Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« : Marzec 30, 2008, 10:38:46 » |
|
Witam wszystkich kaktusomanów i nie tylko  Po zapoznaniu się z literaturą na temat różnorakich sukulentów postanowiłam założyć własną kolekcję. Tak mnie zafascynował świat tych przecudnych roślinek, że postanowiłam wysiać je sama. Na razie gromadzę materiały do wysiewu, bo sukulenty są bardzo wymagające jeśli chodzi o wysiew (tak przynajmniej wyczytałam)  Mam nadzieję że uda mi się stworzyć wyjątkową kolekcję  . Trzymajcie kciuki  .
|
|
|
|
|
|
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. Johann Wolfgang von Goethe
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2008, 12:46:07 » |
|
Przedwczorajsze zakupy były super - nie oparłam się niestety, albo na szczęście - i kupiłam dwa śliczniutkie okazy w Leroy Merlin: 1. Hawothia Fasciata (lub Attenata, ale Attenata ma chyba grubsze prązki, tak mi się przynajmniej wydaje):  2. Echinocereus rigidissimus rubispinus (wg internetu  ) 
|
|
|
|
|
|
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. Johann Wolfgang von Goethe
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2008, 22:34:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 30, 2008, 22:47:04 » |
|
Cały wysiew (no może z małymi wyjątkami) przeprowadziłam wg instrukcji Mieczysława Siwca - http://www.ptmk.warszawa.pl/artykuly/wysiewanie.html. A tak oto wyglądają "inkubatorki" moich kaktusków:   A to już moje kaktuski po 17 dniach - na razie wzeszły tylko z firmy Vilmorin: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2008, 09:05:30 » |
|
Mam nadzieję, że inne też wzejdą  , z tego co czytałam niektóre potrafią wschodzić nawet rok! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2008, 12:38:17 » |
|
Dziękuję wszystkim za trzymanie kciuków. Może wśród nasionek jest jakiś nietypowy okaz, którego nie można kupić w sklepach....Dlatego, m.in. zdecydowałam się na wysiew, a poza tym to takie fascynujące patrzeć jak z malutkiego nasionka wyrasta roślinka, która zmienia się z dnia na dzień 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2008, 20:06:50 » |
|
Gratuluję wytrwałości, czekam na dalsze zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2008, 20:12:21 » |
|
Kaktuski niestety ostatnio wylądowały na podłodze, przesadziłam je ale nie wiem czy zoś z nich będzie  . Ale może w przyszłym roku na wiosnę spróbuję jeszcze raz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 09, 2008, 20:40:11 » |
|
Jeszcze wolno wysiewać!
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 09, 2008, 21:02:53 » |
|
A kiedy najlepiej wysiać?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 10, 2008, 08:00:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 18, 2008, 20:43:57 » |
|
Famelio najlepiej na wiosnę (chodzi o nasłonecznienie i temperaturę) ale teraz też jeszcze można wysiewać tylko trzeba siewki od słońca osłaniać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 19, 2008, 08:24:00 » |
|
Dokładnie! I na zime uważac!
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
ares13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 15, 2009, 21:42:38 » |
|
Jak tam kaktusy z wysiewu?
|
|