oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 23, 2009, 11:49:22 » |
|
Ja mam problem ze swoją kohlerią, którą mam już prawie rok i która nie chce się przyjąć w ziemi, wszelkie próby pełzły na niczym, kwiat mi padał powoli i musiałam wyciągać, i tak od prawie roku mieszka sobie w słoiku z wodą  I też mi zgarbaciała i w ogóle ale żyje i z tego się cieszę. Może spróbuję we włóknie kokosowym? Proponuję urwać szczepkę z kilkoma liśćmi, ukorzenić w wodzie (bardzo szybko się ukorzeniają) i wysadzić do zwykłego/uniwersalnego podłoża. Oczywiście do małej doniczki. A może kwiatkowi chciało się spać? Jeśli miała zdrowe kłącza, trzeba jej było na to pozwolić. Kłącza siedzą zwykle tuż pod powierzchnią gleby, czasem wychodząc na wierzch i widać gołym okiem w jakim są stanie. No chyba, że z kłączem coś nie tak, więc tym bardziej proponuję ukorzenić szczepkę. Post dołączony: Kwiecień 23, 2009, 11:52:15
Obstawiam jednak chęć odpoczynku. Spowoduje wzmocnienie się rośliny, tym bardziej, jeśli jest to roślina stosunkowo młoda. O usypianiu, a właściwie o budzeniu, pisałyśmy powyżej.
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 23, 2009, 12:13:59 » |
|
Ciekawe jak zakwitnie ta na 1 zdjęciu Jagódko. To jakaś inna odmiana.
Uszczknę je jak będą troszkę większe / na doniczce pisze K.Marquise de Sade/ - ma bardzo ciemne zielono stalowe liście. Nie wszystkie przeżyły, dwie zniknęły w doniczkach po zimie nic nie było. Episcie też maja się w miarę, zamieszczę w wątku jak zbiorę je i zrobię zdjęcia -jakieś sprawozdanie należy się z tej adopcji 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 23, 2009, 22:49:03 » |
|
Niektóre kohlerie zasypiają same i potem same odbijają z kłączy pod ziemią. Achimenesy trzeba uśpić. Chirita i Episcja nie zamierają na zimę.
Dziękuję za informację. Teraz już wszystko jasne.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 15, 2009, 13:31:43 » |
|
Nie żaluję,że moje serce podbiły kochlerie. Nawet pączek jest cudny. 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 15, 2009, 13:45:56 » |
|
Poczekaj aż się rozwinie,wtedy będzie cudny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
orange30
Nowicjusz
NaŻadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 15, 2009, 18:30:30 » |
|
Ja swoją szczepkę dostałam w ub. roku od którejś z forumowych koleżanek (ale nie pamiętam od której) i jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu, że mam tą roślinkę. Bardzo i to bardzo wdzięczna i ładniusia  Ale, że jestem gapa bo zapomniałam jak się wstawia fotki, to wstawię później  Ufffff już  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Halina 
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 16, 2009, 06:27:40 » |
|
Kelosak,jaki to kolor?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 16, 2009, 08:24:34 » |
|
Ja swoją szczepkę dostałam w ub. roku od którejś z forumowych koleżanek (ale nie pamiętam od której) i jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu, że mam tą roślinkę. Bardzo i to bardzo wdzięczna i ładniusia   Przycinaj ja troszkę i odnawiaj.Nie będzie mieć takiego gołego badyla od spodu.Szczepki ukorzeniaj w ziemi po kilka w doniczce,będzie ładna kwitnaca kępka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 16, 2009, 08:53:45 » |
|
.Szczepki ukorzeniaj w ziemi po kilka w doniczce,będzie ładna kwitnaca kępka.
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Kohleria (ta na fotce Orange też) już jako pojedyncza roślinka jest prawie kępką  . Że wspomnę o tym,że bardzo chętnie puszcza boczne pędy. W tej doniczce jest jedna z bocznymi pędami roślinka:  Z wyjątkiem tej najpiękniejszej Mirkowej, której fotkę zaraz wstawię  . Orange, ona w ziemi na pewno ma już rozłogi,. Jeśli roślinka ma jakąś gałązkę z boku, oderwij ją i do wody do ukorzenienia możesz, nawet z pączkami się ukorzeni  . Orange, bardzo się cieszę,że masz akurat tę pierwszą moją zapoczątkowaną na forum  . Pozdrawiam cieplutko. Tak wyglądają kłącza wygrzebane z ziemi, z których rosną nowe roślinki: URL=http://www.fotosik.pl]  [/URL] Tak ukorzeniałam szczepki, w ziemi:  . Po ukorzenieniu rozsadzałam osobno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 16, 2009, 09:37:40 » |
|
Teśka Ja nikogo nie namawiam ,żeby sie ze mna zgadzał .Moje trzy rosną akurat w jednej podłużnej donicy i wyglądają uroczo tworząc zwartą kwitnącą kępę. W okrągłej doniczce pojedyńcza sadzonka prezentuje sie również pięknie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 16, 2009, 09:52:57 » |
|
Ja swoje właśnie posadziłam, razem,nie tyle dla efektu "gęstości" ,co zmuszona brakiem miejsca  Dwie z wymianki,mają różną barwę liści,zobaczymy jak zakwitną .Jedna kupiona na alledrogo-Sunshine podobno  
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 16, 2009, 11:40:18 » |
|
No to teraz czekamy na kwiatki.Od kogo kupiłaś na all kohlerię?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 16, 2009, 13:38:24 » |
|
Iwonko 55 ja tylko dzielę się doświadczeniem  . Każdy robi wg uznania i już. Cieszę się,że u Ciebie fajnie rosną w gromadzie  -mogę o fotkę prosić? W tej doniczce też mam jedną szt, która od dołu się rozgałęziła na 2 strony.Taka trójca mi urosła  .Wiodąca roślinka i boczne rozgałęzienia zawiązują dużo pączków.  Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 16, 2009, 13:52:24 » |
|
Tesiu ja tylko nawiązałam do tego co widać na zdjęciu.Tobie sie rozkrzewiła kohleria od dołu i zagęściła,moja również a ta na zdjęciu jest goła od dołu ,przydałoby sie jej cięcie i przesadzenie w celu zagęszczenia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
orange30
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 16, 2009, 17:54:25 » |
|
"Wiele hałasu o nic" kochane  Moja się też rozkrzewiła, ale nie uchwyciłam w całości, a teraz już jest pocięta na sadzonki  Jak będzie co pokazać, to cyknę fotki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 17, 2009, 19:19:17 » |
|
cymric, ta sadzonka na godzinie 8 wygląda na Sunshine.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 17, 2009, 19:46:13 » |
|
Bo to właśnie ma być Sunshine 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 17, 2009, 19:56:31 » |
|
No to będzie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Narine
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 19, 2009, 14:56:34 » |
|
Pierwszy raz mam kohlerię, więc pytanie nieco tendencyjne... Jak duża musi być doniczka dla jednej sadzonki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
orange30
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 19, 2009, 18:16:31 » |
|
Ada z tego co się orientuję to dobrze jest jak doniczka nie jest zbyt głęboka (w kształcie tzw. misy) wtedy ładnie rośnie  Ale ja nie specjalistka od kohlerii więc może ktoś inny jeszcze się wypowie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 19, 2009, 19:24:07 » |
|
Ja mam pytanie, jeśli kohleria wypuściła coś u dołu łodygi co przypomina mi to coś wyżej pokazane, te kłącza to to są rzeczywiście kłącza  ? Mi to przypomina taką wydłużoną szyszeczkę jakby, ja nie wiedziałam co to jest i dziwne mi się te coś wydało ...
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
orange30
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Czerwiec 19, 2009, 19:36:57 » |
|
Właśnie takie "dziwne" są te kłącza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 19, 2009, 19:39:06 » |
|
Oderwać i zasadzić do ziemi?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
orange30
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 19, 2009, 19:43:43 » |
|
Chyba tak  A nie masz fotki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 19, 2009, 19:50:08 » |
|
Moja kohleria jest dość nędzna i mieszka w słoiku z wodą bo się nie chce paskuda ukorzenić w ziemi, ale muszę coś z tym zrobić . Tylko boję się ,że znowu na nic moje próby będą. Fotkę mogę zrobić jutro.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
orange30
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 19, 2009, 20:25:20 » |
|
Nie mam pojęcia dlaczego się nie chce ukorzenić ta Twoja kohleria  Oczywiście wstaw jutro fotkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #57 : Czerwiec 19, 2009, 20:26:55 » |
|
Nataliaado przecież one w wodzie puszczają korzenie jak ta lala. Ile już się moczy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 19, 2009, 20:36:21 » |
|
No właśnie ona ma korzenie jak ta lala i mieszka w wodzie już ponad rok, było kilka prób wsadzania do ziemi, delikatnie, żeby korzeni nie uszkodzić, lekko zasypywałam, nie ubijałam nic na siłę, podlewałam nie od razu po zasadzeniu ale np. na 2 dzień i ona szybko zaczęła klapnąć i normalnie mi marnieć w oczach to ja ją szybko z powrotem do wody, i wtedy odżywała. To chyba korzenie się nie chciały przyjąć? I tak wegetuje od wiosny 2008 w tym słoiku. Jaką ja bym ją pewnie piękną miała gdyby rosła normalnie 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 19, 2009, 20:41:18 » |
|
Ja dostałam ostatnio nieukorzenioną kohlerię, która bardzo szybko wypuściła korzonki w wodzie. Jak ją przesadziłam do doniczki to przykryłam ją jeszcze przeciętą butelką, którą zdjęłam po kilku dniach  Dodam też, że ta panna lada dzień zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|