Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 06:30:47
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Awokado i Mango - coś jest nie tak z moją rośliną, tylko nie wiem co...  (Przeczytany 2539 razy)
skaktus
Nowicjusz
*

« : Marzec 05, 2008, 13:19:58 »

Witam.
Jak w temacie. Posiadam 2 roślinki Awokado. Pierwsza kiełkowało tzn próbowała aż 7 miesięcy i w końcu jest - pękła pestka i pojawił się pęd. Druga pestka natomiast pękła w wodzie ledwo po tygodniu i leci w górę jak szalona, jednak jest pewne ALE. Z pędu wyrastają małe ciemnozielone liście i od razu (gdy mają ok 5 mm) robią się czarne i usychają. Dlaczego ? Roślina jest w słonecznym miejscu, nie jest zbyt obficie podlewana, niestety jak na razie mam "kikuta" na 10 cm i 4 listki...co robić aby drzewko przetrwało ?

Mango - postępowałem według instrukcji - rozłupałem pestkę, nie uszkadzając wnętrza. Moczyłem w wodzie, często ją zmieniając. Wykiełkował malutki gruby pęd który idzie w ziemię. Niestety jego koniec z niewiadomych przyczyn lekko zbrązowiał i przestał sie  rozwijać...co robić ?
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2008, 20:49:11 »

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,1419.0.html

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
vivi-lp
Nowicjusz
*

każdy ma jakieś hobby, ja mam ich miliony ;)

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2009, 18:50:21 »

... co do mango to z własnego doświadczenia powiedzieć mogę jedynie, że na poprawkę wziąć wielkość doniczki w jakiej się je sadzi Wink ...  -> po rozłupaniu skorupki (ale bez wyjmowania pestki ) namoczeniu, wrzuceniu płasko do doniczki i przysypaniu cienką warstwą ziemi mango przy dużej wilgotności i cieple wykiełkuje bardzo szybko ( u mnie trwało to między 2-3 tygodnie ), później rośnie z zawrotną prędkością ;] wielkie listki na początku są czerwone, później zwiększają swą powierzchnię i zielenieją, później kolejna "kondygnacja" i podobnie - małe czerwone listki (...) i w pewnym momencie zaczyna się problem, mango nagle staje w miejscu z czasem zaczyna marnieć ... radzę zaglądnąć wtedy pod doniczkę - jeśli zobaczycie tam zwinięty korzonek który przebił się przez otwór drenażowy i zdążył zrobić parę kółek w podstawce szukając kolejnej dziury to macie problem ;p nie wiem czy to ogólna reguła ale moje mango w górę urosło tyle co w dół ;p ( a do tego w dół tak jak w górę rośnie jedna wiązka ;/ nie całe stado dzikich korzonków we wszystkie strony ;]
... Ergo jeden korzeń palowy - jak napotka na opór to wiele więcej nie wyrośnie ;p a gdy tym oporem będzie podstawka w której gromadzi się woda to zgnije a z nim do krainy wiecznych łowów odejdzie reszta badyla Wink
... mam nadzieję, że komuś pomogę tą przydługą dygresją ;D

zapraszam do mojej galerii:
http://picasaweb.google.pl/DestructionSystem

Life's a GAME Wink
donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2009, 22:13:28 »

Moje pestki  awokado i mango stoją w miejscu ,dzisiaj je wygrzebałam i nic ,przynajmniej nie gniją .

soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2009, 22:36:19 »

Ja też sadziłam pestki mango i awokado. Z mango mi nie wyszło - zauważyłam, że szybko zagniwa. Natomiast co do awokado: pestka po półrocznym 'siedzeniu' w ziemi w doniczce wypuściła pęd. Trochę to trwało, ale później szybko nadrabia: po roku od momentu ukazania się pędu urosło na 1,5m! Niektóre listki teraz zimą też zasychają i na badylku mam prześwity  Smile Ale zaczyna się rozgałęziać - co prawda ma na razie tylko dwie boczne gałązki, ale i tak się cieszę  Smile

donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2009, 23:15:36 »

Nie wiem czy będę miała tyle cierpliwości,zastanawiam się czy je wsadzić do wody ,może przyśpieszy ,znaczy się awokado  Very Happy.posiałam też nasionka z kiwi ,(coś wychodzi), i strelicję .

vivi-lp
Nowicjusz
*

każdy ma jakieś hobby, ja mam ich miliony ;)

« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2009, 17:00:49 »

~ moje mango po przesadzeniu do większej doniczki ma się dobrze, (wysokość mango 37 cm powyżej ziemi, doniczka o wysokości 21 cm, fi doniczki 24 cm, kamionka)  wypuszcza kolejne kolorowe liście (już nie po 2 a po 4 ;D) jak na razie nie ma z nim żadnych problemów Wink podstawa to częste podlewanie w przeciwieństwie do awokado nie stwierdziłem, że trzeba przesuszać czasem ziemię ;] lubi wilgoć, ziemia raczej przepuszczalna (podobnie jak z awokado lepiej zastosować mieszanką ziemi z piaskiem lub coś co równie dobrze przepuszcza wodę). U mnie stoi na parapecie od strony wschodniej więc słońce bezpośrednio przez szybę od rana do południa. Na razie to tyle spostrzeżeń ;]
- powodzenia wszystkim  Cool

zapraszam do mojej galerii:
http://picasaweb.google.pl/DestructionSystem

Life's a GAME Wink
donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2009, 07:21:51 »

Z mojej pestki wyrosły 2 roślinki , Idea

kreedka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2009, 18:10:37 »

Cześć, ja też lubię kombinować z pestkami, moje efekty siedzą na parapecie. Mango ma jakieś 2 miesiące rośnie z dnia na dzień, dawno temu sadziłam pestki w łupinach, teraz postanowiłam wyłuskać te migdałki, i posadzić do wilgotnego torfu. Oczywiście rozgrzebywałam co jakiś czas z ciekawością i pewnego dnia ujrzałam że coś się tam wykluwa, obecnie wygląda tak:

druga pestka dopiero kilka dni temu wybiła nad ziemię, a sadzone były w tym samym dniu.

Boję się tylko jak przetrwają zimę...

Post dołączony: Sierpień 13, 2009, 18:11:40
Awokado mam również sztuk 2, jeden okaz ma też właśnie dwie roślinki z jednej pestki.

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: