agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« : Kwiecień 06, 2008, 19:45:45 » |
|
Po długich poszukiwaniach kupiłam i posadziłam miskanta "strictus". Miejsce może nie najlepsze bo przy południowej ścianie ale chucham na niego i dmucham  Proszę o wskazówki na przyszłość. Czy macie już jakieś doświadczenia z tą trawą?
|
|
|
|
|
|
Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu. Rabindranath Tagore
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2008, 13:51:24 » |
|
Spokojnie. Jeszcze będziesz ostrzyć szpadel na niego. Toż to chwast nie z tej ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2008, 18:46:49 » |
|
Bardzo dekoracyjny chwast;) Czy to znaczy, że przeżyje bez żadnych starań z mojej strony?
|
|
|
|
|
|
Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu. Rabindranath Tagore
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2008, 19:04:13 » |
|
Żeby nie podsychał od dołu to zapewnij mu wilgotną ziemię szczególnie w gorący czas, tym bardziej, że południowa ściana latem to naprawdę piec chlebowy. Z resztą poradzi sobie sam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2008, 19:22:42 » |
|
Muzyka dla moich uszu- poradzi sobie sam;) Dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2008, 21:44:04 » |
|
On,tzn.miskant, poradzi sobie na pewno, ale na twoim miejscu nie cieszyłabym się. Ładnie szeleści na wietrze, ładnie wygląda zimą na zewnątrz i w suchym bukiecie, suche żdżbła można wykorzystać jako delikatne podpórki - jest więc wielce użyteczny...Jest też baaardzo ekspansywny i trudny do okiełznania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 12, 2008, 20:48:13 » |
|
No właśnie...Minął miesiąc a tu nic  Miskant wypuścił 2 marne, zaschnięte na końcach źdźbła i się zatrzymał. Widziałam niedaleko mrówki, może to ich wina? Czy posypanie jakimś nawozem jest dobrym pomysłem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 12, 2008, 20:50:41 » |
|
Zlikwiduj mrówki. I potem zacznij podlewać, ale bez nawozu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 12, 2008, 22:12:04 » |
|
Miskant lubi słoneczko, ale jeśli ma za sucho to nie może pokazać, co potrafi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 23, 2008, 16:32:48 » |
|
Poskutkowało:) Mrówki zlikwidowane, ziemia ciągle wilgotna, miskant wypuścił nowe listki. Bardzo się cieszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|