Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:01:46
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Puszcza Vondracka  (Przeczytany 3760 razy)
Vondracek
Aktywny
**

« : Marzec 27, 2008, 01:08:06 »

Witam!
dawno juz mialam chęc wrzucic kilka fotek ogrodowych, ale ciagle nie było czasu... Ale mamy taka fajna zime tej wiosny.... więc warto to upamietnic....

« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2008, 10:06:07 wysłane przez JeyDee » Zapisane

To, co w człowieku najlepsze- to pies (Voltaire)
Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2008, 01:24:05 »

Ojejku! Ale sie przy okazji i inne "kwiatki" wgraly... Sorki, ale to tez jest wyposazenie ogrodu (prawde powiedziwszy, to sa wlasciciele, a ja tu tylko sprzątam.... ) A poza tym nie wiem, jak zmodyfikowac fotosika....przepraszam, ale zaliczam sie do blondynek..... 

Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2008, 08:00:45 »

To już wiem kto  w Twoim ogródku rządzi  Smile

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2008, 08:05:56 »

Ojej... ale cudne kwiatki Ci sie wgraly Smile)) wszystkie 5 Smile a zima urocza... no i ta hustaweczka w ogrodzie... ech... marzenie Smile))

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2008, 09:16:53 »

Czy na którymś ze zdjęć na żółto kwitnie irys Danforda?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2008, 09:27:51 »

Piękny ogródek i przepiękne psy! Wspaniale uchwyciłaś krokusy pod śniegiem!  Very Happy Brawo!

Pozdrawiam Lisa Very Happy
JeyDee
Moderator Globalny
Rezydent

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2008, 10:00:14 »

Vondracku, jak ty to robisz, że przy takiej zgrai "właścicieli" masz w ogóle ogród ?!  Very Happy

A "widoczek" z huśtawką zachwycił mnie bezgranicznie  Smile.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
tellerka
Administrator
Rezydent

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2008, 10:17:13 »

No tak uważaj kogo zapraszasz do ogródka.. bo ci z huśtawki nie zejdą Wink Łącznie ze mną Wink
Ogladałam w nowym katalogu Schaffera takie jednoosobowe huśtawki... ale zajmują zdecydowanie zbyt dużo miejsca.

Mam nadzieję, że to była wreszcie ostatnia okazja na taki zimowy ogród tej wiosny Wink

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2008, 11:05:27 »

Ja też mam nadzieję, ze to ostatnie podrygi zimy.... tak mnie zmęczyła, jak chyba nigdy.... Dziekuje w imieniu bandy, ale to psy ogrodowe, one, podobnie jak i ja ciesza się ucieczka z bloku i choc maleńkim, ale jednak wlasnym "kawalkiem ziemi"...
To sa faktycznie irysy Danforda, moja druga proba ich posadzenia- powiodla się. Pierwszy raz sadzilam je zaraz po wprowadzeniu się na "włości", to jest 3 lata temu i niestety nic nie wyroslo. teraz ziemia jest już lepsza, na zime roslinki zostaly okryte pierzynka z obficie spadających brzozowych liści, a w dodatku zima przyszla dopiero teraz.....
A jesli chodzi o hustawke- absolyutnie polecam, to jest bomba... ciesze się nią jak "młodziez przedszkolna" jak sie to obecnie mawia... Zresztą dom jest przedziwny - ma kilka dobudowek- pierwotnie byl to podmiejski ubogi domek, taki pokoj + kuchnia, teraz sa 4 pokoje, kuchnia i lazienka, niestety maleńkie i absolutnie nieustawne. Więc, jak się tu wprowadzilam, z dużego pokoju zrobilam wielkie drzwi balkonowe i latem ogrodek stanowi wlaściwie skrzyzowanie salonu i jadalni... jeszcze sobie zrobilam w tarasie dziure na choinkę... tak, na wprost drzwi, zeby w Wigilie mozna było miec choinke za oknem, ale o wyciagnięcie ręki... Jednak, po dłuższym zastanowieniu, doszlam do wniosku, ze w dziurze zapewne zamieszka lipa (mam juz zamowiona duża lipę Moltkego), żeby to bylo jak u Kochanowskiego ("Gościu, siądź pod mym liściem a odpoczyń sobie...". ) w koncu zimą nikt nie będzie pod choinka siadywal, a latem to tez niezbyt wygodne.... a mieszkaniowo taras uzytkuje się własnie w cieplych porach roku....
A choinka- świerk serbski- na razie mieszka w dużym pojemniku, jesli uda mi się znaleźc, to jej kupie OGROOOOMNY  pojemnik, żeby byla "mobilna".... 

anita74
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2008, 11:17:29 »

Ciekawe roślinki pięć osobowe ,hm  Smile
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2008, 17:53:41 wysłane przez anita74 » Zapisane
Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2008, 13:27:36 »

A to jeeszcze trochę wspomnień

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 02, 2008, 13:30:33 »

Póxniej było tak:

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 02, 2008, 13:32:31 »

A teraz jest znow tak:

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 02, 2008, 13:38:17 »

A na lepszy humoerr- bo dziś pogoda tak bardziej paskudna, troche ogrodkowych wspomnień...

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 02, 2008, 13:43:26 »

I jeszcze sobie powspominamy....

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 02, 2008, 13:49:06 »

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 02, 2008, 13:52:33 »

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 02, 2008, 13:56:34 »

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 02, 2008, 14:04:08 »

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 02, 2008, 14:11:37 »

URL=www.fotosik.pl][/URL]

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 02, 2008, 17:42:22 »

Wspomnienia przepiękne Very Happy Na szczęscie już niebawem staną się realne Smile
Te pierwsze tulipany już tegoroczne?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 02, 2008, 18:11:58 »

Tak, jak kupowalam dom, tego samego dnia kupilam sobie 5 cebulek- od tego czasu ladnie się rozrosly i strasznie je lubię....

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 02, 2008, 18:16:09 »

Wcale się nie dziwię, uwielbiam tulipany Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 02, 2008, 20:26:06 »

Jak sobie pomysle, ze Twoja puszcza niedlugo cala bedzie taka pieknie rozkwitnieta... to az zazdroszcze Smile))

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 03, 2008, 00:05:05 »

A jak Ci powiem, ze moje zaprzyjaźnione rudziki juz przylecialy i co nocy koncertuja na 2- 3 głosy..... mało osob wie, ale rudziki spiewaja jeszcze piękniej niz słowiki..... Nas od Warszawy dzieli sciana lasu, więc niebo mamy tu nocą prawdziwie granatowe, z migającymi gwiazdami i takim wielkim, jakby szklanym  księzycem....Jak wyjdziesz w nocy do ogrodu, to Cie az zatyka i tylko się chce dziekowac Bogu.... To jest malutki ogrodek, ale MÓJ... czekalam na niego cale zycie i wciąz nie moge uwierzyc, ze jest naprawdę... Usiłuję w metry kwadratowe wcisnąc ile  sie da..... cieszę się kazdym kwitnacym kwiatkiem....  Sorki, to moze nieco patetyczne, ale prawdziwe....   

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 14, 2008, 00:41:23 »

Puszcza zaczyna powoli kwitnąć:

Niestety pod oknami wykopy, rozkopy i wszystko, co najgorsze... niestety ostatni """"mistrz"""" (jeden cudzysłow nie wystarcza dla opisania jego "umiejetności", okazal sie rekorodowo nieudany... nie bede opisywac jego osiagniec, bo nie chce się denerwować.... ale o jednym popisowym występie wspomne, bo jest akurat "do rzeczy". W pewnej chwili pan oderwal mnie od bardzo pilnej pracy straszliwym wrzaskiem, ze ... "natychmiast mam przynieśc trucizne na robactwo, bo tu jest cale gniazdo robactwa i trzeba natychmiast to wytępic!!!!!!!!!! " Postnowilam najpierw osobiście zobaczyc, gdzie to robactwo- oczami duszy widzialam juz co najmniej gniazdo szerszeni, bo trudno było uwierzyc, ze w ogrodku zalęgły mi się jakies skolopendry czy inne skorpiony... A co sie okazalo? Pod odsunietym zmurszalym pienkiem, ktory poprzednim lokatorom sluzyl chyba do rąbania drzewa kominkowego , wily sie przerazone 3 male dzdżownice i 2 malutkie stonózki (nawet nie stonogi)...  a pan stal nad nimi i reka w ogromnej rrekawicy wskazywal na biedne zywiolki domagając sie ich natychmiastowego zamordowania.... Jako odpowiedź nasuwal się tylko gest popukania się w czoło....   niemniej jednak doszlam do wniosku, że pan chyba nigdy w zyciu nie pracowal w zadnym ogrodku... znajomi, ktorzy go polecili, jak obejrzeli obszar spostoszenia, byli przerażeni, okazalo się, że pan jedynie opowiadal im o swoich niebywalych osiągnięciach, natomiast oni sami- osobiście- nigdy nie widzieli jakiejkolwiek wykonanej przez niego pracy....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2008, 00:43:59 wysłane przez Vondracek » Zapisane

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 14, 2008, 00:48:46 »

Z tegorocznych "nowienek" bardzo ucieszyla mnie miodunka, ktora jak widać, swietnie się przyjęła i slicznie kwitnie pokazujac cala krase swych trojbarwnych listkow. Fiolki rozrosly sie pięknie, przyjęła się nawet biala odmiana, znaleziona przeze mnie w zeszlym roku na.... wysypisku smieci przy dzialkach... 

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 14, 2008, 00:53:29 »

Kwitna juz hiacynty i ogrodek zaczyna naprawde PACHNąć...  uwielbiam zapach hiacyntow- wiekszośc roslinek wylądowala w ogrodku po "karierze" pokojowej. W zeszlym roku udalo mi sie kuoic hiacynt o niesamowitym łososiowym kolorze- bylam bardzo ciekawa, jak zakwitnie w ogrodku-  jak sami widzicie, kwiatek zachował oryginalny odcień.... A hiacynty niebieskie wydają się jeszcze bardziej niebieskie, wlaściwie lazurowe...

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 21, 2008, 01:36:51 »

Kwitnienia ciąg dalszy- nasza puszcza wyraźnie się rozpuszcza....

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 28, 2008, 22:44:53 »

Trwa tulipanowe szaleństwo.... z kazdego kacika wylania sie jakis tulipan, jedne przekwitly, inne kwitna a jeszcze inne dopiero sie szykuja do kwitnienia.... W ogóle to ogrodek wspaniale pachnie, tulipany i hiacynty oraz drzewa owowe zza plota, to jednak wspaniala mieszanka, szkoda, że nikt nie produkuje takich perfum.....
Pod brzoza kwitnie sobie "roslinka Elfów" czyli bardzo eleganckie epimedium.... mam nadzieje, ze sie ladnie rozrosnie, bardzo mi sie podoba....
Dzisiaj zabralam się za bardzo niewygodny zakatek pod płotem, zasłoniety jalowcem i tujami (jak na cmentarzu- brrr). Bedzie ta skalniaczek, ale cienisty, zaplanowalam takze wiciokrzew w roznych odmianach na płot, a u podnóza- funkie i tawulki oraz paprocie... na skalniaczku bedzie mala fontanna, obrosna ja tatarak i miniaturowa palka wodna...

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2008, 23:17:07 wysłane przez Vondracek » Zapisane

Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: