|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #180 : Lipiec 18, 2008, 14:42:29 » |
|
Scilla powinna wystawać nad ziemią i mieć w miarę twardą cebulkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #181 : Lipiec 18, 2008, 16:27:49 » |
|
Dzięki. Moja ma miękką, a jak wystaje nad ziemią to się przewraca. Nasypalam na wierzch kamyczków, żeby ją trzymaly w pionie... może tak być?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #182 : Lipiec 18, 2008, 18:28:03 » |
|
Witaj Jest tak jak pisze Tellerka  Ja swoją przesadziłam teraz ,spadła na podłogę na balonie ,była wichura z burzą i doniczulka się stłukła.Dałam jej nową troszkę większą glinianą ,i tak wsadziłam jak była ...cebulki na wierzchu ,korzenie do ziemi ,{na spód keramzyt} i ubiłam lekko ,by się nie przewracała,bo tak z nią jest jak piszesz  i się trzyma . Myślę ....że ma ...chyba ... zalane podłoże,z tego co piszesz  cebulki u ciebie miękkie a powinny być twarde ,a liście moje są też twarde  .....Trzeba..wyjąć z ziemi i owinąć ręcznikiem papierowym ,by wyciągnąć tę wodę z ziemi...a potem do nowej ziemi,ale suchej ..i już nie podlewaj ,tak gdzieś przez miesiąc,tylko pryskaj liście i to rzadko Ps.Jak chcesz mogę swojej zrobić zdjęcie. Dopisane;Ja zawsze nowe rośliny podlewam skąpo , na spodek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #183 : Lipiec 19, 2008, 23:06:12 » |
|
>>>>>> bena
czy to nie jest jakiś echinopsis?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #184 : Lipiec 20, 2008, 14:55:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #185 : Lipiec 20, 2008, 19:07:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #186 : Lipiec 20, 2008, 19:19:52 » |
|
Wyrak mówi: Lophocereus schottii. Porównaj ze zdjęciem z "mojej" wystawy - nr 6.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #187 : Lipiec 20, 2008, 19:20:42 » |
|
Nie wiem co to ale jest cudne 
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #188 : Lipiec 20, 2008, 19:25:58 » |
|
A gdzieś ty to fociła ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #189 : Lipiec 20, 2008, 19:28:42 » |
|
No ... tak myślałam ale w porównaniu do zdjęć z netu to jakaś karłowa roślinka  i nie widać by rosła większa ... W ogrodzie botanicznym w Wawie, zdjęcie przez szybkę dlatego takie niewyraźne. A na której str jest ta "Twoja wystawa" i w którym wątku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #190 : Lipiec 20, 2008, 19:33:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #191 : Lipiec 20, 2008, 19:35:50 » |
|
Ale na pierwszym zdjęciu, z lewej strony na samym dole to mam wrażenie, że to tephrocactus  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #192 : Lipiec 20, 2008, 19:53:00 » |
|
Na zdjęciu Beaty ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #193 : Lipiec 20, 2008, 23:11:02 » |
|
Basiu, dziękuję pięknie  Mam nadzieję że to maleństwo się uchowa. Co do nowej "zachcianki" Probetki... powstrzymam się od komentarzy, późno już i mózg się rządzi własnymi prawmi  Ale życzę Ci powodzenia, mam nadzieję ze znajdziesz to CUDO  Jest obłędny! Koniecznie się pochwal!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #194 : Lipiec 21, 2008, 09:09:54 » |
|
A ta roślinka to sukulent czy kaktus?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #195 : Lipiec 21, 2008, 22:41:26 » |
|
Czy to jest orbea variegata ?  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #196 : Lipiec 21, 2008, 23:44:13 » |
|
Według mnie tak. Moja ma inne "umaszczenie" i kolorek. Jutro zrobię fotkę, bo akurat kwitnie.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Derko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #197 : Lipiec 24, 2008, 19:12:20 » |
|
Chciałbym się dowiedzieć cóż to za kaktus. Szukałem na różnych stronkach, ale nie mogłem znaleźć takiego.   proszę o pomoc Jest już wątek 'co to za roślina' w kaktusach, po co tworzyć nowy? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #198 : Lipiec 24, 2008, 20:40:45 » |
|
Mogę podrzucić link. Ale szukać to mi się nie chce. Powinieneś go zidentyfikować dzięki tej stronce. http://www.columnar-cacti.org/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Derko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #199 : Lipiec 25, 2008, 10:07:33 » |
|
Hmm dzięki, fajna stronka  Ale i tak nie jestem pewien ;( Znalazłem dwa podobne gatunki, na każdym zdjęciu wygląda inaczej, są to CEREUS AZUREUS i Cereus forbesii. Jednak mój kaktus ma tylko 4 żebra, a ta mają 5 i 6. edit: Chyba to jednak Cereus Azureus. Jak się dokładniej przyjrzałem to zauważyłem błekitny nalot Część 3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|