Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 06:40:10
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Stapelia, Orbea, Tridentea, Caralluma i Piaranthus cz 3  (Przeczytany 13663 razy)
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #210 : Grudzień 06, 2008, 14:26:51 »

Dora - dzięki. Uf, już się martwiłam, że mi nikt nie odpowie i sama zostanę z problemem. I witaj ponownie, bo długo Cię na forum nie było Smile
Zrobię jak radzisz  Cool

a-moroso
Aktywny
**

« Odpowiedz #211 : Grudzień 06, 2008, 16:33:30 »

Lulu - niech Ci pięknie rośnie frerea indica, żebyś mogła obdarować koleżanki z FF Cool - oczywiście żartuję, ale jakby co to ja się ustawiam w kolejce ... Wink

Nie wiem czy wybrałam właściwy wątek, ale kto mi pomoże jak nie Wy.
Potrzebuję pomocy w diagnozie.

Mój piaranthus dostał takich dziwnych czarnych kropek - już dwie części wyrzuciłam - jedna wyglądała na miękką i jak ją oderwałam to od dołu była czarna i miała suche korzonki, a druga miała tylko dziwne kropki, ale też staje się miękka pomimo zdrowych korzeni Sad

Dzisiaj oderwałam trzecią, ale z racji zdrowych korzonków posadziłam ją z powrotem - ale trochę dalej od pozostałych ...

Martwi mnie też środkowa część roślinki bo staje się jasno zielona i taka dziwnie pomarszczona Sad

Piaranthus ładne wygląda po prawej stronie doniczki - tam też wypuścił nowy człon.

Dodam, że mam go od jednego miesiąca i podlewałam go 2 razy w słoneczny dzień (co 2 tygodnie) i dwa dni temu tylko spryskałam. Posadzony jest do mieszkanki ziemi kaktusowej ze żwirkiem i agroperlitem.
Czy to jest jakiś grzyb spowodowany przelaniem (chociaż podlewam rzadko), a może wina agroperlitu, który podobno dłużej trzyma wilgoć w dolnych partiach doniczki ? Czy może przesadzić go do samego żwirku - tylko z drugiej strony ładnie zaczął rosnąć ???

Błagam pomóżcie, nie wiem co robić Sad

Pozdrawiam serdecznie
Ania

Moje domowe, balkonowe i ogrodowe Smile
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12252.0.html

Moja kolekcja hippeastrum:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10744.0.html

Pozdrawiam serdecznie
Ania
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #212 : Grudzień 06, 2008, 16:47:46 »

Czarne plamy i miękkie człony dość jednoznacznie wskazują na zgniliznę.
Ja bym przede wszystkim wyciągnęła z podłoża i obejrzała korzenie.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #213 : Grudzień 06, 2008, 16:52:00 »

Ja swoich ogonków nie podlewam, tylko spryskuję co jakiś czas. Ale nie wiem, czy to Ci pomoże. Dopiero pierwszym sezon "robię" z ogonkami. Doświadczenie mam niewielkie Sad

a-moroso
Aktywny
**

« Odpowiedz #214 : Grudzień 06, 2008, 17:18:51 »

JeyDee korzonki suche miał tylko pierwszy oderwany człon, pozostałe są ok ...

Lulu to witam w klubie początkujących  Cool

A jeśli chodzi o to spryskiwanie - to czy to im wystarcza ? Czytałam we wcześniejszej części o stapeliowych, że np. bez też tak robi. Zdaję sobie sprawę z tego, że te rośliny w Afryce czerpią wilgoć z porannej rosy - ale czy w naszych warunkach to im wystarczy ?
Znalazłam też informację o tym, że przelewać nie można, ale i za rzadko podlewać też nie - bo korzenie schną ...
"Bądź tu mądry i pisz wiersze"  Confused

Pozdrawiam serdecznie
Ania
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #215 : Grudzień 06, 2008, 17:29:48 »

Aniu - myślę, że każdy musi na własnej skórze wypracować swój własny system podlewania.
Ja swoje spryskuję co parę dni, czasami co dwa, co trzy. Różnie, w zależności jak mi spryskiwacz w ręce wpadnie przy okazji zamgławiania epiphyll Smile Jak spryskam z sercem, to woda po ogonkach spływa do ziemi. Jak na razie wydaje mi się, że im to służy. Ale jak będzie dalej okaże się w czasie upływu kolejnych miesięcy.
Jedno jest pewne, prędzej im nadmiar wody zaszkodzi, niż jego niedobór. Przekonałam się na własnej skórze, zabierając za późno ogonki z balkonu do mieszkania. Było za zimno i za wilgotno. Dwa straciłam Sad O to jedno doświadczenie jestem mądrzejsza  Cool
Ale są tu bardziej doświadczone dziewczyny, jak na przykład Dora, wyrak i jeszcze parę innych Smile

a-moroso
Aktywny
**

« Odpowiedz #216 : Grudzień 06, 2008, 17:36:48 »

Dorotko - bardzo Ci dziękuję. Ja wiem, że człowiek uczy się całe życie - ale szkoda, że kosztem roślinek. Ja się strasznie związuję z moimi zielonymi podopiecznymi i żal mi jest jak coś się złego dzieje Sad

Mam nadzieję, że może inni się wypowiedzą.

Wielkie dzięki
Ania

Pozdrawiam serdecznie
Ania
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #217 : Grudzień 06, 2008, 17:41:24 »

Mam nadzieję, że może inni się wypowiedzą.

Na pewno, ten temat cieszy się dużym powodzeniem, co widać po ilości części Smile
Też jestem ciekawa wypowiedzi innych klubowiczów Smile

Niech na razie rośnie, a na wiosnę przytniesz i zrobisz dla mnie sadzonkę Wink
A bardziej poważnie (chociaż nie mam tej roslinki i by się przydała Smile- nie przycinaj na razie bo to naturalny jej wzrost i szansa na więcej kwiatków Very Happy

Dora - frerea indica pochodzi od Shirleya. Bardzo łatwo się przyjęła i szybko rośnie. Od września przyrosła jakieś 2/3. Oczywiście, to nie znaczy, że się nie podzielę  Razz. Pomyślimy na wiosnę  Cool

Agii
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #218 : Styczeń 15, 2009, 18:57:29 »

Witajcie. Piękne śmierdziuszki pokazujecie.Już dłuższy czas sie czaję na stapelię i jakoś nie mogę się na odwagę zdobyć,żeby sobie takie cudeńko sprawić. Czy naprawdę one tak intensywnie wydzielają ta nieprzyjemną woń?
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #219 : Styczeń 15, 2009, 23:42:13 »

Wiesz Agii, trudno jednoznacznie odpowiedzieć.
Po pierwsze różne gatunki różnie pachną (powiedzmy tak eufemistycznie  Razz).
Po drugie intensywność zapachu jest uzależniona od ilości rozkwitających pąków (u mnie dzięki Bogu rozkwitały pojedyńczo).
Po trzecie wreszcie ludzkie nosy różnią się wrażliwością - to co dla jednego jest niemiłym zapachem wyczuwalnym tylko z bliska, dla drugiego będzie smrodem nie do przeżycia  Smile.
Mnie zaskoczyło jedno (choć jak się zastanowić, to dość głupie zaskoczenie), a mianowicie to, że intensywność zapachu nie idzie w parze z wielkością kwiatu.
Stapelia grandiflora ma kwiat lekko biorąc 2 razy większy od stapelii variegata, a to ta druga przeganiała mnie z balkonu  Mad (zwłaszcza, kiedy zakwitła synchronicznie z lilią orientalną. To dopiero był zestaw  Shocked. Naprawdę nie do przeżycia  Laughing).

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
lusiapatusia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #220 : Marzec 02, 2009, 21:43:07 »

WITAM
JESTEM NOWA  NA  FORUM.
ALE  MAM OGROMNA PROŚBE  O JAKIEŚ  OPINIE  DOTYCZĄCE  MOJEJ ZEBRINY.
JAKIS  CZAS  TEMU  POJAWIŁY SIE  NA  NIEJ  CZARNE  PLAMKI, NASTEPNIE ZACZEŁA  WIEDNĄC  I  ŻÓŁKNĄĆ.
NIEWIEM CO MOZE  BYC  TEGO  PRZYCZYNĄ .PROSZE  O  JAKIES  PODPOWIEDZI
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #221 : Marzec 02, 2009, 22:45:31 »

Myślę,że najprawdopodbniej ją przelałaś.Zajrzyj do korzeni.
lusiapatusia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #222 : Marzec 02, 2009, 23:12:26 »

Dzięki  serdeczne
Mam  nadzieje  wszystko  będzie  ok.
W tej  chwili  ziemia od  góry sucha jak  wiór ,korzonki lekko  wilgotne  mam  nadzieje ,że  nie  zgubi wiecej  nóżek. Very Happy
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #223 : Marzec 04, 2009, 18:53:47 »

Po jakim czasie od wsadzenia kawałka stapelii do ziemi pojawiają się odrosty?
Kawałek tej rośliny dostałem latem ubiegłego roku i wsadziłem do ziemi. Korzenie przerosły już doniczkę i wyłażą przez dziurkę a nowych pędów ni widu, ni słychu.

Część 4
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: