|
tellerka
|
 |
« : Kwiecień 03, 2008, 19:21:40 » |
|
Rosła sobie hoja na parapecie z innymi hojami. I pewnego dnia, jeden pęd (z dwóch) zaczął więdnąć.. liście zrobiły się zwiędłe, opuszczone... Co było robić... hoja została przesadzona, pęd pocięty... Teraz roślinka wygląda tak:  i tak:  a ucięty kawałek tak, dzięki podgrzewanej szklarence   Pozdrawiam  PS. widoczna na zdjęciu sadzoneczka rośnie w intencji zdrowia Jagódki... dostanie ją gdy tylko pojawi się w domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2008, 19:24:08 » |
|
Chyba jednak wolała do góry, na stelażu... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2008, 19:27:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2008, 19:32:33 » |
|
Krysieńko, aż się cofnęłam do moich PW.... czy to czasem nie Ty pisałaś? Dzięki za adres, a ja ..... błagam.... na razie nic.....
 Czyli nastał dzień rewanżu? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2008, 19:36:09 » |
|
Ale cudo  Jak ona się nazywa?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2008, 19:53:11 » |
|
Żebym to ja pamiętała...  Sprawdziłam, stoi jeszcze w oryginalnej doniczce... polyneura.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2008, 19:57:51 » |
|
Skoro dla Jagody to nie zazdroszczę,niech pięknie rośnie  Na pierwszym zdjęciu widać najładniej jej "maść",mnie tellerko interesuje to,JAKIE są liście? czy grube jak u np.carnosy czy miękkie i cienkie? Od dziś moje też Aniu 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2008, 19:58:55 » |
|
No to wiem jak nazywa się moje nowe marzenie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 03, 2008, 20:02:01 » |
|
to są hoje w marmurkowe liście? czy każda polyneura jest taka? czy to taka odmiana?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 03, 2008, 20:07:27 » |
|
Nie mam pojęcia... moja jest taka, jak na zdjęciu.... Właśnie doznałam szoku - dwa listki tej hoi na allegro... 35,99 zł  Ktoś tu zwariował 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 03, 2008, 21:06:17 » |
|
Astrid, nie wiem, jak to jest dokładnie z odmianami polyneury, ale wiem, że jest jedna, która jest piekielnie droga. Nie wiem, czy to ta, którą Ty masz, czy jakaś inna (na przykład taka, jak moja  ), nawet nie pamiętam, jak się ta odmiana dokładnie nazywa, ale może uda mi się dokopać do źródła wiedzy... A sadzoneczka dla Jagódki niech się dobrze chowa  I jeszcze na marginesie - ona (polyneura, nie Jagódka) podobno woli wisieć (jeśli można to nazwać wiszeniem w jej przypadku...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 03, 2008, 22:45:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 04, 2008, 08:53:41 » |
|
Jagna... ty masz inną?  hmmm  Krysiu, do wisioka daleko jeszcze, to mała sadzonka... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 04, 2008, 16:26:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 04, 2008, 16:49:15 » |
|
Na pierwszym zdjęciu widać najładniej jej "maść",mnie tellerko interesuje to,JAKIE są liście? czy grube jak u np.carnosy czy miękkie i cienkie?
Cieńsze niż u carnosy, ale twarde, sztywne. Ich grubośc widać nz 2 zdjęciu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 04, 2008, 19:49:35 » |
|
Ale to moje"pogrzebane"techniką serce się raduje  ja z tą sadzonką też mogę zwisać tym bardziej,że tak na marginesie leczonego serca -dostałam radę" jak zwisać "by odciążyć kręgosłup od notorycznej pozycji siedzącej  prześliczny hoyo niemowlak 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 04, 2008, 20:01:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 04, 2008, 20:07:41 » |
|
Witaj Jagódko  Twoja tu obecność świadczy o tym, że wszystko jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 04, 2008, 20:56:18 » |
|
Buziaki!!! Szybko poszło:)
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 05, 2008, 09:25:14 » |
|
No i jak tu nie mówić ,że widok kwiatków leczy  Witaj Jagódko 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 05, 2008, 09:56:22 » |
|
tak dla uzupełnienia to polyneura występuje w 3 wersjach kolorystycznych : zielona, nakrapiana, i nakrapiana na szaro (srebrna polyneura) jest chłodolubem i preferuje bardziej wilgotne środowisko zarówno w korzeniach jak i w powietrzu - generalnie nie jest najłatwiejszą w prowadzeniu ale już jak się u kogoś zadomowi to jest chętna do kwitnienia. Popularnie jest zwana rybimi ogonami ze względu na kształt liści. Hej Jagódko zawsze miło jest Ciebie widzieć na forum - ups... i Mikiego również
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|