|
inna jagna
Gość
|
 |
« : Marzec 02, 2008, 18:22:38 » |
|
Czy ktoś umiałby podać mi przybliżone dawkowanie suszonego guana (jest w postaci zbliżonej wyglądem do rozpuszczalnych herbatek w granulkach) dla roślin doniczkowych, a konkretnie dla hippeastrum? Dawkowanie dla roślin w ogródku jakoś jestem sobie w stanie wyliczyć na podstawie tabelki z opakowania, ale przeliczanie doniczek na metry kwadratowe i kilogramów na łyżki przerasta moje siły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2008, 19:51:15 » |
|
Nie stosowałam więc nie pomogę konkretnie.
Niemniej na metrze kwadratowym mieści ci się 16 doniczek o średnicy 25 cm. Więc tyle ile na metr kwadratowy podzielone przez ilość doniczek minus 15 procent na wszelki wypadek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2008, 20:31:58 » |
|
A hippeastrum podciągnąć pod ziemniaki, czy inne korzeniowe? Bo cebul żadnych w tabelce nie zamieścili... Są rośliny na liście, korzeniowe, ziemniaki, dwa rodzaje kapusty i to by było chyba na tyle...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2008, 21:16:41 » |
|
Nie można tego granulatu rozpuścić w letniej wodzie i w postaci cieniuśkiej herbatki podac na podstawce by się cebulka napiła?
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2008, 21:44:42 » |
|
Jagódko, też się nad takim sposobem zastanawiałam - ale na pudle nic o rozpuszczaniu nie wspominali, a na mój babski rozum biorąc, to takie w granulkach zakopane rozpuszcza się powolutku i na długo starcza, a jak rozpuścić, to wchodzi w ziemię cała dawka od razu... Ta herbatka musiałaby być baaardzo cieniutka, no i trzeba by aplikować częściej...  Przyznaję się, że nie mam pojęcia, jak nakarmić te nieszczęsne cebule 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2008, 22:56:49 » |
|
A czemuś się uparła na to guano ? Nie prościej wziąć jakiś nawóz do kwitnących ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2008, 23:25:17 » |
|
Pewnie prościej, ale o tym guanie ja się nasłuchałam cudów...  Podobno jest świetne szczególnie dla cebulowych... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2008, 23:29:56 » |
|
No to pozostaje ci przeliczyć na łyżeczki od herbaty  . 1 łyżeczka to circa 5 gramów  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2008, 23:32:40 » |
|
Ja kupiłam guano w płynie, śmierdzi okrutnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 03, 2008, 10:19:49 » |
|
Podciągnij to pod ziemniaki. Niemniej przy doniczkowych obniż dawkę. Mniejsza ilość ziemi mniejsze mozliwośći buforowania nadmiarów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 03, 2008, 10:37:19 » |
|
Dzięki, Zoe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 05, 2008, 06:57:03 » |
|
Jaguś, daj znać, jak będą widoczne efekty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 05, 2008, 07:51:09 » |
|
Nie omieszkam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 05, 2008, 07:57:01 » |
|
Napisałaś, że jest korzystne dla cebul, więc bardzo interesują mnie efekty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 05, 2008, 08:02:06 » |
|
No podobno jest... Myślę, że to powinno być dobrze widać na hippeastrach. W tym roku moje cebule bardzo się eksploatują, nie wiem z jakiego powodu. Tracą dużo więcej z obwodu, niż w poprzednich sezonach - zobaczymy, jak im pójdzie odbudowywanie ciałka przy pomocy guana  A jeszcze gdzieś czytałam, że ptasi nawóz jest lubiany przez hoje... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|