Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« : Marzec 08, 2008, 04:39:39 » |
|
Moje dwa wilczomlecze. Mam ogromny sentyment do tej roślinki, bo jako dziecko miałam jednego zielonego maluszka, który do moich studiów wyrósł na ogromniastą roślinę. niestety, za dużo wody (nie ma to jak zagłaskać kota na śmierć  ) i zgnił. Zaopatrzyłam się więc ostatnio po przeprowadzce w dwa nowe: nie potrafiłam zdecydować, czy piękniejszy czerwony, czy zielony, więc kupiłam oba.  Wczoraj znowu poszłam na Targ Kwiatowy (to takie słynne miejsce w HK) z zamiarem kupienia sobie wazonu i jakichś kwiatów ciętych i oczywiście nie ograniczyłam się do tego (chodzenie na ten targ jest naprawdę niebezpieczne  ). Jeszcze są w mało reprezentacyjnych, kupnych doniczkach. Szczawik (nazwę odnalazlam tutaj w "co to za roślina?"  ) Tu śpiący wieczorem po przyjeździe do domu  A tu dziś rano  Maciupeńka Alsobia "Cygnet"  i anonim  Kupiłam też jakiś czas temu nasionka pokrzywki i strelicji królewskiej, ale na razie tylko doniczki z ziemią widać, więc zdjęcia dorzucę, jak już będzie czemuś zielonemu/kolorowemu robić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2008, 06:40:06 » |
|
Śliczne roślinki kupiłaś . Poczekaj troche i poczytaj forum to zobaczysz jak sie zarazisz nowymi kwiatkami i jak bedziesz walczyc zeby je mieć ..... to jest zarazliwe .. wiem cos o tym
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 08, 2008, 08:35:21 » |
|
Witaj! Ładne początki kolekcji. Jednak roślinek nadal zdecydowanie za mało Alsobia to bardzo ciekawa roślinka. U nas prawie nie do zdobycia. A już na pewno nie na targu. Przyjeżdżasz czasem do Polski? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 08, 2008, 11:04:02 » |
|
Roślinek mało. Mam w planie jeszcze lucky bamboo, ale chcę jakiś śliczny znaleźć. Natomiast więcej (a już na pewno dużo więcej) nie będzie, bo na razie dzielę mieszkanie z koleżanką i mam do swojej absolutnej, zakwiecanej dyspozycji tylko mały pokoik. Jak już się wyniosę na swoje, to będę mogła się szarogęsić  Do Polski nie jeżdżę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 08, 2008, 12:03:57 » |
|
Jejku a co cie wywiało tak daleko ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2008, 12:09:58 » |
|
Wilczomlecze śliczne,wcale się nie dziwię ze nie mogłaś się zdecydować  Alsobia faktycznie u nas nie do zdobycia.  Zgadzam się z Iwonką,wywiało Cię,oj wywiało 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2008, 12:17:54 » |
|
A nie tesknisz za Polską ?? a to juz tak na zawsze ??? i jak dlugo tam jestes ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 08, 2008, 16:01:56 » |
|
Nie tęsknię. Od dzieciństwa nie chciałam w PL mieszkać, za to po każdej wizycie w HK szalenie za nim tęskniłam. Na razie jestem niedługo. A czy na zawsze? Staram się unikać słów jak "zawsze", "nigdy", "wszyscy", "każdy", "nikt", itp. Nie wyobrażam sobie żyć nigdzie indziej, ale za 20 lat mogę sobie nie wyobrażać innych rzeczy  W każdym razie teraz nigdzie się nie wybieram 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2008, 16:05:20 » |
|
A możesz powiedzieć ile masz lat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 08, 2008, 18:47:02 » |
|
A możesz powiedzieć ile masz lat?
i coś więcej o sobie np.pracujesz,uczysz się i skąd tak dobrze znasz J.polski? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2008, 02:42:59 » |
|
A muszę mówić, ile mam lat?  Powiedzmy, że już taka młodziutka nie jestem Pracuję (jestem tłumaczką i pisarką), oraz zamieniłam się w Józia z Ferdydurke i także się uczę (studiuję kantoński). A polski znam tak dobrze, bo mówię tym językiem od dziecka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 09, 2008, 16:09:29 » |
|
Sorry za te lata...ale myślałam że jesteś osobą bardzo młodą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 09, 2008, 16:59:34 » |
|
Mam się za młodą i tak się czuję, ale z drugiej strony w Polsce co poniektórzy od dawna pytają: "a nie czas ci za mąż?" Na co zresztą mam stałą odpowiedź 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2008, 17:22:22 » |
|
Witam Cię serdecznie  Dopiero co zajrzałam.. Szybko złapiesz u nas jakąś kwiatomanie i zobaczysz, że na dzień dzisiejszy to w rzeczywistości miałaś dużo miejsca  Życzę szybkiego i dorodnego zazielenia mieszkania..  Ja jeszcze rok temu nie wybrażałam sobie, ż mam tyle miejsca  i mogę mieć tyle kwiatów i zobacz co to forum przez rok zrobiło z moją kawalerką..  Pozdrawiam.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2008, 07:34:43 » |
|
No cóż - pokoik mój nie dość, że malutki, to jeszcze nie ma za bardzo gdzie kwiatków stawiać. A do tego ciemny,bo okno na północ wychodzi. Ale jest za to balkon i coś, czego w PL chyba nie ma - caaaaaaały dach (tutaj na dachach ci z mieszkań na najwyższych piętrach mają tarasy  ). A dziś zauważyłam, że mój szczawik nowe kwiatki wypuszcza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 11, 2008, 09:54:19 » |
|
Dwaj nowi przyjaciele...  Poszłam na Trag Kwiatowy, by kupić lucky bamboo. Nie było takiego, jaki chciałam, ale oczywiście w oko wpadło mi co innego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 11, 2008, 09:57:39 » |
|
he he śliczne ...... ktoś pisał ze nie ma miejsca ..  ale jak bedziesz przebywac wiecej na forum to sama zobaczysz ile ci jeszcze kwiatkow wejdzie hi hi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 11, 2008, 10:01:42 » |
|
no świetne zakupy zrobiłaś  druga roślinka to chyba grubosz...ale pierwsza... hmmm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 11, 2008, 10:14:51 » |
|
pierwa wyglada mi na pachire
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 11, 2008, 12:55:05 » |
|
he he śliczne ...... ktoś pisał ze nie ma miejsca .. Nie ma, nie ma. Jeszcze tylko ten lucky bamboo-wcale nie bambys i finito. Nie widziałyście na żadnym filmie jakie mieszkania w HK są maciupkie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 11, 2008, 13:01:26 » |
|
może i maciupkie...  ale kilka doniczek więcej zawsze się zmieści, przekonałam się na przykładzie swojego mieszkania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 11, 2008, 14:25:47 » |
|
Tak, ale doniczki trzeba gdzieś postawić. Do tego pokój jest ciemny, bo okno niewielkie i na dodatek na północ. Na razie sukulenty zostały wyproszone na słoneczny balkon, gdzie im na pewno jest dobrze, ciepło i słonecznie  Ale może mnie współlokatorka nie utłucze, jak któregoś dnia przywlokę jakieś pnące się coś i postawię gdzieś w salonie, a to zacznie pełznąć po ścianach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 11, 2008, 14:36:16 » |
|
no to po sukulentach troszkę miejsca w mieszkaniu na pewno koleżanka nie będzie miała nic przeciwko... chyba że jest przeciwnikiem natury 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 11, 2008, 18:51:04 » |
|
Ling Ling, odwiedziłam Cię na Twoim blogu, więc wiem jak malutki masz pokoik  , ale wierz mi u mnie miejsce skończyło się już kilkanaście doniczek temu, a ciągle ich przybywa. A tak na marginesie to podziwiam Cię i Twoją odwagę jak nie wiem co. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 11, 2008, 23:16:42 » |
|
No właśnie też tu wpadłam, żeby o tym blogu wspomnieć - i o podziwianiu - a Lila dotarła pierwsza  Co to jest, że dzisiaj mnie wszyscy we wszystkim ubiegają? Chyba nie mój dzień, coś mi się zdaje...  I w korkach stałam... a wcześniej moje autko wcofałam w jakis metalowy badziew... Najładniejsze hippeastrum się złamało... Nie wiem, czy powinnam iść spać przed północą... jeszcze mi się coś głupiego przydarzy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 12, 2008, 01:13:51 » |
|
@inna jagna, spójrz na to z innej strony: jaki dzień dziś nie będzie - na pewno lepszy, niż wczorajszy. A wczorajszy już nie wróci. To se ne vrati, jak to Czesi mawiają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 12, 2008, 07:33:29 » |
|
Ling Ling... dach caly !!! Moje marzenie  )) Ile bonsai moglabym na nim hodowac  )) Pozdrawiam z Niemiec  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 22, 2008, 06:59:13 » |
|
Witam .Kwiatuchy masz bardzo ładne ,a poza tym u nas święta , zatem ślę najlepsze życzenia.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 22, 2008, 07:40:09 » |
|
Sliczna dracenka... fajne tez doniczki masz... podobaja mi sie, ze sa od razu z kompletnymi podstaweczkami ceramicznymi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|