... A tak mnie korci żeby już wsadzic te cebulowe do ziemi  .A wczoraj chodziłam szukać u siebie wiosny,no i małe co nieco znalazłam-mimo brzydkiej pogody  Nie w swoich kwiatkach,tylko we wspólnych  z teściową  .Nie wiem jak to wytłumaczyć hehe... Po prostu to co mam na zdjęciach(które jak większość robiłam w biegu) sadziła moja teściowa a ja tylko od czasu do czasu opielę  . "Pola" do popisu to ja mam sporo,jeśli chodzi o ogródki,ale na razie (przy dwójce małych dzieci) to wystarczy mi stworzenie tego małego zakątka,o którym mowa powyżej  . W każdej części ogródków jest jeszcze wiele do zrobienia (zresztą zdjęcia sporo pokażą). No to pokażę troszkę "moje i nie moje" 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2008, 23:02:52 wysłane przez aiszo »
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2008, 19:08:32 » |
|
Edytko, a dzieci w jakim wieku? Mój 4,5- latek dzielnie mi pomaga i ma swoje grządki, o które, muszę przyznać uczciwie, bardzo dba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2008, 20:49:07 » |
|
Synuś ma 3latka a córeczka ma 1rok i 5 m-cy,jest wcześniaczką. Ostatnio jak sadziłam swoje róże to tak dzielnie mi pomagali, że pózniej pół dnia zakopywałam "dziurki (takie na gł.ok.20cm  )",które dzieciaczki po sobie zostawili  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2008, 20:50:28 » |
|
No ale starali się mi pomóc 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
Ingrid
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2008, 21:44:49 » |
|
Już sie cieszę ,że następne pokolenia ogrodowych maniaków nam rosną  Moje dzieci w blokach sie wychowały  ,ale przyszłe wnuki spróbuje zarazić ogrodnictwem 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ingrid
|
|
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 14, 2008, 17:51:18 » |
|
Wstawię kilka fotek,o których wspominałam wcześniej... Hmmm... To jest kawałek ogródka przed domem,teraz wygląda troche lepiej niż ok.3 lata temu  : 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 14, 2008, 18:01:05 » |
|
W tamtym roku pomogłam teściowej ogarnąć tą długą grządkę,która ciągnie się wzdłuż domciu:  Wcześniej rosły prawie te same kwiatki,tylko prawie nikt o nie dbał  . W głębi tego zdjęcia widać bukszpanik,który jest w "takiej sobie" formie,rośnie tam ponad sześć lat i nigdy nie był podcinany. W tym roku jednak nie wytrzymałam i trochę go podcięłam:  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 14, 2008, 18:06:26 » |
|
A wiosny u mnie to tylko małe początki:  Pierwsze pączusie jakie się pojawiły:  I kępka narcyzów(też szykujących się do kwitnięcia):  Aha,i jeszcze piwonia: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 14, 2008, 20:04:38 » |
|
Edyta, wygląda całkiem nieźle  i sporo miejsca na nowe rośliny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 15, 2008, 08:02:36 » |
|
Jedno co mogie doradzić, to nie rozsadzaj się w różnych miejscach ,tylko z roślin twórz skupiska . Jak masz tujki i świerki to pod nimi byliny i jeszcze raz byliny . To wszystko po to, aby nie lawirować z kosiarką miedzy każdym krzaczkiem ,tylko obiechać w koło cały kącik roślinny
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
Vondracek
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 21, 2008, 01:42:37 » |
|
Witam! jesli chodzi o róze, to mam pewien niezly patent- po prostu dookola róz sadzę czosnek- po zabeczku. Rezultat jest bardzo pozytywny- roz "imają się' wszelkie zarazy, nawet mszyce ich nie konsumują... W starych pismach ogrodniczych znalazlam informacje, ze róze najbardziej "lubią" lawendę- w jerj towarzystwie piekniej rosną i lepiej sie prezentuja... wydaje mi sie, że to prawda.... A sadząc roslinki nie zapomnij o maciejce! bez niej ogrod nie jest naprawde ogrodem.....
|
|
|
|
|
|
To, co w człowieku najlepsze- to pies (Voltaire)
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 23, 2008, 17:32:41 » |
|
A właśnie jak to jest z tym czosnkiem,bo też chcę posadzić obok róż. Mam dwie róże i 12 cebulek czosnku ozdobnego...hmmm... A wiecie co,uchował mi się mój powojnik clematis "Multi Blue".A raczej nawet dwie sadzonki. To zdjęcie zrobiłam chyba tydz.temu:  Wiem,że muszę go przesadzić bo rośnie w kiepskim miejscu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
|
Vondracek
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 23, 2008, 22:39:54 » |
|
Ja posadzilam zwykly czosnek- jego "szczypiorek" jest wyjatkowo smaczny-mozna uzywac go do kanapek. Myślę, ze ozdobny tez się sprawdzi....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 28, 2008, 20:40:43 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2008, 21:31:36 wysłane przez edzik »
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 28, 2008, 21:30:14 » |
|
Powracając na mój zakątek... Postawiłam już płotek,wprawdzie nie drewniany jaki zaplanowałam,ale...  Długo nie mogłam się zdecydować co i jak,wspominałam ogródki kwiatowe mojej babci i czytałam forum,i czytałam,i czytałam (po czym nie spałam po nocach  ). W końcu zdecydowałam. Całość podzieliłam "mini ścieżkami" na takie tam trójkąty i prostokąty.Na razie to co widać to juka ogrodowa i dwie róże. Przy płotku posiane aksamitki i będą nachyłki niskie. Od strony kamieni będą mieczyki i powoli wyłażą lilie. Wokół róż posadziłam czosnek ozdobny i nie wiem czy z nim nie przesadziłam bo dookoła każdej po 6 szt. Posiałam już godecję,lobelię... aha,jeszcze posadziłam babianę,tygrysówkę,zawilce  W doniczkach czekają astry niskie... I to chyba na razie tyle. A może aż tyle. To mój pierwszy ogródek z kwiatami i tak bardzo się przejęłam,że chyba też przez to nie śpię po nocach  A tu wrzucę jeszcze kwitnącą mirabelkę(a jaki zapach...mmmmm...):  A przy mirabelce widać kawałeczek tunelu w którym razem z teściową sadzimy pomidorki. A do doniczek,też do ogrodu szykują się begonie zwisłe:  werbena zwisająca:  i lobelia(też zwisająca): 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 28, 2008, 23:11:01 » |
|
Edytko, będziesz miała bardzo ładny swój zakątek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 30, 2008, 11:49:04 » |
|
Mam dziś beznadziejną pogodę...  Prawie cały czas pada i pada. Moja fuksja rozłożyła jeden pączek  :  A to widok na mój zakątek(fotografia nie jest moją mocną stroną  ):  Trawka już podosiewana,tylko nie wiem czy wzejdzie pod stopami moich małych ogrodników  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
|
Vondracek
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 30, 2008, 13:20:25 » |
|
hahaha...niedlugo Ci wyrosnie taka sama puszcza jak i u mnie... a 3 lata temu to był kawalek piaszczystej pustyni, pod płotem kilka zdechlych tujek, 5 brzozek , anemiczna sosna i jalowiec....A teraz juz się zastanawiam, gdziwe by tu mozna uzyskac choc trochę miejsca pod nowe roslinki..... wychodzi mi, ze najlepiej na.... dachu.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 30, 2008, 13:40:40 » |
|
Chciałabym kiedyś mieć taką puszczę...  Miejsca mam na to bardzo dużo tylko wszystko jest takieee...zaniedbane.Ale mam nadzieję że z czasem mi się uda (i z pomocą tego forum  )
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 30, 2008, 14:12:56 » |
|
Może zastosuj trawę 'z metra' ? Wowczas unika się trudnego okresu wzrostu siewek. Możesz jeszcze zastosować pod huśtawką plasikowy zielony dywanik - jest miękki i elastyczny, trudniej o urazy u maluszków....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|