Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:08:43
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kwiatki na obwódkę  (Przeczytany 3380 razy)
rvitek
Nowicjusz
*

« : Marzec 31, 2008, 20:21:44 »

Prosze o porade jakie kwiaki jednoroczne zasiac, aby dlugo kwitly, byly niskie i w 3 roznych kolorach, ktore beda nadawac sie do stworzenia dywanu przy altanie-obiecuje pozniej zdjecie.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2008, 17:02:03 »

Jeśli jest tam słońce to posiej aksamitkę rozpierzchłą lub drobnokwiatową, kup i posadź rozsadę begonii wiecznie kwitnącej ma kwiatki w 3 kolorach i liście nie tylko zielone ale również czerwone. Już z tych roślin stworzysz dywanik na wielu metrach.
Kasja
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2008, 14:30:14 »

Jest taka roślina - ubiorek jednoroczny, która tworzy poduchy białych, fioletowych i różowych drobnych kwiatuszków.
pola7
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2008, 09:53:39 »

Są takie kwiatuszki drobniutkie ale bardzo ładne, niskie i w różnych kolorach m in białe, czerwone, różowe, niebieskie. Lobelia Przylądkowa, tylko w tym roku może być trochę za późno na sianie, a kwitną od czerwca do późnej jesieni.
faustyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2008, 16:11:35 »

Znakomita jest smagliczka - tworzy kobierce złożone z białych, liliowych i różowych pachnących kwiatków.

pozdrawiam serdecznie
faustyna
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2008, 15:29:59 »

Wydaje mi się, że całkiem niezła jest nemezja. Przynajmniej ja nie narzekam, jest bardzo kolorowa i długo kwitnie.
AMK
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2008, 22:44:39 »

Czy mogę prosić o dokładniejsze informacje na temat smagliczki? Kiedy siać? A może lepiej postarać się o sadzonki? dopiero zaczynam pracę w ogrodzie i niewiele wiem.

tulipan998
Aktywny
**

Województwo podkarpackie , strefa 6a

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 16, 2008, 13:23:30 »

Najłatwiej jest dostać smagliczki białe i fioletowe , są niedrogie przynajmniej u mnie teraz po 1,00 zł..... , wcześniej były po 1,50 zł , piękne w plastikowych osłonkach  . Możesz je znaleźć na targu , na niejednym stoisku z kwiatami . Jeśli nie ma u ciebie targu , lub znajduje się daleko , to wybierz się do jakiegoś hodowcy , który ma szklarnie lub tunel z kwiatami . Albo na jakąś giełdę kwiatową. Na siew już za późno  , smagliczkę można siać wprost do gruntu na początku maja , lub do inspektu (albo doniczki przykrytej folia ) na początku marca w domu .

Pozdrawiam serdecznie Artur .
Storczyki...
asia-joanna82
Nowicjusz
*

Wiosna daję chęć do życia i ten optymizm...

« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2009, 11:55:08 »

Mysle ze lobelia w trzech kolorach i do tego aksamitki pięknie wygladają, kwitna całe lato do przymrozków.
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2009, 15:49:05 »

Ja chyba też polecałabym nieśmiertelne aksamitki (Tagetes) - są takie odmiany signata, jak niska, drobna i rozpierzchła "Lulu" - o jasnożółtych pojedynczych kwiatuszkach, która tworzy właśnie takie lekkie poduchy, albo odmiana 'Tangerine Gem' - o pomarańczowych kwiatkach z ciemniejszym obrzeżeniem.

I smagliczkę nadmorską (Lobularia maritima) też bardzo polecam, jest niestrudzona w kwitnięciu, niewymagająca, a z jednego nasionka wysianego wprost do gruntu potrafi wyrosnąć poducha wielkości kołpaka od samochodu Wink Bywają białe, różowawe, lila-róż i purpurowe.
ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2009, 17:44:10 »

z tych Waszych podpowiedzi to i ja skorzystam Very Happy...dziękuję...

Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #11 : Marzec 29, 2009, 11:21:52 »

Ja również. Mam kawałek gołej ziemi na której nie mogę zasadzić nic zimującego w gruncie. ( Psy tratują wszystko oprócz drzew  Mad  ) a taki jednoroczny dywanik byłby tam idealny  Very Happy  tylko mam pytanko, czy te kwiatki o których piszecie, mogą rosnąć na w miarę pełnym słońcu??  Confused

"Dokąd zmierzasz...?
         Na drugą stronę poranka..."

Ulka Smile
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #12 : Marzec 29, 2009, 11:41:06 »

Ula,aksamitka wprawdzie świetnie rośnie w pełnym słońcu,ale pędy są bardzo kruche i nie wytrzymają potącania przez psy.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #13 : Marzec 29, 2009, 11:47:07 »

Małgosia ma zasadniczo rację - ale te odmiany, o których pisałam wyżej - takie drobne, rozpierzchłe, poduszkowe - chyba łatwiej zniosą ewentualne potrącanie przez psa, niż takie o pojedynczych, większych kwiatach, bo łodyżki aksamitka rzeczywiście ma kruche.

Wspomniana smagliczka też by się chyba nadała - bardzo lubi pełne słońce, a że rośnie wybitnie poduszkowo i niziutko - potrącanie jej nie straszne, a po ewentualnym przydepnięciu psią łapą - z pewnością się podniesie, przynajmniej w sporej części. Smile
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2009, 11:53:53 »

Krysu,ja właśnie te niskie ,drobnokwiatowe /Lulu/ siałam,ale nie wytrzymują w zderzeniu z psem.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #15 : Marzec 30, 2009, 07:32:00 »

Hmmm,,, jako że jest pora wiosenna i prace ogrodowe, pieski są w swoich boksach i nie biegają już po podwórzu samopas (sąsiedzi by mieli zbyt wiele aluzji,,,) dlatego tez pisze o jednorocznych, bo sezon wiosna-jesień jest prawie bez zagrożeń Smile znaczy iegają "tylko" 2 pieski Very Happy tak więc zapewne zastosuję się do Waszych rad zarówno co do aksamitek jak i "poduszkowców".

Dzięki Smile

"Dokąd zmierzasz...?
         Na drugą stronę poranka..."

Ulka Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: