gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 01, 2008, 00:32:31 » |
|
Jak wszyscy to i ja a co  Kupilam dzis i juz posadzilam i trzymam w kuchni pod segmentem bo mam tam wentlacje i jest chlodno mam nadzieje, ze dobrze  Jak cos wzejdzie to Wam dam znac, a mam nadzieje, ze tak 
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 01, 2008, 09:07:42 » |
|
Pwodzenia gaga !!!
|
|
|
|
|
|
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. Johann Wolfgang von Goethe
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 01, 2008, 14:43:34 » |
|
:-?Hm, a moze mi nie wzejda, bo je namoczylam w letniej wodzie  . Czytalam gdzies tutej na forum, ze mozna namoczyc cebulki zobaczymy 
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 01, 2008, 14:49:25 » |
|
Wiesz co Gaga wydaje mi się, że chodziło o nasiona ale nie pamietam wszystkiego co tu inni pisali. Trochę to dziwne, bo frezje są wrażliwe na grzyba, ale nie jestem specjalistą. U mnie na 30 cebulek wzeszło 29 bez namaczania cebulek  .
|
|
|
|
|
|
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. Johann Wolfgang von Goethe
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 01, 2008, 14:53:08 » |
|
Z drugiej strony cebulki mogą być przesuszone i takie krótkie namaczanie dobrze by im zrobiło, żeby je pobudzić do wzrostu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 01, 2008, 14:56:55 » |
|
Wszystko mozliwe Doniu ja jestem laikiem w tej dziedzinie, ale duzo mi daje to forum, bo intensywnie ucze sie 
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 02, 2008, 08:11:36 » |
|
Racja Nowiro - lub moczenie w innym środku grzybobójczym  . Tylko z tego co wiem to kaptanu już nie ma w sprzedaży bo ostatnio próbowałam go kupić i pan w nasiennym powiedział że kaptan został wycofany, ja stosuję Previcur - świetnie się sprawdza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 06, 2008, 20:53:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pyteko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 08, 2008, 13:09:18 » |
|
Pokazuje się pokazuje  . Troszkę czasu brakowało. A teraz musiałem jeszcze pogodę ładną wykorzystać, Lilie zaczęły mi pędzić i półmetrowe wsadziłem do gruntu  Wsadziłem też w sobotę 50 mieczyków, i na dwór poszło 70 irysów prawie 40 cm. Ależ te kwiaty pędzą...  No ale wracam do moich frezji. Od kilku dni obawiam się o nie. Mają balkon nad sobą i nie stoją w pełnym słońcu. Ostatnio zacząłem je wietrzyć świeżym powietrzem. Mam już bardzo wysokie liście i szczerze nie wiem jak mam je już podwiązywać. A co gorsza zaczynają się deformacje liści. Teraz jestem w pracy ale postaram się zrobić zdjęcia... może będziecie wiedzieć co to  . Może je przelałem, wciąż nie umiem ich podlewać. Ostatnio tydzień ponad bez podlewania i ziemia wilgotna...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 09, 2008, 10:10:34 » |
|
Hmm moje mają to samo, zrobiłam im podpórki ale one rosną jak szalone  i niedługo będą potrzebne dłuższe kijki  . U mnie też są deformacje liści. A jeśli chodzi o podlewanie to też wydaje mi się że ziemia jest ciągle mokra, ale staram się jak najczęściej wietrzyć - w sumie przez cały czas jest otwarte okno, dzięki czemu temperaturka jest odpowiednia a frezyjki (i inne roślinki) mają duuużo świeżego powietrza (jeśli można takowym nazwać powietrze w mieście  ). W sumie ostatnio frezje nie potrzebują już tyle mojej opieki, od czasu do czasu je odgrzybiam, teraz poświęciłam sie kaktuskom  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 09, 2008, 10:12:39 » |
|
 U mnie nic jak na razie nie widac, a szkoda....  Czekam nadal...
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 09, 2008, 11:06:30 » |
|
Gaga a jak dawno je wsadziłaś?? Myślę że to nie tak szybko, ja też nie mogłam się doczekać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 09, 2008, 14:42:58 » |
|
Rzadziej zagladam do piwnicy- a tam moje frezje "wyszły już sporo ...25 cm....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 09, 2008, 19:52:39 » |
|
Posadzilam je 01 kwietnia  Nie wiem jak dlugo trzeba czekac  Pozdrawiam cieplutko w zimne dni 
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 10, 2008, 06:49:17 » |
|
Gaga nie przejmuj się  . Sprawdziłam w kalendarzu - moje wzeszły po 14 dniach  więc jeszcze troszkę musisz poczekać. Jak nie wzejdą to kupisz nowe i zasadzisz jeszcze jest czas, a od dziś (wg kalendarza biodynamicznego) jest najlepszy czas na sadzenie roślin :0)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pyteko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 10, 2008, 07:01:13 » |
|
Moje też po około dwóch tygodni. A białe po 4 tygodniach. Wietrzę teraz Doniu frezje jak mogę. A tak z Ciekawości masz zamiar ścinać pędy kwiatowe do flakownów czy zostawiać je będziesz w doniczkach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 10, 2008, 07:06:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 10, 2008, 10:58:06 » |
|
Elu trzymasz swoje frezje w piwnicy  ?? A mają tam odpowiedni dostęp światła czy sztucznie je doświetlasz?? Zwykle kwiaty jak mają zbyt mały dostęp światła to się wyciągają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 10, 2008, 11:58:04 » |
|
 Stoją w piwnicy- na południowym parapecie... Niestety- z tą ilością donic jakie mam w tej chwili nasadzone - nie mam za duzej możliwości manewru  . Ale niedawno wszystko nasadzone, więc po wyniesieniu w ciepłe dni , na polu szybko wróca do normy. Ja uprawiam kwiaty w donicach od lat, wiec wiem na co z czym sobie mogę pozwolić  Zdarzają sie straty- ale to jak ze wszystkim. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 10, 2008, 12:46:29 » |
|
Wiesz Elu piwnica od razu skojarzyła mi się z miejscem ciemnym  ale widać że znasz się na tym  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 27, 2008, 06:38:00 » |
|
Ja wczoraj wsadziłem moje frezje wprost do gruntu. Tyle mialem wczoraj roboty z kwiarami wsadzanie cann, dalii, lilii, kwiatów z nasion, i wiele innych drobnych cebulek. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 30, 2008, 20:56:53 » |
|
Po tygodniach pielęgnacji moje frezje odwdzięczają się pierwszym (ale nie jednym) pąkiem: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 30, 2008, 21:25:01 » |
|
Moje Panie mi też już wzeszły z 10 szt. mam 7 i bardzo mnie to cieszy  Poza tym wystawiłam je na okno południowe i jak na razie cieszą się słoneczkiem. Jak będę miała chwilkę czasu wolnego to też wstawię zdjęcia. Doniu powiedz mi proszę ile czekałaś tygodni żeby pokazały się pączki?
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 30, 2008, 21:40:32 » |
|
Gaga, czekałam dokładnie 11 tygodni i 4 dni od momentu wsadzenia. Na szczęście to nie jedyny pączek, bo widzę zgrubienia na innych pędach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 01, 2008, 09:57:31 » |
|
To pewnie w lipcu mi zakwitną  :D Cieszę się bardzo!
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 01, 2008, 12:46:06 » |
|
Moje frezje oczywiście nie wschodziły równo  a co najzabawniejsze z niektórych cebulek powyrastały 3 łodygi, ale wątpię żeby zakwitły, są takie mizerne  . Nie mogę już doczekać się kwiatów  , ciekawa jestem koloru  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 01, 2008, 13:09:06 » |
|
Pewnie ja też czekam na kwiat i zapach!!
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 01, 2008, 13:45:47 » |
|
A ja muszę moim zrobić podpórki, bo zaczynają się pokładać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pyteko
Nowicjusz
|