justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 07, 2008, 17:04:47 » |
|
Ja rowniez mam problem z pewnym kwiatkiem.Zupelnie nie wiem jak on sie nazywa i jak z nim postepowac-dostalam go od mamy a ona od kolezanki ta kolezanka znowu od kogos i kolo sie zamyka.Nikt nie wie jaka to nazwa.On sie wygina ciagle wypuszcza nowe liscie a ja zupelnie nie wiem jak z nim sie obchodzic.Bardzo prosze o pilna odpowiedz. Z gory bardzo dziekuje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ramzes
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 07, 2008, 18:07:33 » |
|
dzięki JeyDee 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ramzes
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 07, 2008, 18:41:56 » |
|
Mnie to wygląda na jakąś odmiane trzykrotki ale nie jestem pewien na 100 %. Możesz sobie wpisać w wyszukiwarce google ''trzykrotka'' i poszukać coś na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 07, 2008, 19:01:13 » |
|
Trzykrotka albo pasiatka (tradescantia albo zebrina).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 07, 2008, 20:18:32 » |
|
Witam,blyskawiczne odpowiedzi otrzymalam od was za co bardzo dziekuje.Niestety sa one nietrafne ;(.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 07, 2008, 20:38:47 » |
|
Witam,blyskawiczne odpowiedzi otrzymalam od was za co bardzo dziekuje.Niestety sa one nietrafne ;(.
Ja tam też uważam,że to jest jakaś trzykrotka. Pozwól dla niej luźno zwisać z doniczki. Bardzo dobrze,że ciągle nowe liście wypuszcza. Znaczy to,że ma dobrze warunki i super opiekunkę. Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 07, 2008, 20:42:34 » |
|
Tylko one nie zwisaja , pna sie w gore jak szalone i kompletnie nie wiem co z nimi robic...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 07, 2008, 20:47:10 » |
|
Przypomina Setkrezje purpurową.. Jeśli ma mało światła jest bardziwj zielona, a w jasniejszym i słonecznym miejscu bardziej fioletowa.. Ma małe różowe niepozorne kwiatki.. Może to to.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 07, 2008, 20:50:59 » |
|
Stokrotko,nie jest tak do konca jak wspomnialas z moja roslinka.Od spodu liscia kolor jest bardzo intensywny-fioletowy-z wierzchu piekna zielen,niestety nie wypuszcza kwiatow-nie mialam jeszcze wiec trudno mi powiedziec.Zmienialam kilkakrotnie miejsce i kolory sie nie zmienialy wiec nie sadze ze jest ona uzalezniona od jednego miejsca.Rosnie naprawde wszedzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 07, 2008, 20:54:47 » |
|
Setkrezja jest "włochata", a tu włosków nie widzę 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 07, 2008, 21:10:07 » |
|
Czy możecie mi podać dokladniejszą nazwę tej piękności?  Może przypadkiem ktoś ma ją w domu?  ... a w ogóle to bardzo się cieszę że jest tu taki wątek. Krew mnie zalewa jak oglądam w markecie całe regały roślinek, często naprawdę pięknych i ciekawych, a na doniczkach metki "Rośliny zielone MIX" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 07, 2008, 21:32:39 » |
|
Sisay, poszukaj w monsterach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 07, 2008, 21:35:34 » |
|
JeyDee, to jest filodendron. Ale nie wiem jaki, a zakochałam się od pierwszego wejrzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 07, 2008, 21:44:09 » |
|
A wygląda jak monstera Tellerki  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 07, 2008, 21:47:56 » |
|
hmm. Ja się nie sprzeczam - zdjęcie pochodzi ze strony kwiaciarni, na której jest podpisane jako filodendron, co oczywiście może być błędem (kto powiedzial, że na stronie kwiaciarni muszą być 100% prawdziwe informacje  ). W takim razie poszukam rzeczywiście pod monsterami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 07, 2008, 21:52:48 » |
|
Justykalle moim zdaniem to reo, wyciąga się tak gdy ma mniej światła. Pielęgnuje się podobnie jak trzykrotkę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 07, 2008, 21:55:44 » |
|
 Monstera obliqua... liście podobne, ale pokrój całkiem nie ten. To poprzednie zdjecie raczej w pokroju przypomina epipremnum chyba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 07, 2008, 22:01:02 » |
|
Lisa mialas racje!!!Dziekuje!Ten kwiat nazywa sie dokladnie REO MEKSYKANSKIE (Rheo spathacea).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 07, 2008, 22:03:50 » |
|
Wedle mojej wiedzy, filodendrony od monster różnią się dziurami - filodendrony mają pełne liście. Ale z drugiej strony, ogrodnicy tak szaleją z krzyżówkami, i w związku z tym panuje taki misz-masz w nazewnictwie, że lepiej się nie kłócić  . Jeśli to reo, to gdzie dotychczas stało ? U reo praktycznie nie ma przerw między liśćmi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Aktywny

Był ktoś, po kim pozostała pustka...
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 07, 2008, 22:06:53 » |
|
A ja mam to cudeńko i nazywa sie MONSTERA PERFOROWANA  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 07, 2008, 22:08:44 » |
|
JeyDee stoi na oknie od strony poludniowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 07, 2008, 22:11:56 » |
|
Cały czas ?! To nie może być reo  . Poza tym juz by kwitło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 07, 2008, 22:12:42 » |
|
A ja mam to cudeńko i nazywa sie MONSTERA PERFOROWANA  . Anula, na pewno?  Przyjrzyj się pierwszej fotce, ta roślinka nie przypomina w pokroju monstery. Chociaż liscie bardzo podobne. A skąd masz?  Możesz dać fotkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 07, 2008, 22:15:21 » |
|
Tak stoi tam juz od kilku miesiecy.Troche on sie rozni od pierwodnego poniewaz urwalam kilka szczepek i je wsadzilam no i tak juz sobie rosnie.Tego pierwszego co mialam liscie byly o wiele wieksze i grubsze i tak jak wspomniales nie bylo przerw tylko po jakims czasie zaczely powstawac "dzikie pedy"ktore obrywalam az w koncu zmarnial mi ten pierwszy kwiatek.Nie wiem dlaczego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 07, 2008, 22:16:32 » |
|
Sisay, na moje oko to jedno z dwojga - albo roślina na twoim zdjęciu jest młoda, albo to jakaś tajemnicza krzyżówka  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 07, 2008, 22:21:25 » |
|
justykalle, no to wygląda na to, że faktycznie masz reo. Nie mam pojęcia, czemu przybrało pokrój trzykrotki, jeżeli stoi cały czas w tak widnym miejscu  . A było przesadzane ? Chociaż z drugiej strony reo przesadnie żarłoczne nie jest...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 07, 2008, 22:26:33 » |
|
Tak jak juz wspomnialam pierwsza roslinka byla piekna do pewnego czasu,byly ogromne dlugie piekne liscie,zakwitlo jeden raz.Pozniej z niewiadomego mi powodu pojawialy sie cienitkie lodygi z malutkimi listkami-wygladalo to okropnie.Na moje oko chyba "zdziczalo"wiec postanowilam te lodygi urywac-z tygodnia na tydzien marnialo.To co teraz mam to sa odnozki z pierwszego kwiata.Zupelnie nie przypomina swojego poprzednika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 07, 2008, 22:35:42 » |
|
Może spróbuj go "odrestaurować" - utnij 2-3 końcówki, jak się ukorzenią wsadź do świeżej ziemi i zobaczysz, czy mu to pomoże. Tu masz info o uprawie: http://www.superogrod.pl/354,encyklopedia.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justykalle
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #58 : Kwiecień 08, 2008, 08:49:47 » |
|
Dziekuje JeyDee.Wczoraj juz widzialam ta stronke i nawet dosc dlugo szukalam informacji na temat "dziczenia"rosliny ale niestety nic nie znalazlam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zeltrax
Nowicjusz
|