Anula2007
Aktywny

Był ktoś, po kim pozostała pustka...
|
 |
« : Marzec 12, 2008, 22:49:36 » |
|
Mam malutką 5 centymetrową kohlerię. Rośnie w malutkiej doniczce, na południowym oknie i mam z nią problem- jest zgarbiona jak staruszeczka. Kręcę doniczką tak, żeby ją zmusić do pionu i nic.Pytam ponieważ nie znam tej roślinki i nie wiem jak z nią postąpić aby była prosta. A może ona tak ma? Czy ona musi być pochylona?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
|
|
Anula2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 23:05:42 » |
|
Dzięki Jey, już pędzę na wykład Tesi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2008, 16:25:50 » |
|
ale ładna, faktycznie pare listków a tyle kwiatów  przeciwieństwo gloksyni .... ale podobnie jak u skretników czasem też są obsypane kwiatami podobnie jak kohleria, ale też trzeba czesto je odmładzać bo jak skretnik młodszy tym lepiej kwitnie  podobnie jest z kohlerią? odmładzasz czesto?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Anula2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2008, 22:57:58 » |
|
Ale śliczniutka. Już nie mogę się doczekac kiedy moja taka będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2008, 23:11:12 » |
|
Ja mam czerwoną kohlerię od paru lat. Odmładzam jak mi wyłysieje od dołu. Kwitnie co roku wiosną/latem. Najlepiej sadzić kilka szczepek razem, to ładnie wyglądają i do płaskiej doniczki, to doczekasz się odrostów od korzeni. Fajna roślinka. Rośnie szybko, wdzięczna do uprawy.
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 04, 2008, 09:40:17 » |
|
Święta prawda co oslo napisała! Tu właśnie odmładzam i rozmnażam jednocześnie  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2008, 18:18:06 » |
|
czy taką małą roślinkę też się uszczykuje, aby się rozkrzewiła, a te malenstwa do ziemi? i dalej rosną? czy należy z uszczykiwaniem poczekać aż troszkę podrosną ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 04, 2008, 18:30:03 » |
|
rozumiem czyli swojej nie uszczykiwac az bedzie mieć z 10 cm?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2008, 10:58:20 » |
|
Moja kohleria, ma tylko jedną łodyżkę, nieśmiało kiełkują dwie nowe i nie wiem czy obciąć tą długą, zgubiła dużo liści u nasady, ciąć czy nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2008, 15:06:03 » |
|
Napisz do Teśka na pw. Ona jest specem od tych roślin. Twój wątek dołączę do kohlerii 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
orange30
Nowicjusz
NaŻadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2009, 18:51:05 » |
|
Dziewczyny kochane proszę pomóżcie znaleźć wątek o kohlerii:( Szukam i szukam, bezskutecznie. Proszę o odpowiedź na pytanie, czy kohlerię się zasusza na zimę, czy uprawiać cały rok jak inne kwiaty?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Halina 
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2009, 18:56:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
orange30
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 21, 2009, 21:25:07 » |
|
Serdecznie dziękuję za tak szybką odpowiedź. Tutaj zawsze można liczyć na pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 21, 2009, 21:38:32 » |
|
Może ktoś ,kto ma kohlerię napisze jak duża jest teraz na wiosnę,bo z tego co się doczytałam to ona na zimę zamiera. Chyba się nie mylę?
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
orange30
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 21, 2009, 21:43:35 » |
|
Nie jestem specjalistką w tym temacie, ale tak mi się wydaje. Również chciałam potwierdzić swoje domysły  Tutaj się wszystkiego dowiemy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 21, 2009, 22:34:13 » |
|
Mam kohlerię, ale nie słyszałam, żeby na zimę zamierała  Hoduję ją przez cały rok, ale to moje pierwsze z nią doświadczenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 21, 2009, 22:38:47 » |
|
Z braku Guru-Teśki powiem co wiem - kohleria może być na zimę usypiana i ja to wykorzystuję, dzięki czemu moje sukulenty mają po lecie dokąd wracać  Ale obowiązku nie ma, bo z tego co wiem Teśka swoje też utrzymuje w stanie "żywym" cały rok.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 22, 2009, 06:30:45 » |
|
A ja myślałam,że skoro kohleria,achimenes,singigia,chirita,episcia to ta sama rodzina,to wszystkie należy traktować podobnie jak achimenesy czyli dać im zachnąć na zimę i odrodzić się wiosną. Pytam bo doświadczenia własne mam tylko z achimenesami a teraz powiększam kolekcję,oczekuję na kohlerie i nie chciałabym popełnić błędów.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 22, 2009, 09:41:02 » |
|
Niektóre kohlerie zasypiają same i potem same odbijają z kłączy pod ziemią. Achimenesy trzeba uśpić. Chirita i Episcja nie zamierają na zimę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 22, 2009, 10:00:08 » |
|
Z kohleriami, jest trochę tak jak z kotami, jeśli na coś się zdecyduje, to jest to decyzja, na którą nie mamy wpływu. Jeśli kohleria zdecyduje się na odpoczynek, sama zakończy żywot swojej nadziemnej części. Ja swoje utrzymuję w stanie "wiecznie aktywnym", czyli nie usypiam na zimę. Jeśli któraś zdecydyje się na uśpienie, to po prostu odstawiam w spokojne i chłodniejsze miejsce. Najczęściej rosną ładnie i zdrowo cały rok, za co je bardzo cenię. Kwitną od wiosny do jesieni.
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 22, 2009, 10:43:41 » |
|
Przestaw w słoneczne miejsce i zacznij podlewać (pierwszy raz letnią wodą). Powinna się obudzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 22, 2009, 12:57:19 » |
|
i możesz też przykryć doniczkę folią lub jakimś pojemnikiem przezroczystym. Przetestowałam i uważam, że łatwiej im wtedy wyjść spod ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 23, 2009, 07:31:22 » |
|
Ja mam problem ze swoją kohlerią, którą mam już prawie rok i która nie chce się przyjąć w ziemi, wszelkie próby pełzły na niczym, kwiat mi padał powoli i musiałam wyciągać, i tak od prawie roku mieszka sobie w słoiku z wodą  I też mi zgarbaciała i w ogóle ale żyje i z tego się cieszę. Może spróbuję we włóknie kokosowym?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 23, 2009, 10:54:48 » |
|
Ciekawe jak zakwitnie ta na 1 zdjęciu Jagódko. To jakaś inna odmiana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 23, 2009, 11:33:21 » |
|
Ach te kohlerie.Zachorowałam na nie po obejrzeniu jednego z wątków na FF.Przecudne mają kwiateczki.Mam z wymian forumowych już trzy ukorzenione i rosnące ,jedna już wypuściła paczki  .Czekam za przesyłką z trzema kolejnymi.Żeby tylko dotarła w dobrym stanie bo idzie z Niemiec.Pokażę fotki jak przyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|