Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 20:24:32
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Frezje cz.2  (Przeczytany 16786 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
gaga
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 01, 2008, 00:32:31 »

Jak wszyscy to i ja a co Razz Kupilam dzis i juz posadzilam i trzymam w kuchni pod segmentem bo mam tam wentlacje i jest chlodno mam nadzieje, ze dobrze Confused Jak cos wzejdzie to Wam dam znac, a mam nadzieje, ze tak Shocked

Very Happy
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 01, 2008, 09:07:42 »

Pwodzenia gaga !!!

Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha.

Johann Wolfgang von Goethe
gaga
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 01, 2008, 14:43:34 »

:-?Hm, a moze mi nie wzejda, bo je namoczylam w letniej wodzie Mad. Czytalam gdzies tutej na forum, ze mozna namoczyc cebulki zobaczymy Surprised

Very Happy
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 01, 2008, 14:49:25 »

Wiesz co Gaga wydaje mi się, że chodziło o nasiona ale nie pamietam wszystkiego co tu inni pisali. Trochę to dziwne, bo frezje są wrażliwe na grzyba, ale nie jestem specjalistą. U mnie na 30 cebulek wzeszło 29 bez namaczania cebulek Smile.

Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha.

Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 01, 2008, 14:53:08 »

Z drugiej strony cebulki mogą być przesuszone i takie krótkie namaczanie dobrze by im zrobiło, żeby je pobudzić do wzrostu Smile

gaga
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 01, 2008, 14:56:55 »

Wszystko mozliwe Doniu ja jestem laikiem w tej dziedzinie, ale duzo mi daje to forum, bo intensywnie ucze sie Very Happy

Very Happy
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 01, 2008, 20:37:31 »

Może chodziło o moczenie w kaptanie  Cool

Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 02, 2008, 08:11:36 »

Racja Nowiro - lub moczenie w innym środku grzybobójczym  Very Happy. Tylko z tego co wiem to kaptanu już nie ma w sprzedaży bo ostatnio próbowałam go kupić i pan w nasiennym powiedział że kaptan został wycofany, ja stosuję Previcur - świetnie się sprawdza.

Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 06, 2008, 20:53:23 »

Halo Frezjomaniacy!! Chwalić się swoimi frezjami  Very Happy Very Happy Very Happy. Pyteko też coś swoich nie pokazuje  Sad

pyteko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 08, 2008, 13:09:18 »

Pokazuje się pokazuje Very Happy. Troszkę czasu brakowało. A teraz musiałem jeszcze pogodę ładną wykorzystać, Lilie zaczęły mi pędzić i półmetrowe wsadziłem do gruntu Confused Wsadziłem też w sobotę 50 mieczyków, i na dwór poszło 70 irysów prawie 40 cm. Ależ te kwiaty pędzą... Very Happy

No ale wracam do moich frezji. Od kilku dni obawiam się o nie. Mają balkon nad sobą i nie stoją w pełnym słońcu. Ostatnio zacząłem je wietrzyć świeżym powietrzem. Mam już bardzo wysokie liście i szczerze nie wiem jak mam je już podwiązywać. A co gorsza zaczynają się deformacje liści. Teraz jestem w pracy ale postaram się zrobić zdjęcia... może będziecie wiedzieć co to Sad. Może je przelałem, wciąż nie umiem ich podlewać. Ostatnio tydzień ponad bez podlewania i ziemia wilgotna...
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 09, 2008, 10:10:34 »

Hmm moje mają to samo, zrobiłam im podpórki ale one rosną jak szalone  Shocked i niedługo będą potrzebne dłuższe kijki  Confused. U mnie też są deformacje liści. A jeśli chodzi o podlewanie to też wydaje mi się że ziemia jest ciągle mokra, ale staram się jak najczęściej wietrzyć - w sumie przez cały czas jest otwarte okno, dzięki czemu temperaturka jest odpowiednia a frezyjki (i inne roślinki) mają duuużo świeżego powietrza (jeśli można takowym nazwać powietrze w mieście  Smile). W sumie ostatnio frezje nie potrzebują już tyle mojej opieki, od czasu do czasu je odgrzybiam, teraz poświęciłam sie kaktuskom Smile.

gaga
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 09, 2008, 10:12:39 »

Mad U mnie nic jak na razie nie widac, a szkoda.... Sad Czekam nadal...

Very Happy
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 09, 2008, 11:06:30 »

Gaga a jak dawno je wsadziłaś?? Myślę że to nie tak szybko, ja też nie mogłam się doczekać Smile

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 09, 2008, 14:42:58 »

Rzadziej zagladam do piwnicy- a tam moje frezje "wyszły już  sporo ...25 cm....
gaga
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 09, 2008, 19:52:39 »

Posadzilam je 01 kwietnia   Confused Nie wiem jak dlugo trzeba czekac  Confused Pozdrawiam cieplutko w zimne dni  Very Happy

Very Happy
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #45 : Kwiecień 10, 2008, 06:49:17 »

Gaga nie przejmuj się  Smile. Sprawdziłam w kalendarzu - moje wzeszły po 14 dniach Smile więc jeszcze  troszkę musisz poczekać. Jak nie wzejdą to kupisz nowe i zasadzisz jeszcze jest czas, a od dziś (wg kalendarza biodynamicznego) jest najlepszy czas na sadzenie roślin :0)

pyteko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #46 : Kwiecień 10, 2008, 07:01:13 »

Moje też po około dwóch tygodni. A białe po 4 tygodniach. Wietrzę teraz Doniu frezje jak mogę. A tak z Ciekawości masz zamiar ścinać pędy kwiatowe do flakownów czy zostawiać je będziesz w doniczkach?
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #47 : Kwiecień 10, 2008, 07:06:42 »

Wiesz co zastanawiałam się nad tym już wcześniej. Jak będzie ich dużo to część zetnę i podaruję mamie a resztę zostawię - będą dłużej kwitły  Very Happy Very Happy Very Happy

Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #48 : Kwiecień 10, 2008, 10:58:06 »

Elu trzymasz swoje frezje w piwnicy  Shocked?? A mają tam odpowiedni dostęp światła czy sztucznie je doświetlasz?? Zwykle kwiaty jak mają zbyt mały dostęp światła to się wyciągają Smile

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #49 : Kwiecień 10, 2008, 11:58:04 »

Smile Stoją w piwnicy- na południowym parapecie...
Niestety- z tą ilością donic jakie mam w tej chwili nasadzone - nie mam za duzej możliwości manewru  Mad . Ale niedawno wszystko nasadzone, więc po wyniesieniu w ciepłe dni , na polu szybko wróca do normy.
Ja uprawiam kwiaty w donicach od lat, wiec wiem na co z czym sobie mogę pozwolić  Smile
Zdarzają sie straty- ale to jak ze wszystkim.  Smile
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #50 : Kwiecień 10, 2008, 12:46:29 »

Wiesz Elu piwnica od razu skojarzyła mi się z miejscem ciemnym Smile ale widać że znasz się na tym Smile.

jakubek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #51 : Kwiecień 27, 2008, 06:38:00 »

Ja wczoraj wsadziłem moje frezje wprost do gruntu. Tyle mialem wczoraj roboty z kwiarami wsadzanie cann, dalii, lilii, kwiatów z nasion, i wiele innych drobnych cebulek. Pozdrawiam.

czołem miłośnikom kwiatów
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #52 : Kwiecień 30, 2008, 20:56:53 »

Po tygodniach pielęgnacji moje frezje odwdzięczają się pierwszym (ale nie jednym) pąkiem:

gaga
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #53 : Kwiecień 30, 2008, 21:25:01 »

Moje Panie mi też już wzeszły z 10 szt. mam 7 i bardzo mnie to cieszy Very Happy Poza tym wystawiłam je na okno południowe i jak na razie cieszą się słoneczkiem. Jak będę miała chwilkę czasu wolnego to też wstawię zdjęcia.
   Doniu powiedz mi proszę ile czekałaś tygodni żeby pokazały się pączki?

Very Happy
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #54 : Kwiecień 30, 2008, 21:40:32 »

Gaga, czekałam dokładnie 11 tygodni i 4 dni od momentu wsadzenia. Na szczęście to nie jedyny pączek, bo widzę zgrubienia na innych pędach Smile

gaga
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #55 : Maj 01, 2008, 09:57:31 »

To pewnie w lipcu mi zakwitną Very Happy:D Cieszę się bardzo!

Very Happy
Donia
Nowicjusz
*

Kocham roślinki!!!

« Odpowiedz #56 : Maj 01, 2008, 12:46:06 »

Moje frezje oczywiście nie wschodziły równo Smile a co najzabawniejsze z niektórych cebulek powyrastały 3 łodygi, ale wątpię żeby zakwitły, są takie mizerne  Sad. Nie mogę już doczekać się kwiatów  Very Happy, ciekawa jestem koloru Smile.

gaga
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #57 : Maj 01, 2008, 13:09:06 »

Pewnie ja też czekam na kwiat i zapach!!

Very Happy
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #58 : Maj 01, 2008, 13:45:47 »

A ja muszę moim zrobić podpórki, bo zaczynają się pokładać...
pyteko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #59 : Maj 05, 2008, 14:43:22 »

A ja jeszcze ani ponczusia małego... Sad
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: