Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 06:50:29
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Iberis sempervirens ---Ubiorek wiecznie zielony  (Przeczytany 1156 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ariane84
Nowicjusz
*

« : Marzec 15, 2008, 19:13:59 »

Kupiłam dzisiaj w Obi Iberis sempervirens   ---Ubiorek wiecznie zielonyVery Happy Czy nadaję się do uprawy na balkonie? Jest on w małej doniczce ale ma już pączki, czy powinnam go przesadzić? Jakiej ziemi do tego użyć i jak często go podlewać? Czy wystawić go już na balkon czy trzymać w domu?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2008, 20:23:24 »

Wszystkie rośliny pędzone w szklarni nie nadają się do wystawienia na stałe na balkon. Możesz go wystawić gdy jest ciepło, ale przy spadkach temp. poniżej 4 stopni lepiej zabierz do mieszkania. Odnosi się to najczęściej do nocy, bo w dzień temp. jest z reguły wyższa.

Co do przesadzenia to sprawdź wyjmując roślinę z doniczki. Jeśli korzenie mocno przerosły bryłę to możesz go przesadzić, ale doniczka nie większa niż o 2 cm średnicy od tej w jakiej jest teraz.
ariane84
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 20:28:03 »

Dziękuję bardzo za odpowiedź Wink Czy to znaczy, że latem mogę go trzymać non stop na balkonie? Tylko już wtedy chyba nie będzie kwitął?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2008, 20:33:33 »

PO minięciu okresu przymrozków oczywiście na stałe na balkonie. Również w zimie po opatuleniu powinien zostać na balkonie. Teraz kwitnie bo był wypędzony sztucznie. W przyszłym roku będzie kwitł w maju. 

I jeszcze jedno, jak już przekwitnie to należy go przyciąć. Najlepiej zrób zdjęcie jak przekwitnie to ci zaznaczę w którym miejscu ściąć.
ariane84
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2008, 21:32:23 »

Super! Dzięki! Jeszcze jedno pytanie: jakiej ziemi powinnam użyć do przesadzenia? Może być uniwersalna? Aha, i jak często go podlewać?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2008, 09:39:36 »

Może być uniwersalna. Jak często podlewać??? Włożyć palec do ziemi i jeśli suchawo to podlać, jeśli wilgotno to nie. Wierz mi nie wymyślono jeszcze lepszej metody. Latem w czasie upałów z uwagi na małą ilość ziemi trzeba będzie i dwa razy dziennie. Tylko wówczas trzymaj zawsze pełną flachę wody też na balkonie. Podlewać będziesz wodą o trochę wyższej tem. niż ziemia w doniczce, co będzie z korzyścią dla rośliny. I najlepiej kup ziemię np. z Osmokote. Dość, że dobrze zrobiona to ma nawóz o przedłużonym działaniu i nie będziesz musiała przez sezon nawozić.
ariane84
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2008, 20:46:10 »

Dzięki wielkie.
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2008, 00:38:24 »

Mam problem z moim ubiorkiem...
Kupiony jesienią, zimę spędził na parapecie południowego okna w nieogrzewanej części domu (temp. 3-10st.). Docelowo ma iść do gruntu.
Problem polega na tym, że cały czas gubi on dolne liście - żółkną, usychają i odpadają (jak na zdjęciu). Pod lupą żadnych szkodników nie dostrzegłam.
Myślałam, że to od suchego powietrza w warunkach domowych, ale od kilku tygodni dzień i cieplejsze noce spędza już na zewnątrz, a poprawy nie widać.

To mój pierwszy ubiorek, dlatego nie bardzo wiem, czy to normalne u tych roślin, czy może jemu coś doskwiera ?

I jeszcze jedno pytanie przy okazji - czy takich rozmiarów roślina jest w stanie już zakwitnąć ?

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2008, 00:45:43 »

Nie znam się na ubiorku, ale skoro ma nowe przyrosty, to chyba ma mu się na życie.
W Katalogu Bylin piszą, że powinien kwitnąć w maju. Po kwitnieniu przyciąć, żeby poprawić pokrój.
Myślę, że możesz przeczekać maj i przyciąć, bez względu na to czy zakwitnie czy nie.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2008, 01:00:52 »

Nie wiem, czy on nie za mały na cięcie. Może to zdjęcie nie najlepiej oddaje jego prawdziwe rozmiary, ale pędy mają nie więcej niż 5-10 cm wysokości. No chyba żeby przy samej ziemi go wyciachać...  Confused
Zoe
Gość
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 19, 2008, 07:26:13 »

Owszem Ubiorek gubi dolne liście nawet sadzony w gruncie, to jego cecha gatunkowa. Nie mniej to co pokazujesz na zdjęciu nie jest normalne, ale i warunki w jakich funkcjonował też nie były normalne.  Zatem ten rok jest nie do przewidzenia. Posadź go jak najszybciej do gruntu skoro przeszedł hartowanie na parapecie. Na wypadek większych przymrozków przygotój sobie butlę plastikową i obetnij dno. Nasadzisz mu na głowę to wystarczy. I ten rok musisz sobie odpuścić i przyjąć to co będzie. W przyszłym po kwitnieniu zetniesz o połowę, ale do tego czasu się przypomnij.

To że on w tak szybkim tempie gubi te liście może tkwić w podłożu, coś z nim musi być nie tak.
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 19, 2008, 22:14:41 »

Dzięki za rady  Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: