nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« : Kwiecień 03, 2008, 11:43:14 » |
|
Ismeny /wsadzone 9 lutego/ białe  żółte 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2008, 12:14:59 » |
|
Mam tylko białe i są mniej więcej wielkości Twoich, Irenko. Nie pamiętam, kiedy wsadziłam do doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2008, 14:45:44 » |
|
mam pytanie, bo na fotkach widze ze białe mają schowane cebule, a żółte nie? czy jest jakaś różnica? moja koleżanka hoduje ismeny cały rok w domu, kwitną jej po trzy razy do roku  ale jej cebule są pod ziemią - moją też kazała mi schować pod ziemię na 5 cm. głębokości- długo nie wychodziła, teraz ma z 10 cm, a fakt że stoi już od miesiaca w ziemi ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2008, 14:54:09 » |
|
Jak posadzisz cebulę uprawiając w domu czy na balkonie nie ma znaczenia. Nawet lepiej jak ją widać. Natomiast ma znaczenie, jeśli sadzisz ją w kwietniu do gruntu. Te 5-10 cm ziemi ochroni ją od pojawiających się przymrozków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2008, 14:56:53 » |
|
no tak mądra odpowiedź, jeśli zaś w domu to może być w ziemi? czy lepiej ją trochę "podciągnąć"?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2008, 14:59:26 » |
|
Może być i tak i tak. Jeśli masz tendencję do zalewania roślin to ją wyjmij i posadź tak jak na zdjęciu Tesi. Jeśli już posadziłaś, a w twoich doniczkach nadmiaru wody nigdy nie ma, to zostaw jak jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 10, 2008, 02:15:07 » |
|
Dziewczyny, poradźcie, proszę!! Końcówki dwóch liści zaczynają żółknąć i zastanawiam się, co moim ismenom nie odpowiada  Może mają za ciepło? Stoją na zachodnim parapecie, temperatura ok. 18-20 st.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 10, 2008, 15:13:36 » |
|
Nie powinny. Moje stoją na południowym parapecie i nic się nie dzieje. Może liście dotykają szyby to byłaby możliwość szoku temperaturowego jeszcze kilka dni wcześniej, bo objawy moga przyjść później.
Ja zaglądnęłabym do doniczki. Mogą mieć za mokro nawet jeśli wierzch jest suchy. Tak miałam parę dni temu z eucomisem. Nowe korzenie totalnie zgniły. Przyczyną było moje lenistwo. Nie zaprawiłam bulw wsadziłam do wilgotnej ziemi i jeszcze podlałam. W domu chłodno rośłina przecież nie pobiera zanadto, wyparować nie mogła i była podstawa rozwoju grzyba. Trzeba było wyciągnąć obrać do żywego zaprawić obsuszyć i jeszcze raz posadzić do świeżej ziemi. Widzę, że zaczyna żyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 10, 2008, 21:30:53 » |
|
Dziękuję, Zoe  Postaram się wszelkie niedogodności wyeliminować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 12, 2008, 10:22:42 » |
|
Moje ismeny pieknie kwitły, ale niestety tylko przez rok. Potem nagle przestały.Kupiłam parę nowych, dorodnych cebulek/może tamte były chore,albo za stare?/Proszę o porady, jakie warunki są dla nich najlepsze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edzik
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 23, 2008, 18:53:09 » |
|
Moje ismeny wsadziłam do doniczek na początku kwietnia. Na razie chyba rosną dobrze:  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Edyta!
Fantazja urozmaica naszą szarą codziennośc...
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 23, 2008, 20:43:03 » |
|
A moja ismena (od Basi) zakwitła. Myślę, że to z powodu zimowania w cieple (w pudełku z trocinami, które stało na podłodze w kuchni). Zaczęła w tych trocinach rosnąć, to co było robić - dałam do doniczki. W doniczce też szła do góry jak szalona, więc zaczęłam wystawiać ją na balkon w głupiej nadziei, że się wstrzyma (nie chciałam, żeby się wyciągała- nie mam południowego okna i mieszkam na parterze). Nic z tego - dzisiaj rozwinęła pierwszy kwiat. Nie robiłam zdjęć, bo pomyślałam, że poczekam aż rozwiną się pozostałe pąki, ale teraz myślę, że jutro się złamię. A w ogóle to przyszłam zapytać, co z nią robić dalej ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 23, 2008, 21:09:43 » |
|
W domu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 23, 2008, 21:46:28 » |
|
Chyba więcej nie będę zaglądać do tego wątku  Irenko, zazdroszczę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 24, 2008, 07:58:45 » |
|
Jeydee ,  cieszę się ,ja swoje uprawiam na działce ,po przekwitnięciu ,jesieną wykopuję i przechowuję w trocinach , taka była latem tamtego roku ,ja bym twoją trzymała przez całe lato do jesieni w tej donicy i regularnie dokarmiała, na dworze ,nie wiem czy masz balkon ,czy dzialke  ,serdecznie pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 24, 2008, 08:04:43 » |
|
O Boziu- jakie ładne. Też mam takie- ale jeszcze nie kwitły. Mam nadzieję w tym roku je zobaczyć. Jeszcze stoją w piwnicy z donicą- okropnie rosną i się trochę wyciągnęły. Czy już je wystawić? Nie za wcześnie? A jakbym nakrywała na noc na polu, to czy mogę zostawić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 24, 2008, 08:19:09 » |
|
Basiu, czym dokarmiasz i od kiedy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 24, 2008, 08:51:04 » |
|
ja słyszalam że sa tacy co hodują je w domu jako kwiat domowy i kwitnie im do trzech razy w roku, ja swoją trzymam w domu, dopiero pierwszy sezon. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 24, 2008, 08:54:51 » |
|
Irenko, to mnie zmartwiłaś. Nie wiedziałam, że ismeny kwitną na żółto. Ja zakochałam się w tej białej. Kupiłam cebulę, było napisane "ismena" i nic więcej. Teraz nie wiem, co mi zakwitnie. Na razie rośnie ładnie.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 24, 2008, 08:58:19 » |
|
O, moja jest identyczna jak Basi ! Tylko liście ma 3 na krzyż (na razie, mam nadzieję). Właśnie Basiu, jak ją nawozisz ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 24, 2008, 10:56:08 » |
|
dziewczynki ,teraz je wsadziłam do gruntu ,posypałam azofoską ,podlałam i zanim ogrodniki przyjdą ,to one dopiero się "rozlużnią" w gruncie ,ja nie uprawiam ich w donicy ,w tamtym roku nie mogłam wyjąć ,wielka donica i pełno było "dzieciaków",więc w tym roku do gruntu ,odżywianie na oko ,dawałam ,jak przy sobocie byłam na działce,do "kwitnących",raz woda ,raz odżywka,pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 24, 2008, 21:41:09 » |
|
Dziękuję, Basiu, za wyjaśnienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 24, 2008, 21:57:46 » |
|
Monia, pocieszyłaś mnie 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 25, 2008, 11:07:52 » |
|
Czy to tylko na zdjęciu, czy faktycznie różnią się kształtem płatków ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|