Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 06:57:02
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SUBSTRAL koncentrat w płynie do wszystkich kwiatow domowych i balkonowych  (Przeczytany 1695 razy)
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a

« : Marzec 20, 2008, 13:43:33 »

W zeszlym roku (hihi rychlo w czas) nabylam i zapomnialam. Teraz znalazlam i zastanawiam sie, czy to dobre. Bo taki nawoz co to jest dobry i do kwitnacych i i do zielonych to dobra rzecz, raz sie rozrabia, wszystko podlewa i cześć.
Ale czy skoro jest dobre do wszystkiego, to czy czasem nie okaże sie, że tak naprawdę jest do niczego?  Confused

Skład toto ma taki:
Azot (a) calkowity 6,0%: azot azotanowy 3,3%, azot amonowy 2,7%
Fosfor 3%
Potas 6%
Bor (B) 0,01%
Miedź (Cu) 0,005%
schelatowana EDTA,
Żelazo (Fe) 0,03%
Schelatowane DTPA
Mangan (Mn) 0,01%
Molibden (Mo) 0,001%
Cynk (zn) 0,002%

Kwiaty domowe: 1/2 nakrętki na 1 l raz w tygodniu
Kwiaty balkonowe: 1 nakretka na 2 l wody codziennie.

Jakby tak tym podlewać balkoniaki połową dawki?
I czy w ogóle warto, czy jednak należałoby rozejrzeć się za  czymś z podzialem na kwitnące i zielone?
Bardzo prosze o radę  Very Happy

Ah, oczywiście pamiętam o tym, co napisała nasza nieoceniona Zoe:
Nawóz do roślin  kwitnących jeśli mam kwiaty w skrzynkach i donicach. W domu muszę stosować nawozy do odpowiednich typów roślin. Te ozdobne z liści to nawóz do roślin zielonych. Te które przez pewien czas kwitną po ukazaniu się pąka przechodzę na nawóz o zwiększonej zawartości fosforu i mało mnie obchodzi jak on się nazywa. Czytam jego skład i to jest dla mnie wskazówka. Skończą kwitnąć znów dostają nawóz do zielonych.
Gdybym chodowała cytrynę to po kwiatnięciu podawała bym nawóz o zwiększonej zawartości potasu by roślina zawiązała i wykształciła ładne zdrowe owoce.
Azot - to ogólny wzrost masy zielonej
Fosfor - odpowiada za długość i obfitość kwitnienia
Potas - za ilość i jakość owoców.
W każdej fazie życia rośliny potrzebne są mikroelementy typu magnez, żelazo, bor itd.
Nie dasz zatem rady jednym nawozem oblecieć wszystkiego.
Czy wobec tego, co napisala Zoe - ten konkretny nawoz bedzie jednak bardziej odpowiedni dla zielonych?
I czy idealny nawóz dla kwitnących ma mieć więcej Fosforu od Azotu, czy wcale niekoniecznie?
Przepraszam za takie blond-pytanie, ale zupełnie nie mam o tym pojęcia, a chcialabym wiedzieć na co zwracać uwagę przy zakupach.
Reklamowy opis na butelce to nic, dla mnie liczy się ocena fachowców - pasjonatów.
 Very Happy

nazywam się magda i jestem hojoholiczką Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2008, 17:45:44 »

TYm oblecisz wszystkie do momentu pokazania się pączków.

To dość słaby nawóz i tu można zastosować radę producenta co do podlewania balkonowych. Natomiast rośliny domowe to zależy. Jeśłi mamy tak samo podlewać żarłoki jak i inne, to żarłokom będzie za mało. Ponieważ w chałupie z reguły podlewamy w tym czasie co 2 dni to tymże żarłokom ja bym w tym czasie dała tyle ile piszą, ale już w kwietniu przeszłabym na takie dawkowanie do co drugiego podlewania.

Poszukałabym nawozu gdzie przeważa fosfor. I to byłby nawóz dla roślin intensywnie kwitnących np. typ surfinii, pelargoni, niecierpka itp. Natomiast pozostałe tylko w okresie od pojawienia się pączków do przekwitnięcia.

Taki nawóz w sklepach raczej poza zasięgiem. U nas producenci uwzieli się i w nawozie do kwitnących przeważa potas. Jest to potrzebny składnik cały czas ale w sensownej ilości by ułatwić procesy fizjologi roślin, ma on również duże znaczenie dla roślin wiążących nasona czyli wszystkich owocujących, dlatego tak go dużo w nawozach do pomidorów.

Więc pozostaje internet gdzie są firmy bądź produkujące bądź sprowadzające nawozy o potrzebnych proporcjach. Ja na razie nie mam czasu szukać więc jeśli ktoś znajdzie proszę się podzielić linkiem popatrzymy czy warto.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2008, 18:44:13 »

Ja mogę polecić nawozy Schultza. Handluje nimi Hortico, ale ma je też sklep ogrodniczy Tracza, więc można sprawdzić czy jakis sklep w okolicy nie sprowadza.
http://www.e-hortico.pl/go/_category/?idc=id_3&producer_id=75
Używam nawozu "Do róż" (producent poleca go też do innych kwitnących roślin) i nawozu do sukutentów - z obu jestem zadowolona.
Nawóz Schultza do kwitnących ma skład NPK 10-54-10.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2008, 18:56:25 »

Popatrzyłam i byłabym za. Tylko te ich ceny mogą przyprawić o zgrzytanie zębów.

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2008, 19:05:02 »

No owszem, z tym, że te nawozy są pioruńsko wydajne. Tego różanego bierze się 1/4 łyżeczki na 4 litry wody (do gruntu 1 łyżeczka). Zważywszy, że pudełko zawiera 680 g to trochę tego jest.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2008, 19:31:36 »

Nie znalazłam tego do kwitnących o składzie NPK 10-54-10  Sad

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2008, 20:27:04 »

http://www.e-hortico.pl/go/_info/?id=1220&sess_id=08991c1272cb4270031973cdb517407c

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2008, 00:09:04 »

Dzięki. Gapa ze mnie, szukałam do kwitnących  Razz

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: