|
Kayenn
|
 |
« : Marzec 12, 2008, 15:33:26 » |
|
Do Niemiec przyjechalam 4 lata temu wiozac jedynie maly kawalek gruboszka. Wszystkie rosliny, ktore mialam w PL oddalam do internatu dla dzieciakow niepelnosprawnych. Tu zaczynam od nowa, choc co roku trace po kkilka roslin jadac do PL na urlop, a kuzynka tu mieszkajaca ( wybacz mi kochana) opiekowac sie potrafi tylko sztucznymi roslinami. Powoli zaczynam inwestowac w donice do uprawy hydroponicznej, choc to gips drogi... no ale kwiatki tez tu nie sa tanie.  Jako pierwsze moje gruboszki z PL 1.  2.  3.Wilczomlecz  4.Stefanotis bukietowy   5.Portulacaria afra 1  6. Portulacaria afra 2  7. Portulacaria afra 3  8. Falek bialy  9 i 10. Falek miniaturka jasnorozowy i falek duzy mocno rozowy   11. Oncidium  12. Kroton  13. Echinocactus grussoni  14. Dolichothele camptotricha  15. Zamioculcas  16. Bugennwilla - teraz dopiero wypuszcza swieze listki.  17. Hiacynt bialo rozowy  18. Hiacynt szafirowy  19. cyclamen... wlasnie skonczyl to szalone kwitnienie   20. Fikus (troche marny jakis )  21.Mama tego mniejszego fikusika  22. Fikus retusa  23. Calanchoe zolte pelne  24. Calanchoe lososiowe   25. Cissus rombolistny  26. Azalia  27. Hortensja  28. Aloes  29. Wiaz drobnolistny  30. Serissa cuchnaca ( ale nazwa )  ))  Umknal mi skrzydlokwiat miniaturka. Jeszcze sa jakies malenstwa, ale nie wiadomo czy sie przyjma, no i nie daje tu mojej balkonowej jablonki - bonsai, brzozki i listka laurowego ... bo to raczej nadworne roslinki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2008, 17:00:42 » |
|
Bardzo ładne roślinki. A najbardziej mi się podobają storczyki. I podoba mi się też ten stołeczek na którym stoi zamioculcas. Przydałby mi się taki  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 17:20:15 » |
|
25. to chyba cissus  13. przypomina "fotel teściowej" (Echinokaktus - chyba, bo nie pamiętam ), ale ja się na kaktusach nie znam, a takiego mam na sumieniu..  Kwiatki śliczne.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2008, 19:03:10 » |
|
No tak... cissus przeciez  )) dzieki A stoleczki sa 2 jeden wiekszy, drugi mniejszy, ale ja teraz zachorowalam na kubiki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2008, 20:40:05 » |
|
Ten cyklamen, SUPER 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2008, 20:44:10 » |
|
Kayenn,jak na tak "krótki" okres pobytu to piękna kolekcja a kalanchoe mnie powaliło!!! ten kolor  ,wiąz przesadzałaś w większą doniczkę czy nie? ja przesadziłam i zgubił wszystkie liście.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2008, 20:53:07 » |
|
Majoki... przesadzalam wiaza, bo byl calkiem malusienkiej, on tez czasami sie obraza i gubi liscie, ale potem mu odrastaja nowe  Cale wakacje do poznej jesieni stal zawsze na balkonie, ale teraz przeprowadzilismy sie i balkonik za malutki na wszystko, bo tylko taki wystepek na 30 cm jest, a mam tam jeszcze troche nadwornych  Serissa za to cos mi troche po da. Aiszo... w cyklamenie nie doliczylam sie ilosci kwiatkow... tyle powiem, ze chcialam go wyrzucic, bo juz dlugo nie kwitl... ale sie zmobilizowal diabelek  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2008, 20:57:12 » |
|
Kayenn, no to ładnie go musiałaś postraszyć.  A kwiaty cudne, zwłaszcza te wszystkie bonsai.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2008, 20:58:34 » |
|
Dzieki... no niestety... wiele bonsai zalatwila mi kuzynka.... zaluje zwlaszcza granatow i camelii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2008, 21:06:08 » |
|
Witam . Gratuluję kolekcji zwłaszcza tej kwitnącej . Zazdroszczę zapachu stefanotisa. cisus dokładniej , to cisus rombnolistny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2008, 21:07:28 » |
|
Dzięki Ci dobra kobieto,pocieszyłaś mnie bo stoi łysy całą zimę. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 12, 2008, 21:07:37 » |
|
Pierwszy kaktus to Echinocactus grusonii a drugi Dolichothele camptotricha.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 12, 2008, 21:16:47 » |
|
Wyrak.... dzieki za nazwy  Majoki... oj... jak cala zime to za dlugo, no chyba, ze w niskich temperaturach go przetrzymujesz. Mamusia.... dzieki... oj stefanotisek, jak zakwitnie wiele kwiatow to pachnie, ze w nosie kreci... na razie kreci mnie od hiacyntow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 12, 2008, 21:32:06 » |
|
oj te też potrafią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 12, 2008, 21:38:13 » |
|
A jak mialam jasmin... ten to dopiero dawal... niestety... tez po wakacjach padl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 12, 2008, 21:40:01 » |
|
Kayenn ale ładnie u ciebie . ajajajajajj!!!!!
super kwiatki masz !!!
cyklament mnie rozwalił totalnie tym bujnym kwitnieniem
a grubosz .... kochana jeszcze 3 latka i bedzie taki jak moj !!!!! jesnej za półmetkiem !!
super
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 12, 2008, 21:45:46 » |
|
Mozliwe.. ale najpierw musialabym go przesadzic do wiekszej donicy, bo w tej rosnie od mlodosci swej i pewno wolalby troszke wiekszy metraz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 12, 2008, 22:14:26 » |
|
O jaśminie tylko słyszałam ,ponoć cudo.  Pewna miła stokrotka mi obiecała .Już nawet wiem gdzie będzie zimował.  Jeszcze stefanotisa szukam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 12, 2008, 22:24:22 » |
|
Ja dalam znajomej, ale jej corcia tez zmarnowala. Mysle, ze nie kupie sobie wiecej, bo wakacje to zmora i wszystko mi pada. Falki powoli pzesadzam do uprawy hydroponicznej, ale nie sposob wszystko tak zrobic, bo tu koszty nawet samych doniczek sa ogromniaste.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 12, 2008, 22:28:40 » |
|
Na wakacje to wyjeżdżasz z Polski ,czy przyjeżdżasz do Polski ,bo nie zrozumiałam?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 13, 2008, 07:47:33 » |
|
W wakacje przyjezdzam do Polski. Na stale mieszkam w Niemczech od 4 lat. No i wlasnie to moja zmora, bo kuzynka meza, ktora tu mieszka zupelnie nie zna sie na kwiatkach, bo w domu ma tylko sztuczne i albo przelewa, albo przesusza, choc pisze jej kartki kolo kazdego kwiatka co ile i ile ma podlewac.... ale to chyba za trudne dla niej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 13, 2008, 11:36:57 » |
|
Gratuluję pięknych okazów !  urzekły mnie storczyki! no i cyklamenek !  może moje bulwy też uda sie jeszcze obudzić... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 13, 2008, 14:32:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 13, 2008, 14:38:05 » |
|
Super falki ,a kuzynce się dziwię ,jak można zmarnować takie piękności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 13, 2008, 14:44:05 » |
|
A widac mozna... i nawet slowa nie powiedziala.... ale i tak jestem jej ''dzwieczna'', ze choc troche sie starala i nie wszystkie zmarnowala. Falki wszystkie o lata w hydroponiczne doniczki powkladam i pochowam chyba przed nia... bo z tego co obserwuje... to juz jeden 6 tygodni stoi i wedlug miernika jeszcze tyle pewnie postoi, choc wiem, ze w lecie szybciej woda bedzie parowala, ale co tam... chop wroci po 3 tygodniach to sie zapopiekuje, a ja posiedze z corkami dluzej w PL
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 13, 2008, 14:53:40 » |
|
brak mi słów... po prostu piękne...  muszę się zająć moim dendrobium, żeby zakwitł powtórnie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 13, 2008, 16:37:56 » |
|
A teraz to w Polsce jestes czy tam ? Ja mam koleżanke w Niemczech ,ale ona to strasznie tęskni za Polską.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 13, 2008, 19:03:36 » |
|
Mamusia... ja tu mieszkam z dziecmi i mezem na stale, a do PL wpadamy na wakacje tylko  widze, ze moj mini falek rozwija druga galazke i paczki ma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 13, 2008, 19:32:16 » |
|
Kayenn śliczne kwiatki,  kocham storczyki ,ale ten uparciuszek cyklamen  toż to szok-cudo.
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 13, 2008, 20:27:44 » |
|
Kayenn i ja zajrzalam do Ciebie!  , wiesz osiem lat temu tez przywiozlam sobie tylko grubosza (od kolezanki na szczescie na nowej drodze zycia hahaha), raz nawet mi tutaj zakwitnal  i bylam cala szczesliwa!!!! Sliczne masz zielonki i bede zagladac do Ciebie!!! Pozdrowicha!
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|