AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 29, 2008, 17:04:13 » |
|
Witam, Od stycznia tego roku jestem posiadaczką kilku storczyków Phalenopsis oraz Cambrie. Jeden z falków kwitnie już dwa miesiące. Ale poniżej tych kwiatków na tych samych pędach kwiatowych na oczkach powstały zgrubienia wielkości grochu. Mam pytanie czy te wypustki to na następne pędy kwiatowe, czy może coś innego. Jeżeli na pędy kwiatowe to jak długo rośnie taki pęd aż do momentu kwitnięcia. Bardzo dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2008, 17:21:00 » |
|
Nie ma jednej odpowiedzi. To zależy od pory roku, temperatury, wilgotności, oświetlenia. 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2008, 17:26:33 » |
|
Storczyk stoi na wschodnim oknie jest codziennie wietrzony podlewam go raz na 7 - 8 dni gdyż jest w doniczce w której go kupiłam ale wymieniłam mu korę bo miał całkowicie rozłożoną. Miał bardzo dużo korzeni zdrowych chyba tylko ze dwa usunęłam więc praktycznie w tej doniczce jest kory bardo mało. Wilgotność powietrza nie wiem jaka jest, ale kwiatek stoi w wazonie na dnie wazonu jest keramzyt i woda tak aby chociaż trochę zwiększyć wilgotność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2008, 17:35:28 » |
|
Nawet jak pojawią się nasze guru storczykowe, to nie odpowiedzą Ci jednoznacznie.  Może jakieś zdjęcie? To coś wielkości grochu, to prawdopodobnie nowe pąki kwiatowe. Trochę to potrwa, zanim sie rozwiną. Ja czekam już dwa miesiące i nic. W międzyczasie poczytaj sobie wątki o falkach i cambriach. Tam znajdziesz trochę odpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2008, 17:38:52 » |
|
A można np przyspieszyć wzrost takiego pędu czy lepiej cierpliwie czekać. Jestem zbyt niecierpliwa  dziennie oglądam go z 10 razy czy może trochę podrosło. Zdjęcie wstawię w poniedziałek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2008, 17:42:36 » |
|
Nie wiem, ja nie umiem. Czekam. Kwiaty uczą cierpliwości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2008, 17:45:42 » |
|
Oj Tak uczą bo drugi falek przekwitł całkowicie ale za to rośnie nowy listek i nowe korzonki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2008, 20:38:48 » |
|
To są zdjęcia tego storczyka. Kwiatu oraz tego co zaczęło rosnąć.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2008, 20:43:57 » |
|
A czym zasilasz? Zasilanie odżywka dla storczykow bardzo przyspiesza kwitnienie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 29, 2008, 20:45:40 » |
|
Nawożę nawozem do storczyków bioekor i dajego 2 ml na 1l wody raz na dwa tygodnie. Był dopiero dwa razy nawożony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 29, 2008, 22:53:03 » |
|
piękny phalaenopsis - będzie z tego pączka nowa odnoga kwiatowa ale poczekasz "trochę" na kwiaty bardziej obiecujący jest rozwój pączków na końcu już istniejącej łodygi kwiatowej "te zielone pączki" to zaczątki nowych kwiatów - niczego nie przyspieszysz poza zapewnieniem światla; ciepła (nie gorąca); ruchu powietrza ale nie "przeciągów" i nawożenia pozdrawiam i życzę cierpliwości - mnie tego storczyki nauczyły Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 30, 2008, 09:31:48 » |
|
Piekny falek... powodzenia w uprawie  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 30, 2008, 16:39:52 » |
|
Czyli te zielone pączki na końcach łodygi mogą pierwsze zakwitnąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 30, 2008, 21:02:19 » |
|
jak najbardziej - powstaje nowy kwiat - nie musi się już tworzyć nowa łodyga i pąki kwiatowe  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 31, 2008, 06:44:14 » |
|
Bardzo dziękuję za odpowiedzi nie mogę się na cieszyć swoimi kwiatkami, a teraz tym bardziej jak tak miło zaskakują. Jestem początkująca i narazie poznaje różne oznaki. Muszę powiedzieć, że informacje które znajdują się na forum bardzo mi pomogły, ale z tym guziczkiem nie byłam pewna. Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 01, 2008, 20:25:25 » |
|
piękne kwiaty. storczyki mają w sobie coś bardzo dostojnego  pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, Ola
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 02, 2008, 11:56:34 » |
|
Witam, Faktycznie te pączki co są na końcach istniejących pędów będą pierwsze kwitły, zaczęły się powiększać, a guziczek też trochę się powiększył ale jeszcze nie widać gałązki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 02, 2008, 16:01:26 » |
|
Storczyki uczą cierpliwości  W każdym bąć bądź razie mnie  - ciagłą "Wiercipiętę"  - " która naprawdę nawet 5 minut nie usiedzi na miejscu"!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 02, 2008, 22:59:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 03, 2008, 18:43:00 » |
|
Tego się nie spodziewałam, oglądałam codziennie storczyka i wypatrywałam na końcówkach kiedy puści pąki i kiedy ciś się rozwinie z tego groszka a on puścił z zupełnie innych oczek nowe pędy z pąkami. To dopiero niespodzianka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 03, 2008, 20:52:41 » |
|
Dlatego są tak niewyobrażalne jesli chodzi o porady  ;  Moje dla mnie także sa niespodziewane - myślę - ogromne zgrubienie - będzie nowa łodyga kwiatowa - za 2 mce- wszystko usycha  (przesadzanie w nowe podłoże) i po następnych 2; 3 m- cach u podstawy lub z innych oczek wyrastają i rozwijają się pędy kwiatowe  nie zawsze jednak wszystkie pąki rozwiną się  Tak naprawdę to nigdy nic nie wiadomo na 100 % dlatego tak cieszą wszystkie kwitnienia  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|