chili
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 12, 2008, 13:45:07 » |
|
Witam. Kupiłem sobie nasiona czosnku (cięty). Chcę sobie zasadzić kilka w doniczce przed domem. Czy ziemia do kwiatów będzie dobra?? Na jaką głębokość należy włożyć nasiona?? Ile nasion maksymalnie włożyć w doniczkę o średnicy 20cm?? Może ma ktoś jakieś inne porady dot. uprawy czosnku z nasion??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chili
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2008, 14:09:44 » |
|
Pogooglałem trochę i wydaje się, że kupiłem jakieś zielsko zamiast prawdziwego czosnku. W sumie to nawet zgadzałoby się z obrazkiem na opakowaniu.  No ale trudno jak już kupiłem to posieje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 14:17:41 » |
|
Masz na opakowaniu nazwę łacińską?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
chili
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2008, 14:40:55 » |
|
Kupiłem to w biedronce. No opakowaniu napisane jest "Czosnek", a pod spodem trochę mniejszą czcionką "cięty". Na rysunku jest doniczka wypełniona rosnącym pionowo zielskiem z białymi kwiatuszkami na szczycie. Ktoś na necie podał nazwę "Allium tuberosum" sprawdziłem w google i myślę, że to jest właśnie to. Może ktoś wie z czym to się je?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2008, 22:12:31 » |
|
To czosnek niedzwiedzi zapewne... tu w Niemczech bardzo popularny i ja tez wlasnie mam nasionka  Jeszcze nie sialam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 13, 2008, 07:13:32 » |
|
Miałam czosnek niedźwiedzi u siebie w zeszłym roku, tylko że z cebulki. Całkiem ładnie kwitnie i w kępce może fajnie wyglądać. (ja niestety miałam jakieś pojedyńcze cebulki).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2008, 15:28:16 » |
|
Elu posadź do doniczki i doniczkę zadołuj. Jest tylko jeden problem. Głebokość doniczki. Przyjmuje się zasadę że nad cebulą musi być 3x tyle ziemi ile liczy wysokość cebuli. Przy dużych cebulach sprawdzą ci, się tylko doniczki do palm bo są znacznie wyższe przy takiej samej średnicy jak inne doniczki.
I jeszcze jedno wysokość rośłiny. Jeden z kupionych czosnków jest dość wysoki i nadaje się tylko do dużej donicy zatem na wiosnę trzeba będzie tę donicę zakomponować tak by ten czosnek znalazł się po środku lub z tyłu donicy.
Aha, ten czosnek ostrowskianum niekoniecznie musi być takiego koloru. Jak też kupiłam z uwagi na kolor, a w naturze wyszedł biały i przy przeciętnej ziemi jest wyższy niż na opakowaniu podano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2008, 18:32:52 » |
|
Elu, nectaroscordum rośnie naprawdę wysoki, ok. 90 cm, a karatawski jest wyższy niż na przedstawionym zdjęciu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 06, 2008, 05:32:02 » |
|
Tej wiosny skusił mnie nectaroscordum i muszę przyznać, że się rozczarowałam. Kolory były mniej nasycone, jakiś taki bezbarwny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 06, 2008, 06:51:03 » |
|
Mnie nectaroscordum bardzo się podoba  Posadzony w większej grupie ładnie się prezentuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 06, 2008, 07:13:54 » |
|
Bo to roślina która musi rosnąć na rabacie raczej z tyłu i w znacznej ilości by ją było widać jako plamę barwną. W donicy dobrze się prezentuje jako najwyższy element. Np posadzona razem w przekwitłymi bulwami amarylisów, których liście są ładne i stanowią kontrast dla stonowanych barw czosnku. Jeśli taka donica zawiera klika cebul amarylisów i kilka czosnku postawiona np na tle iglaka lub innej zieleni na pewno zrobi wrażenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 06, 2008, 11:16:29 » |
|
Teraz to coś z nimi muszę zrobić- skoro kupiłam...Na pewno wiosną po wyjęciu z dołka wsadzę do krynek lub amarcrinum... Zaraz...a można je wiosną przesadzić?
Nie tylko czosnków jest teraz sporo- bardzo dużo żonkili nowych/innych/ odmian niż zeszłego roku- lilii, tulipanów. Sama już nie wiem co dokupić- tyle tego. Nawet trafiłam na pełne hiacynty...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 06, 2008, 11:38:22 » |
|
Jak zadołujesz z doniczką to nic nie będzie stało na przeszkodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 09, 2008, 07:48:04 » |
|
Mam jeszcze czosnek IVORY QUEEN i ALIUM CHRISTOPHII... Co możecie o tych powiedzieć? Nie mam jeszcze fotek , ale może dzisiaj jak natrafię to zrobię...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 18, 2008, 12:11:54 » |
|
Elu ja mam od paru lat Alium Christophii - tutaj możesz go zobaczyć: http://images34.fotosik.pl/282/0e4ffc467e095c62med.jpg. W uprawie nie stwarza żadnych problemów, doskonale zimuje. Jego wysokość ok. 80 cm ma olbrzymi kwiatostan i jedną wadę słabo się rozmnaża 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 18, 2008, 17:38:07 » |
|
Dzięki. Nakupiłam różnych- tak z ciekawości , bo nigdy nie miałam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|