Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 06:58:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o wskazówki :)  (Przeczytany 876 razy)
natalek
Nowicjusz
*

« : Marzec 21, 2008, 13:27:47 »

Hej, witam, to mój pierwszy post ^^
Przewertowałam to Wasze forum (i jeszcze parę innych), bo szukam roślin doniczkowych, które nadawałyby się do ciemnego, dużego pokoju z oknem od strony północnej. (Przeprowadzam się do domu za 2 tygodnie, teraz mieszkam w bloku) Wiem, że był już podobny temat, i po przejrzeniu dziesiątek gatunków proszę o pomoc w wyborze tych najlepszych dla laika. Oto kwiatki, o których piszą "cienioznośne" i które wyłoniłam z mojej ldłuuuuugiej listy kierując się własnymi upodobaniami:

zanokcica gniazdowa
sanseviera
asparagus falcatus
zamiokulkas
skrzydłokwiat
anturium

poza tym litops, który mnie oczarował Smile no i jakiś kaktusik: rebucja lub gymnocalycium

I teraz moje wątpliwości:

czy w/w kaktusiki i żywy kamień mogą stać na północnym parapecie?

skrzydłokwiat. No właśnie, jak to z nim jest? Na jaką stronę nie zajrzę, inne opinie jeśli chodzi o łatwość uprawy i nasłonecznienie. Czy wytrzyma w zaciemnionym pokoju?

Czy sanseviera lub zanokcica napewno może stać w ciemnej głebi pokoju? Strasznie mnie to trapi Smile

Jak to jest z tym pięknym anturium? (światło, czy łatwo o niego dbać - spotykałam sprzeczne opinie)

No i czym macie jakieś doświadczenia z asparagusem falcatusem.

Ufff... dużo tego wyszło. No to są moje wątpliwości na początek. Proszę, pomóżcie mi wybrać najodpowiedniejsze roślinki z tego zestawu (3-4), bo nie będę robić na początek dżungli w pokoju - jeśli pierwsze będą się dobrze chowały, pomyślę, co dalej.
pozdrawiam, z góry dzięki Smile

edit: byłabym zapomniała! Aktualnie mam krotonika. Czy może stać w północnym oknie, czy lepiej postawić go w innym pokoju? Dodam, że teraz jest w południowym pokoju i i tak ma zielone liście.
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2008, 14:51:47 »

Krotonik to raczej na sloneczne okno powinien pojsc. Zamiokulkas u mnie rosnie w zupelnie ciemnym miejscu i ma sie dobrze.
Moj skrzydlokwiat rosl na slonku i zielenialy mu kwiaty szbko, teraz przestawilam w glab pokoju i ma sie lepiej. Co do innych sie nie wypowiem, bo nie posiadam ich Smile)

ursulka
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2008, 15:05:27 »

Czerwone anturium moja babcia od lat uprawia na południowym parapecie i ma się świetnie Wink
anna czarnota
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2008, 16:32:25 »

Asparagusa ja nie widzę w ciemnym miejscu, jak już to bezpośrednio na oknie, one lubią jasno Smile

Pozdrawiam
Ania
natalek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2008, 17:42:45 »

Dzięki, trochę mi rozjaśniliście sytuację Very Happy
Kayenn, jak dbasz o skrzydłokwiata? Piękne rośliny Smile
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2008, 18:37:23 »

Ja mam taki sam pokój jak Ty z tym, że mam małe okno u góry od strony południowej, ścięty dach i malutki parapecik i okienko trójkątne od strony wschodniej. Efektem tego jest spora cienistość w pomieszczeniu. Dzisiaj na nowo urządzam go "pod względem kwiatów", bo ostatnio nie miałam czasu.

Ogólnie rosły bądź rosną mi w nim ( na meblach ) i malutkim parapecie:

zamioculcas
skrzydłokwiat
echmea wstęgowata
fatsja japońska
fikus sprężysty zielony
fittonia zielona
fittonia czerwona
juka
bluszcz zielono-jasny
paprotka (od niedawna, nie wiem czy się dobrze tu będzie czuła)
epipremnum złote
grudnik
zanokcica gniazdowa
aloes drzewiasty
haworsja
gasteria
i wiele wiele lat temu rósł mi pięknie zielony kropkowany na żółto kroton, w miejscu półcienistym bez specjalnej pielęgnacji

Wystarczy Natalia Wink
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2008, 21:09:57 »

Skrzydlokwiaty lubia spryskiwanie miekka woda. Po za tym od czasu do czasu podlewam woda z pokonem. Po za tym to latwe kwiaty w uprawie i nie nastreczaja wielu trudnosci w uprawie.

natalek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2008, 00:15:00 »

Super Smile Dziś przeleciałam się po kwiaciarniach i chyba już wiem na co się zdecyduję Smile No i ostatecznie przekonałaś mnie co do skrzydłokwiatu. Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: