Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:06:31
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Stewia- ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?  (Przeczytany 810 razy)
rack
Nowicjusz
*

« : Marzec 29, 2008, 16:24:25 »

Witam wszystkich,
niedawno w któreś gazecie natrafiłem na wzmiankę o stewii (Stevia rebaudiana) - naturalnym słodziku używanym od setek lat przez Indian. Na Wikipedii jest trochę o niej, ale bardziej pod kątem zawartych w niej stewiozydów- podobno są ponad stukrotnie słodsze od sacharozy (zwykłego cukru), a także niskokaloryczne i mają działanie przeciwpróchnicze i antyseptyczne:
 http://pl.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana (to jest ten artykuł)
To z kolei strony pośwuięcone stewii:
http://stevia.webpark.pl/
http://www.underlegend.net/~walden//rolnictwo/stewia.htm
Roślina osiąga sporawe rozmiary (prawie 80 cm wysokości) w krótkim czasie, nie lubi przelewania i zbyt ostrego słońca. Na Allegro są sadzonki w cenie 14 zł (wysyłka od połowy maja), i chyba się skuszę. Podobno roślina jest łatwa w uprawie. Miał ktoś jakieś doświadczenia ?

Aha, topik dałem do działu ,,Rośliny w domu", bo stewia w zasadzie jest rośliną doniczkową, która może być wysadzana do gruntu tylko do podpędzenia przez lato.

Pozdrawiam,
Kuba B.
lidka
Aktywny
**

Podkarpacie 6a

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2008, 16:01:29 »

Miałam ale zamordowałam Sad bo ona niestety nie zimuje u nas w gruncie.Ja więc wzięłam do piwnicy i tam ją jakiś grzyb zeżarł.

Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął,
nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia,
kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno...
                    ks.Jan Twardowski
natita
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2008, 17:22:12 »

Mam zamówioną - przyjdzie w maju.

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
marangai
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2008, 10:15:15 »

Ja wysiewałam z nasion, nawet wyrosła, ale zbyt długo nie pożyła... Może jeszcze raz spróbuję...

Opór jest bezcelowy
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2008, 14:50:07 »

miałam, ale mi dzieci zjadły Smile - no nie powiem ja też co chwilę skubałam - ale oprócz cukru ma w sobie też niewielką goryczkę. Niekłopotliwa roślinka.

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2008, 19:27:25 »

Witam! jestem bardzo ciekawa, jak doswiadczenia ze Stewia, bo ja zupelnie przypadkiem nabylam ja- droga kupna w delikatesach "Alma". Rosnie nawert szybko, tylko w jakims obrzydliwym torfie, ktorty wysycha w chwiile po podlaniu... i tak, jakby wybujala... chcialabym , aby przetrwala, więc wdzięczna będe za wszelkie praktyczne informacje...

To, co w człowieku najlepsze- to pies (Voltaire)
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: