sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 14, 2008, 18:10:44 » |
|
Moniq gratuluję sukcesu  to naprawdę duże satysfakcjonujące osiągnięcie  pierwsze sukcesy na pewno pogłębią i rozszerzą "w szybkim tempie chorobę storczykową" na, którą na pewno już zapadłaś  A, że pogłębią - wiem to po sobie  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 14, 2008, 18:29:07 » |
|
Beato Piękne kwitnienia  Bardzo się cieszę, że pokazałaś kilka z Twojej hodowli  Mnie zainteresowała zwłaszcza epicyclia Mabel Kanda jak piszesz kolekcjonujesz storczyki pod kątem zapachu (ja też ostatnio wybrałam jako priorytet tą cechę plus warunek - nie ("dorosłe - maleństwa" - wzrok i precyzja już nie ta  ) czy ten storczyk także pachnie? Jak zapewne Wiesz uprawiam storczyki raczej "słusznych rozmiarów" - na swoje podobieństwo  Leptotes i angrecum wspaniałe ale podziwiam osiągnięcia innych - z daleka  i cieszę się z pokazywanych efektów uprawy  Dziękuję, że pokazujesz nam część swoich kwitnień i proszę o więcej przy okazji jak czas Ci pozwoli Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 16, 2008, 10:17:37 » |
|
Małgosiu pachnie ale tak delikatnie i w gruncie rzeczy słabo że jednak zdecydowałam się ją sprzedać koleżance a przejść na jej czystego rodzica epidendrum floribundum które w/g literatury powinno pachnąć bardziej intensywnie i w/g zdjęć ma delikatniejszy pokrój od epicyclii a kwiaty niczym się nie różnią - ja też raczej wolę większe storczyki ale..., że znowu wpadłam na pomysł z orchidarium (malutkim bo dzieci chcą żabki) to i powoli gromadzę maluszki. Jak kiedyś się jednak skusisz na angrecoidy - a polecam choćby aerangis biloba (kwitnie niezawodnie),aerangis distincta osiąga wielkość i krzepkość doritaenopsisów (więc nie taki mały), albo angraecum np. germinianum (choć ja go wykluczyłam ze względu na krótki okres trzymania kwiatów) które na parapecie rośnie cudnie i chętnie się rozgałęzia - to sama w końcu stwierdzisz że warto było w tą grupę roślin "wdepnąć". Natomiast a.didierii mimo iż zaliczane do miniatur wcale taką małą roślinką nie jest, dorasta do 12-15 cm i rozgałęzia się - więc w końcu jest taką roślinką akurat na parapet. Sporo jest w tej grupie też wielkoludów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 16, 2008, 20:19:07 » |
|
Beato Dzięki za przekazanie uwag i doświadczeń jak już mi zabraknie miejsca na parapetach to spróbuję angrecoidy w orchidarium zaprojektowanym przez męża - może też znajdę te większe w moich podróżach. Mam pytanie na temat Leptotes jak długo uprawiasz go? Czy próbowałaś uprawiać także na podkładce? Lub może masz porównanie między uprawą w doniczce i na podkładce - bujność liści i kwitnień? ciekawy storczyk i potrafi wspaniale kwitnąć  i kwiaty ma niepowtarzalne - niektórzy określają je jako "plastykowe" czyli tak idealne ,że nie mogła ich stworzyć natura no i teraz już wiem dokładniej nie taki maleńki - te 15-20 cm ma  "czyli złapię i dojrzę"  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 17, 2008, 18:46:21 » |
|
Trzy, ale piękne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 17, 2008, 19:43:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 17, 2008, 20:35:22 » |
|
Piękna kolekcja i pięknie przedstawiona  Sabotek fascynujący i do tego obiecujący następne kwitnienie; phalaenopsis też obiecuje burzę kwiatów a dendrobium to prawdopodobnie Emma Green lub Emma Gold też wspaniale kwitnie pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 17, 2008, 20:39:27 » |
|
Basiu Tel Niesamowity ten Twój phalaenopsis  Rośnie w wodzie?  nie spotkalam sie z takimi warunkami uprawy  coś niesamowitego - Gratuluję uprawy i kwitnienia  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 18, 2008, 07:23:28 » |
|
Piekne storczyki macie obie:))) Sbb... ja nie widze, zeby Basi storczyk rosl w wodzie... rosnie w naczyniu szklanym, ale w podlozu ...wydaje mi sie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 18, 2008, 20:40:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 18, 2008, 21:10:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 18, 2008, 21:27:07 » |
|
Mam zaległości  Basiu - cudowny kolorek. Trzy - aż trzy i jak cieszą. Niekiedy jest tylko jeden kwiatek , to odpoczynek po poprzednim kwitnieniu.Ale i tak radość sprawia  . Ten wazon to ciekawy pomysł , rzeczywiście trzeba się dobrze przyjrzeć by zobaczyć korzonki  . Jak długo go w ten sposób hodujesz? Kasiu , bardzo mi się podoba Twoja galeria , sabotuś tak wdzięcznie pozuje do zdjęcia . Kwitnienia phalaenopsis cudne  , a d.gren mniam  A Ewa to wykupiła pół kwiaciarni  i gdybym nie śledziła Twoich osiagnięć w zakwitnięciach  to tak bym pomyslała.Ten najciemniejszy najbardziej mi się podoba  Bulbophyllum macoyana jest na mojej liście chciejstw  To była prawdziwa uczta  dziękuję Wam dziewczyny 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 18, 2008, 21:59:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 19, 2008, 16:57:25 » |
|
Bulbophyllum i brassavola to jeszcze dzieciaczki... ale mam nadzieje, ze sie z nich czegos doczekam. Nooo... i zeby nie zapeszac, na jednym przekwitnietym juz pedzie falka... zaczyna cos grubiec... mam nadzieje, ze jakies keiki wyhoduje  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 19, 2008, 20:53:59 » |
|
Kayenn galeria kwitnień niesamowita  interesuje mnie zwłaszcza Twoje Papiopedillum - jak je zidentyfikowałaś  ja miałam takie same kwiaty ale bez rozpoznania hybrydy - masz może dokładniejsze informacje jak je uprawiać  Moje zygopetalum kwitło w grudniu - teraz wypuszcza nową ps.bulwę tak samo w grudniu i styczniu kwitła moja niespodzianka - cambria - Burgeara Nelly Isler - kupiłam ja przekwitniętą - naprawdę bardzo widzięczny storczyk  Nie wiem jakie przyspieszenie w kwitnieniu mają moje storczyki ale także ostani raz w grudniu kwitło moje oncidium - teraz rosna nowe ps. bulwy  Phalaenopsisy niesamowita galeria barw  jeszcze raz gratuluję  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 19, 2008, 21:20:18 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 19, 2008, 21:20:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 19, 2008, 22:11:32 » |
|
Ty wiesz, która jest godzina? Taż ja chciałam iść spać, teraz na pewno nie pójdę 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 19, 2008, 22:44:11 » |
|
A ja pójdę lulku.. ale jakie sny będę miała po takiej prezentacji..  Śliczności.. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 20, 2008, 08:48:56 » |
|
Kayenn galeria kwitnień niesamowita  interesuje mnie zwłaszcza Twoje Papiopedillum - jak je zidentyfikowałaś  ja miałam takie same kwiaty ale bez rozpoznania hybrydy - masz może dokładniejsze informacje jak je uprawiać  Malgosiu... z identyfikacja nie bylo latwo... ale malz znalazl niemiecka stronke ze storczykami i tam wsrod wielu odmian trafilismy na naszego paphiopedilum.... w doniczce mamy 2 rozne... ale drugi jeszcze nie kwitnie, wiec nie wiemy jaki to. Co do warunkow uprawy... to nawet tu w encyklopedii naszego forum jest co nieco. Wiadomo, ze sabotek drugi raz z tej samej rozetki nie zakwitnie... no niestety, jak na razie moj ma tylko ta jedna. Nie wiem, czy pojawi sie druga i kiedy. W kazdym razie bede czekac. Wyczytalam tez gdzies na niemieckiej stronie, ze one nie lubia w lecie zbyt duzo swiatla i lepiej postawic je w lekkim cieniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 20, 2008, 10:27:00 » |
|
Gdyby nie to, że mam sabotka ktory kolejne 2 kwiaty wypuścił z tej samej rozetki, to bym uwierzyła ;P Kasiu.... po prostu niemożliwe te piekności, dziękuję, że się podzieliłaś fotkami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|