Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:08:17
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje początki... HELP :/  (Przeczytany 1731 razy)
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 22, 2009, 08:30:59 »

Ja mam metodę krzak / rabata / krzak / rabata, żeby chociaż przez część dnia był cień i żeby wilgoć trzymało. To czyni ogród bardziej skomplikowanym, ale stanowczo mniej trzeba pracować i tyle na wodę nie idzie.

sisay
Aktywny
**

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 22, 2009, 08:44:27 »

Acha!  Very Happy

To znaczy, że mam powód do posadzenia kolejnych krzaczków  Very Happy  Laughing
Dzięki  Very Happy

Moje Sukulenty i inne zielone  Smile
Monika.
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 22, 2009, 08:48:57 »

No i możesz coś wymagającego więcej wody posadzić, a nie tylko skalniaki i trawy. Ukryjesz w cieniu.
Mam jeszcze jedną radę: wysyp wszystko 10 cm warstwą kory albo takich posztkowanych gałęzi, liści, ściółki z lasu. Czegokolwiek co trzyma wodę i wyłapuje rosę. Zakop tak, żeby tylko liście wystawały. Dodatkowo słabiej chwasty rosną.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 08:50:56 wysłane przez Aga1 » Zapisane

Margola
Nowicjusz
*

6b - Opolszczyzna

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 22, 2009, 20:52:54 »

Sisay! Odpowiadam w sprawie kotka Very Happy
Kiedy się wprowadzaliśmy nasz dachowiec miał 3,5 roku. Wcześniej mieszkaliśmy w bloku na poddaszu. W pierwszym roku życia nie wypuszczaliśmy go z domu (sąsiedzi  Twisted Evil), ale szybko nauczył się wymykać na dach i chętnie po nim spacerował -  Mad - na krawędzi rynny! Ile mnie to zdrowia kosztowało! Sad Ale opanował tę sztukę do perfekcji. Po ok. roku zaczął wychodzić na dwór. W zasadzie - przeważnie wieczorem - a rano wracała (bo to kotka jest).
Kiedy się wprowadziliśmy na wieś, kicia wprowadziła się na poddasze, schowała się gdzieś na strychu. Zaniosłam jej tam kuwetę i yam też dostawała jeść. Po trzech dniach zdecydowała się zejść na dół Smile Stanęła przed drzwiami wyjściowymi i domagała się wypuszczenia. Nie wytrzymałam jej wrzasków i otworzyłam drzwi na dwór. To był wieczór, więc całą noc nie spałam, tylko nasłuchiwałam czy nie krzyczy. Sad Rano wstałam z przekonaniem, że poszła do miasta - na stare śmieci Shocked (ok. 23 km) Ale kiedy otworzyłam drzwi wejściowe nasza kicia ochoczo wmaszerowała do domu.
I taka to jej historia.
Kiedy wracam z pracy - kicia nagle pojawia się nie wiadomo skąd Smile - i wchodzi do domu razem ze mną. Kiedy idę pracować w ogrodzie, zawsze kręci się w pobliżu - chyba mnie pilnuje Very Happy żebym głupot nie narobiła Confused

Wink Margola
tzn. Małgosia...

Umieć żyć to: żyć lekko bez lekkomyślności,
być wesołym bez swawoli, mieć odwagę bez brawury, zaufanie i radosną rezygnację.

[ T. Fontane ]
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,11702.0.html
inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 23, 2009, 11:13:51 »

Moniko,niesamowicie zmienia się Twój ogród. Trochę Ci tego zazdroszczę,bo jak już w ogrodzie jest niby wszystko zrobione,to pozostają tylko takie kosmetyczne nasadzenia.
Bardzo fajną beczkę znalazłaś. Po bratkach możesz posadzić np. bakopę. Będzie się ładnie zwieszała.

Pozdrawiam-Ina
awarta
Aktywny
**

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 23, 2009, 12:10:45 »

Oj! Ino jak ja chciałabym już te kosmetyczne nasadzenia? Smile
Monika zapewne też, a tu tyle roboty przed nami.  Mad
Znaczy się ogrodnikowi trudno dogodzić, a robotę zawsze sobie znajdzie.  Smile

Co do beczki, to ja bym tam widziała pelargonie. Ciekawe co Ty na to MonikoVery Happy

Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: