|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #210 : Maj 20, 2008, 15:50:18 » |
|
Ido.. ciekawa ta roslinka... moze dalabys zblizenie. Ale mnie najbardziej zafascynowal ten kwiat w Twoim avatarku  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #211 : Maj 20, 2008, 16:24:40 » |
|
Kayenn, idę po zbliżenie  kwiat w moim avatarku, jest tematem sporów, ponieważ ja uważam,ze jest to Królowa nocy (Selenicereus grandiflorus) a wiele osób twierdzi, że to zupełnie inna roślina. Nie kłócę się, ale dla mnie pozostanie królową  Jeżeli masz ochotę, tutaj jest kilka zdjęć z nocy kiedy kwitła: http://ficusowe-roznosci.blog.onet.pl/3,3,0,album.htmlA to zbliżenia cosia (jakoś trudno go zbliżyć  ) :     
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #212 : Maj 20, 2008, 16:50:04 » |
|
1- Jeśli ma wąskie człony to jest to co piszesz,2- jeśli natomiast ma "liściaste" to mieszaniec epi-oxypetalum. 1-królowa jednej nocy,kwitnie jedną noc i po herbacie. 2-królowa nocy,kwiaty kwitną w nocy ale utrzymują się długo. ps.fikus śliczny,gratuluję.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #213 : Maj 20, 2008, 17:29:16 » |
|
Majoki, to w takim razie jest to królowa jednej nocy (tą własnie miałam na myśli), pąk dojrzewa ok. miesiąca, a zakwita w jedną noc i koło 6ej rano już jest zamknięty (siedziałam całą noc przy nim;) nastawiłam aparat na robienie zdjęć co 20min. i mam animację na pamiątkę  ... ale człony ma płaskie, lisciaste...hmmm... (?)  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #214 : Maj 20, 2008, 17:53:13 » |
|
Selenicereus ma na zewnątrz płatki brązowawe a w środku białe i pachnie wanilią. Tekst z "mądrej książki"-szczególnie efektowne są duże kwiaty(do 30cm.), które otwierają się w nocy i żyją tylko kilka godzin- Chodziło mi o to jak długo żyje Twój?
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #215 : Maj 20, 2008, 18:02:09 » |
|
_Ida_, na moje oko Twoja roślina to nie selenicereus, sam kwiat jest trochę inny. Tutaj możesz wyraźnie zobaczyć Królową Nocy  Co, oczywiście, nie zmienia faktu, że Twój kwiat jest przepiękny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #216 : Maj 20, 2008, 21:05:01 » |
|
_Ida_ a ja jestem juz pewna że jest to rozchodnik czyli sedum, jest wyciągnięty bo powinien rosnąc nie w domu tylko w ogrodzie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #217 : Maj 20, 2008, 21:33:54 » |
|
Mnie też nie wygląda na oxypetalum,ma człony za szerokie do swojej długości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #218 : Maj 21, 2008, 07:43:09 » |
|
Mnie przypomina rozchodnik ościsty odm.Cristatum.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #219 : Maj 21, 2008, 09:15:19 » |
|
Majoki  mój kwitł jedną noc (napisałam o tym co działo się właśnie z moją rośliną wyżej), wielkość widzisz na zdjęciu, pachniał wanilią i propolisem. Zapach roznosił się po całym mieszkaniu  Możliwe, że nie jest to Królowa nocy czy jednej nocy, może to jakaś krzyżówka...nie wiem, ale marzę o tym żeby zakwitła jeszcze raz  Dziewczyny a co do rozchodnika, to znalazłam co to jest dokładnie  Jest to niejaka Euphorbia pugniformis cristata 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #220 : Maj 21, 2008, 09:27:24 » |
|
Ida, cokolwiek masz - "pamiątka" mnie powaliła  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #221 : Maj 21, 2008, 09:39:59 » |
|
 miło czytać JeyDee  przydałoby się więcej takich pamiątek, ale chyba się nie doczekam... Co ciekawe, zakwitła mi 20o centymetrowa odszczepka od metrowej rośliny "matki", która nigdy nie kwitła...a ta roślina "matka" jest odszczepką rośliny znajomych, która u nich prawie sięga sufitu i co roku wydaje po kilka kwiatów, czasem na raz. Ja niestety zostałam z moją niekwitnącą rośliną  bo odszczepkę która zakwitła obiecałam wcześniej znajomej i oddałam po przekwitnięciu. Eh... co zrobić żeby moja zakwitła, hmmmmm...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #222 : Maj 21, 2008, 09:43:05 » |
|
A gdzie spędza lato - w domu czy na balkonie ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #223 : Maj 21, 2008, 10:37:05 » |
|
Lato spędza niestety w domu, ponieważ mieszkam na ostatnim czwartym piętrze i nigdy nie wiem co może się wydarzyć, albo szaleją plagi albo żywioły...czasem jak zrywa sie wiatr to nie nadążam wnosić do mieszkania roślin balkonowych :-/ A mój roślinek ma strasznie małą bryłę korzeniową i cały czas muszę go o coś podpierać, żeby nie wyleciał z doniczki. Boję się go ruszać...tylko do kąpieli wychodzi czasem :)Myślisz, że powinnam go wyprowadzać na spacer???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #225 : Maj 21, 2008, 12:30:03 » |
|
Ida przepiekne kwitnienie... bede trzymala kciuki, zeby Ci jeszcze zakwitl  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|