Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:18:13
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie posadzić krzewy ozdobne w pojemnikach na balkonie?  (Przeczytany 1393 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 06, 2008, 09:37:17 »

Dzień dobry!
Planuje w tym roku zagospodarować swój balkon od strony zachodniej. Chcę w korytkach posadzić pelargonie zwisające. Natomiast na balknie chcę postawić gazony z krzewami ozdobnymi. Właśnie w tym mam problem. Jakie odpowiednie wybrać krzewy, aby rosły w pojemnikach, żeby odpowiadały im warunki zarówno latem jak i zimą? Właściwie to chcę mieć efekt całoroczny. Jak uważacie mogę coś takiego zrobić?  :-
Pozdrowionka dla wszystkich Forumpowiczów FLORAFORUM!
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 06, 2008, 09:41:35 »

Cóz.. z tą całorocznością jest niejaki problem... bo krzewy w donicach mają korzenie narazone zimą na wymarznięcie i nalezy je 'pakować'.
Widziałam jednak w ktoryms polskim pismie ogrodniczym, że takie 'opakowanie' moze byc bardzo ozdobne, wówczas pełni rolę ozdoby również w zimie.

U siebie na tarasie mam róże, rododendrony źle znoszą zimy.

EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 06, 2008, 10:13:36 »

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że takie krzewy w pojemnikach są narażone na wymarznięcie. A czy wystarczy jak okryję włókniną zimową? Ba, nie wiem co przykryć, czy całą roślinkę, czy tylko przy korzeniu? Hm, hm... chyba to nie jest takie proste, to zagospodarowanie balkonu. A może wystarczy jak obsadzę jakimiś roślinami jednorocznymi? To chyba nie byłby zły pomysł?
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 06, 2008, 11:24:54 »

Ewelina, nie rezygnuj tak od razu  Smile. Wbrew pozorom balkon stwarza spore możliwości, tylko napisz o swoim coś więcej. Najważniejsze to jaką masz balustradę - "dziurawą" (z prętów) czy zabudowaną ? Bo od tego zależy ilość światła, jaka dotrze do krzewu stojącego na podłodze.
Aha, i na którym piętrze mieszkasz ?
Aha 2  Razz - jeszcze wymiary tego balkonu (choćby przybliżone).

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
ewalukas
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2008, 17:58:11 »

Jeżeli chodzi o przezimowanie krzewów w pojemnikach to ja mam dwie propozycje:
1. krzew sadzisz w pojemnik. Przed zimą na dnie większego pojemnika kładziesz styropian, wstawiasz pojemnik z krzewem, a wolne miejsca między jednym a drugim pojemnikiem wypełniasz styropianem.
2. przed mrozami robisz ze styropianu osłonki na donicę, stawiasz przy donicy, tworzy się takie pudełko i związujesz, zeby się nie rozpadło.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2008, 18:52:02 »

Myślę, że spokojnie dasz radę z jednorocznymi, a przez ten czas zapoznasz się z warunkami na twoim balkonie.. czy tam latem gorąco, czy wieje... a może w ciągu roku znajdziesz sadzonkę czegoś co bardzo ci się spodoba i zrobisz rewolucję na balkonie?  Confused
---
dopisane. A może zwisające rośliny w pojemnikach?

EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2008, 14:06:50 »

Tak, więc balkon mam o następujących wymiarach:4,5 mx1 m, balustrada jest zrobiona z prętów, światła jest mnóstwo , z tym że nie ukrywam, że wieje. Mieszkam w piętrówce i chcę zagospodarować balkon górny.
EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2008, 14:14:09 »

A jeszcze mam pytanie. Czy jak już zdecyduję się na krzewy ozdobne na balkonie i będę sie poświęcać, aby je okrywać zimą, to jakie odmiany byście mi radzili posadzić? Dodam, że jest na balkonie słonecznie, ale jet duży przewiew. Confused
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2008, 14:33:45 »

Ewelino jeśli balkon ma metr szerokości to ja ci odradzam krzewy. Jeśli już się uweźmiesz na nie, to tylko 2 po 1 na każdym końcu. Inaczej tam nie będzie miejsca dla ciebie. 

Jeśli masz taką możliwość to przyspawaj na zewnątrz balustrady na dole podpórki na skrzynki balkonowe i na górze już możesz takowe powiesić. W dolny skrzynkach posadź choćby przypołudnik lub gazanię w górych pelargonię bluszczolistną na zmianę z surfinią i w pełni lata nie będzie widać balustrady pod okrywą z kwiatów.

Tylko by taki efekt osiądnąć zainswestuj w dobra ziemię i płynny nawóz do surfinii. Podlewanie nawozem co 2 dzień już od czerwca.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 07, 2008, 16:04:03 »

Ewelina, co nazywasz piętrówką ?

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 07, 2008, 21:31:51 »

Piętrówkę nazywam 2 piętrowy dom, tak w moich stronach nazywa się takowe budowle.
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 07, 2008, 21:33:02 »

A gdzie są Twoje strony? Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 07, 2008, 21:34:46 »

Rozumiem  Smile.
Czy to znaczy, że masz ogród ?
Dopytuję się tak, bo inaczej do sprawy krzewu podchodzi właściciel ogrodu, a inaczej posiadacz tylko balkonu.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 07, 2008, 21:40:26 »

Mimo wszystko decyduję się na krzewy, tylko jeszcze nie wiem jakie. Co myślicie o tui szmaragdowej? Dziękuję za wasze pomysły i cenne uwagi. Tom forum to fajna sprawa.
P.S. Nie kocham surfinii, to dla kolekcjonerów i ludzi cierpliwych, o wiele łatwiej jest mi pielęgnować pelargonie.
EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 07, 2008, 21:45:17 »

Właściwie to wstyd mi sie przyznać, ale jestem dopiero nowicjuszem w dziedzinie ogrodnictwa. Moi rodzice o 20 lat prowadzą ogród kwiatowy i sad, zdobyli wiele nagród, nigdy mnie do tego nie ciągneło, dopiero jak wyszłam za mąż i zamieszkałam w domu przy którym jest spora działka do uprawy i pole do popisu, zaczeło mnie to wciągać, ale rodzice jakoś nie wierzą w moje możliwości.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 07, 2008, 21:52:07 »

To znaczy, że potrzeba ci czegoś po prostu dekoracyjnego (i łatwego w uprawie, póki co  Wink).
Na temat tui nie będę się mądrzyć, bo ich nie lubię, ale wiem, że nie są przesadnie wymagające. Tyle tylko, że chyba wyrastają na duże krzaczory, ale skoro masz działkę wokół domu, to jak ci coś "wyrośnie" z donicy, po prostu przesadzisz do ogrodu i po kłopocie.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 08, 2008, 08:43:07 »

Dziękuję bardzo. Faktycznie tuje będą mi dekorować balkon a jak wyrosną z donicy to zmienią miejsce zamieszkania. Z tym, że chciałam zasięgnąć opinii, czy takie krzewy wytrzymaja chociaż sezon na zachodnim, wietrznym balkonie?
Pozdrawiam
Zoe
Gość
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 08, 2008, 16:32:59 »

Tuje muszą mieć zawsze wilgotną ziemię. Wilgotną, ale nie mokrą. Przy wietrznym balkonie pamietaj że z wierzchu będzie przesychać, a w środku może być wilgotno. Dlatego przed podlaniem sprawdź wkładając palce dość głęboko do donicy.
EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 09, 2008, 20:18:14 »

To cenna dla mnie uwaga. Na pewno będę pamiętać o sprawdzeniu wilgotności. Dziś patrzyłam na tuje szmaragdowe. Bardzo mi się podobają i zamierzam je w najbliższym czasie zakupić. Póki co dziękuję wszystkim za informacje.
Miłego pielęgnowania roślin w tym sezonie.
anita74
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 10, 2008, 19:39:26 »

Prawda,że fajne forum Ewelinko  Very Happy  Wink
Warto było Cię namówić   Smile widać ,że jesteś zadowolona Very Happy
  Pozdrawiam

EwelinaMolenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 10, 2008, 21:02:10 »

Pewnie, że fajne to forum Anitko. Dziękuję ci bardzo. Uzyskałam dużo wiadomości. Roślinki to ciekawe hobby. Pozdrawiam cię serdecznie! Smile
teta
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 13, 2008, 19:18:27 »

Witam wszystkich, jestem tu nowa. Mam pytanie: chcę posadzić różę pnącą na tarasie. Jak dobrać donicę i jak zabezpieczyć na zimę? Pozdrawiam.Teta
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: