|
ursulka
Gość
|
 |
« : Marzec 04, 2008, 20:55:01 » |
|
Szukałam czosnku kazachstańskiego a trafiłam na hoje. Sprzedawca reklamuje swoje aukcje jako jedyne takie (tego gatunku) hoje w Polsce. Kilka takich aukcji ma. Może się skusicie ?  Uzytkownik eko-natura .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2008, 21:32:55 » |
|
Ursulko, eko-natura to dolny śląsk. Jedyne pisze? No właśnie, szkoda, że tak pisze, bo to nie prawda - takie hoje ma już połowa naszego forum... Zawsze nóż mi się w kieszeni otwiera jak takie głupstwa czytam...
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2008, 21:35:57 » |
|
Bez zaglądania spodziewam się że cena tak wysoka jak Twoja góra, ursulko? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2008, 21:48:12 » |
|
Wiesz, porównując cenę nieukorzenionej sadzonki i całej rośliny, to cała kosztuje grosze  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2008, 21:59:46 » |
|
To prawda ceny są tam z kosmosu  A co gorsze to nie zawsze kwitnacy kwiat  pasuje do nazwy.
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2008, 08:49:33 » |
|
Te hoje są z ubiegłego roku i na niektórych zdjęciach wyglądają naprawdę nieciekawie - ja jeślibym się zdecydowała na kupno to prosiłabym o aktualne zdjęcie a i tak brałabym z dużą obawą - wiele z nich wygląda na odwodnione i nie wiadomo czy przeżyją. Trzeba się jednak liczyć, że niektóre z nich jednak padną (jest tam kilka takich zdjęć których na pewno bym nie wzieła) i lepiej od razu pytać się o możliwość reklamacji lub nastawić się na to że sobie z nimi nie poradzimy. W zeszłym roku też kupiłam parę hoi i niestety przez naszą kochaną pocztę przyszły 2 z 4 bez liści - wylądowały w koszu, a były tylko 1,5 tygodnia w paczce co aż tak bardzo nie powinno im zaszkodzić. Ceny co prawda spadły ale ryzyko wzrosło. I jeszcze jedno - lada chwila będzie święto - ludzie wysyłają sobie paczki i nawet nie z winy sprzedającej trzeba się liczyć z przetrzymaniem na poczcie. Nie odżegnuję od kupna bo wiele jest rzeczywiście ogromnie trudno dostępna a sporo z nich jest ciekawych i sama nad jedną się zastanawiam - tylko trzeba się zastanowić i realnie spojrzeć na ich faktyczny stan.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2008, 09:39:03 » |
|
Mnie hoje nie kręcą i w gatunkach ani ich dostępności na rynku nie orientuję się kompletnie. Kupiłam od niej cebulki czosnku kazachstańskiego i południowego oraz nasiona sasanek. Mam nadzieję, że będą w dobrym stanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2008, 20:12:50 » |
|
Cytat z allegro: " Bardzo rzadki okaz, właściwie nie do kupienia w sklepach polskich" a wiecie o jaka hoje chodzi??o najzwyklejsza kompakte. Dolnoslaskowa sprzedaje kompakte za 42,99,takie same u Tomaszewskiego sa po ~ 10zl
|
|
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2008, 20:45:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 31, 2008, 21:33:05 » |
|
no ale za 10z ł. to chyba tylko z przeceny jak się trafi i to pewnie w złym stanie? czy ta sprzedaż jest ciągła i aktualnie dostępna??? ...to ja pędze po nią !!!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2008, 22:35:07 » |
|
Najgorsze są właśnie to pomylone nazwy albo błędne opisy (już nie mówiąc o wklejaniu niewłaściwych kwiatów). Teraz przy aukcji z hoją pentaphlebią - wystarczy spojrzeć na zdjęcie u góry i zdjęcie na dole - listki są diametralnie różne (np. żyłkowanie, odcień zieleni...) Ja jestem przeczulona na tym punkcie... 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2008, 12:26:19 » |
|
No co, dostaniesz więc dowolną z tych hoi i nie możesz się czepiać, że niezgodne z opisem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 01, 2008, 19:52:57 » |
|
myślę że to jest tak, ktoś tak doświadczony w temacie hoi jak Wy po prostu nie kupi i już, zas ktoś kto mieszka na jakiejś wiosce i w pobliżu Tomaszewskiego, czy innych sklepów nie ma, chętnie skorzysta i z takich propozycji, a mniej doświadczony to po prostu patrzy na roślinke i może nawet po latach dowie się że kwitnie  allegro jest rozwiązaniem dla "pipidówek" i czasem wygodne nawet dla mieszkanców większych miast. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 01, 2008, 21:18:33 » |
|
Na ebay jest dziś mnóstwo sadzoneczek hoi - jest jeden problem, przelew do Niemiec, bo sprzedawca nie obsługuje Paypal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 01, 2008, 21:47:08 » |
|
Przy Paypalu nie ma złodziejskiej prowizji ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 01, 2008, 21:48:17 » |
|
Jest, ale płaci ją obiorca zapłaty nie właściciel karty. Oczywiście dochodzi opłata za wysyłkę.. ale przy kilku roslinach może nie wyjśc wcale tak drogo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 01, 2008, 21:49:15 » |
|
Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 02, 2008, 07:16:52 » |
|
JD na germanskim ebay jest zawsze mnostwo sadzoneczek ja kupilam chyba z 5 i bardzo tego zalowalam.Beztrosko zrobilam przelew z mojej karty debetowej i zaplacilam za ten przelew okropnie.moj bank mnie skasowal i bank do ktorego zrobilam przelew tez + wysylka to wyszlo mi duzo drozej niz te sadzonki (bardzo ladne i dobrze ukorzenione)
|
|
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 02, 2008, 12:52:48 » |
|
Dlatego przelew międzybankowy jest bezsensowny... zostaje Paypal albo dogadanie się z którąś z forumowiczek, niemieckich rezydentek - jeżeli utrzymuje jeszcze polski rachunek. Ale PROSZĘ o nie molestowanie naszych koleżanek które mieszkają w Niemczech. Pozdrawiam  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
madika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 16, 2008, 13:40:39 » |
|
Na allegro pokazały się ciekawe hoje u nowego sprzedawcy, może to któraś z forumowiczek?  nick hoyya, ceny nawet ptrzystępne (zwykle nie kupuje od użytkowników z bez komentarzy bo się raz naciełam dlatego pytam)
|
|
|
|
|
|
madika
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 16, 2008, 13:49:41 » |
|
Jakoś przypadkiem wystawia te gatunki (większość nieukorzeniona), ktore są u znajomego sprzedawcy kaktusów  ...tylko, ze cena o kilka zł większa  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 16, 2008, 13:52:38 » |
|
Zauważcie że to ceny paczątkowe... ciekawe jakie będą końcowe, pewnie masakra jakaś....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
madika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 16, 2008, 14:01:45 » |
|
w dodatku nie ma to jak zdjęcia z netu zamiast real fotka sadzonki (wiadomo, że będzie niepozorna ale zawsze to lepiej widzieć co się kupuje a nie - otwieram paczke a tam jakiś kikucik liliput za który w szale licytacji przepłaciłam na maxa  i który się nawet ukorzenić nie chce 
|
|
|
|
|
|
madika
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 18, 2008, 08:53:44 » |
|
Musiało być coś nie tak z kontem hoyya bo obecnie jest zawieszone 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 18, 2008, 09:20:40 » |
|
własnie kupiłam multiflorę od "isara8". Może to ktoś "od nas"?  100 % pozytywnych komentarzy. Liczę, że bedzie ok. Jak nie zapomnę to dam znac.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 18, 2008, 13:19:08 » |
|
Ja swoją sadzonkę multiflory też miałam od tej sprzedającej, kwitnie mimo iż jest mała, kupiłam ją wiosną za "ciężkie" pieniądze, dlatego uwazam że teraz jest warta tych pieniędzy bez dwóch zdań... na pewno bedzie Cie zachwycać! Pozdarwiam Monika
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
india
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 19, 2008, 06:11:15 » |
|
Jeśli chodzi o tę sprzedającą to z czystym sumieniem mogę polecić
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam  india
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 19, 2008, 14:09:21 » |
|
Kupowałaś u niej coś?  mogłabyś uzupełnić profil? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 19, 2008, 18:56:23 » |
|
No nie wiem  ... ja nie byłam bardzo zadowolona, bo przesyłka nie była właściwie zabezpieczona i hoja połamała się  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 21, 2008, 07:44:40 » |
|
łoj! zaczęłam czytać z coraz wiekszym optymizmem a w ostatnim poście... Hmm.. no cóż, szkoda. mam nadzieję, że u mnie będzie ok.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|