Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 06:41:36
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czosnek  (Przeczytany 2942 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chili
Nowicjusz
*

« : Marzec 12, 2008, 13:45:07 »

Witam. Kupiłem sobie nasiona czosnku (cięty). Chcę sobie zasadzić kilka w doniczce przed domem. Czy ziemia do kwiatów będzie dobra?? Na jaką głębokość należy włożyć nasiona?? Ile nasion maksymalnie włożyć w doniczkę o średnicy 20cm?? Może ma ktoś jakieś inne porady dot. uprawy czosnku z nasion??
chili
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2008, 14:09:44 »

Pogooglałem trochę i wydaje się, że kupiłem jakieś zielsko zamiast prawdziwego czosnku. W sumie to nawet zgadzałoby się z obrazkiem na opakowaniu. Sad No ale trudno jak już kupiłem to posieje. Smile
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 14:17:41 »

Masz na opakowaniu nazwę łacińską?

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
chili
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2008, 14:40:55 »

Kupiłem to w biedronce. No opakowaniu napisane jest "Czosnek", a pod spodem trochę mniejszą czcionką "cięty". Na rysunku jest doniczka wypełniona rosnącym pionowo zielskiem z białymi kwiatuszkami na szczycie.

Ktoś na necie podał nazwę "Allium tuberosum" sprawdziłem w google i myślę, że to jest właśnie to.
Może ktoś wie z czym to się je?? Smile
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2008, 22:12:31 »

To czosnek niedzwiedzi zapewne... tu w Niemczech bardzo popularny i ja tez wlasnie mam nasionka Smile  Jeszcze nie sialam.

ursulka
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 13, 2008, 07:13:32 »

Miałam czosnek niedźwiedzi u siebie w zeszłym roku, tylko że z cebulki. Całkiem ładnie kwitnie i w kępce może fajnie wyglądać. (ja niestety miałam jakieś pojedyńcze cebulki).
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2008, 14:25:46 »

Kupiłam po kilka cebulek czosnków. Nie mam najmniejszego pojęcia kiedy sadzić i na jaką głębokość... Miałam zamiar do doniczki wiosną- ale skoro teraz sprzedają to chyba teraz sadzić... Może do doniczki i do ziemi- a wiosną doniczkę wyjąć i dać do osłonki na taras...

Kupię jeszcze inne, bo widzę, że są różne. Ale kupię te niewysokie, bo wielkie też są...
Zoe
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2008, 15:28:16 »

Elu posadź do doniczki i doniczkę zadołuj. Jest tylko jeden problem. Głebokość doniczki. Przyjmuje się zasadę że nad cebulą musi być 3x tyle ziemi ile liczy wysokość cebuli. Przy dużych cebulach sprawdzą ci, się tylko doniczki do palm bo są znacznie wyższe przy takiej samej średnicy jak inne doniczki.

I jeszcze jedno wysokość rośłiny. Jeden z kupionych czosnków jest dość wysoki i nadaje się tylko do dużej donicy zatem na wiosnę trzeba będzie tę donicę zakomponować tak by ten czosnek znalazł się po środku lub z tyłu donicy.

Aha, ten czosnek ostrowskianum niekoniecznie musi być takiego koloru. Jak też kupiłam z uwagi na kolor, a w naturze wyszedł biały i przy przeciętnej ziemi jest wyższy niż na opakowaniu podano.
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2008, 18:32:52 »

Elu, nectaroscordum rośnie naprawdę wysoki, ok. 90 cm, a karatawski jest wyższy niż na przedstawionym zdjęciu.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 05, 2008, 19:42:45 »

No to się nacięłam...Skusiły mnie obrazki...Umyśliłam sobie taka kępę w doniczce. Trudno- to wiecej nie kupuję- a to co mam wsadzę do ziemi i niech rośnie jak chce...straciłam do niego zapał  Mad Wink
Tak się mści nieznajomość tematu... Smile
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 06, 2008, 05:32:02 »

Tej wiosny skusił mnie nectaroscordum i muszę przyznać, że się rozczarowałam. Kolory były mniej nasycone, jakiś taki bezbarwny.
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 06, 2008, 06:51:03 »

Mnie nectaroscordum bardzo się podoba Smile Posadzony w większej grupie ładnie się prezentuje.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Zoe
Gość
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 06, 2008, 07:13:54 »

Bo to roślina która musi rosnąć na rabacie raczej z tyłu  i w znacznej ilości by ją było widać jako plamę barwną. W donicy dobrze się prezentuje jako najwyższy element. Np posadzona razem w przekwitłymi bulwami amarylisów, których liście są ładne i stanowią kontrast dla stonowanych barw czosnku. Jeśli taka donica zawiera klika cebul amarylisów i kilka czosnku postawiona np na tle iglaka lub innej zieleni na pewno zrobi wrażenie.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 06, 2008, 11:16:29 »

Teraz to coś z nimi muszę zrobić- skoro kupiłam...Na pewno wiosną po wyjęciu z dołka wsadzę do krynek lub amarcrinum...
Zaraz...a można je wiosną przesadzić?

Nie tylko czosnków jest teraz sporo- bardzo dużo żonkili nowych/innych/ odmian niż zeszłego roku- lilii, tulipanów. Sama już nie wiem co dokupić- tyle tego. Nawet trafiłam na pełne hiacynty...
Zoe
Gość
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 06, 2008, 11:38:22 »

Jak zadołujesz z doniczką to nic nie będzie stało na przeszkodzie.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 09, 2008, 07:48:04 »

Mam jeszcze czosnek IVORY QUEEN i ALIUM CHRISTOPHII...
Co możecie o tych powiedzieć?
Nie mam jeszcze fotek , ale może dzisiaj jak natrafię to zrobię...
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 18, 2008, 12:11:54 »

Elu  ja mam od paru lat Alium Christophii - tutaj możesz go zobaczyć:  http://images34.fotosik.pl/282/0e4ffc467e095c62med.jpg.  W uprawie nie stwarza żadnych problemów, doskonale zimuje. Jego wysokość ok. 80 cm  ma olbrzymi kwiatostan i jedną wadę słabo się rozmnaża  Very Happy

Pozdrawiam serdecznie - Ewa
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 18, 2008, 17:38:07 »

Dzięki. Nakupiłam różnych- tak z ciekawości , bo nigdy nie miałam...
Przyjaciel
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Luty 13, 2009, 12:08:07 »

Jezeli interesuje czosnki, mozesz troche informacji znalezc tu:

http://www.geles.biz/katalogas/Smulkiasvogūniai/Dekoratyviniai+%C4%8Desnakai++%28Allium%29.html

Moja kolekcja:  www.gladiolus.lt
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: