Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 09:02:13
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Frezje cz.2  (Przeczytany 16792 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Phoolan
Aktywny
**

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna

« Odpowiedz #120 : Marzec 17, 2009, 09:05:40 »

Frezje to najpiękniej pachnące kwiaty.

Po przeczytaniu tego i poprzedniego wątku zdecydowałam się posadzić frezje do doniczki.

Mam nadzieję, że wszystko zrobiłam prawidłowo. Skrzynka stoi w łazience bo tam mam najniższą temperaturę, często wietrzę a poza tym to jedyny parapet gdzie jest wolne miejsce.
Mam jeszcze 14 cebulek, połowę wysadzę do gruntu a pozostałe do skrzynki na balkon i zrobię eksperyment. Taki mam plan  Smile

Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #121 : Marzec 17, 2009, 16:23:41 »

Ja dokupiłem sobie w ogrodniczym cebulki na sztuki za 0,5zł pełne <jedną białą, czerwoną i żółtą>, za 0,4zł zwykłe<2x białe, 2x żółte, 2x czerwone i różową>, były jeszcze fioletowe.
   Posadziłem w doniczkach 23cm długości, 18cm wysokości po 12/13 cebulek. Te z ogrodniczego były z 4 razy większe od tych z biedronki<15szt za 2,99zł>.
Kiedy będą pierwsze kiełki? Very Happy Posadziłem w sobotę, koniuszki cebulek wystają z ziemi. Confused

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
Phoolan
Aktywny
**

« Odpowiedz #122 : Marzec 17, 2009, 17:17:40 »

Moje są schowane 1cm pod ziemią, miały kiełki jak wsadzałam.
Będę cierpliwie czekała aż coś wyjdzie ponad powierzchnię.
Tylko cały czas zastanawiam się, czy nie wynieść ich do szklarni jak podrosną i będzie trochę cieplej.

*sab*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #123 : Marzec 17, 2009, 20:50:55 »

Ja posadziłam cebulki frezji 5 lub 6 marca,10 sztuk kupiłam w OBI a 3 w ogrodniczym.Te z ogrodniczego były 2 razy większe  i już wykiełkowały,mają 5cm!!!  Very Happy Niestety pozostałe na razie nie wychylają się  Smile

Pozdrawiam Sabina Smile
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #124 : Marzec 18, 2009, 15:51:15 »

Ja sadziłem 14 marca cebulki bez żadnych kiełków, dziś już jedna skiełkowała <ta z ogrodniczego>.

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
*sab*
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #125 : Marzec 20, 2009, 00:45:09 »

Gratuluję! Życze powodzenia. Moje pozostałe(te mniejsze) też się już pojawiają.  Very Happy

Pozdrawiam Sabina Smile
przemo7
Aktywny
**

« Odpowiedz #126 : Marzec 20, 2009, 22:56:19 »

O widzę, że czas i swoje wsadzić do ziemi co uczynię w następny mtygodniu w takim razie.

Phoolan
Aktywny
**

« Odpowiedz #127 : Marzec 23, 2009, 07:28:31 »

Trochę słońca ( piątek, sobota) przyszła wiosna i kiełki frezji wydostały się ponad powierzchnię ziemi  Very Happy
Teraz dam im spokój i wcale nie będę ich oglądać co kilka godzin Wink a tym bardziej robić zdjęć bo się obrażą za tego flesza.

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #128 : Marzec 23, 2009, 20:34:46 »

U mnie 9/25 sadzone 14.03 bez kiełków, z dnia na dzień więcej Wink

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #129 : Kwiecień 11, 2009, 17:49:13 »

Oto moje frezje. Sadziłem je 14 marca, skiełkowało 21cebul na 25. 15cebulek było kupionych w biedronce dlatego te 21 frezji to dla mnie rewelacja <aż 13 cebul na 15 "biedronkowych" skiełkowało>. Kilka cebulek posadziłem za wysoko, wepchałem je głębiej i przedwczoraj pojawiły się 2 nowe frezje. Jak myślicie kiedy pojawią się pierwsze kwiaty?

przemo7
Aktywny
**

« Odpowiedz #130 : Kwiecień 11, 2009, 18:51:57 »

Ja w tamtym roku posadziłem gęsto i niezbyt głęboko i niestety się nie doczekałem kwiatów, za to wyrosły rośliny z dużymi liśćmi Smile W tym roku posadziłem głęboko i do dużej donicy, ale jeszcze nie kiełkują. Trzeba czekać.

MaciejKa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #131 : Maj 06, 2009, 09:16:56 »

A mnie w tym roku spotkała superowa niespodzianka. Dwa lata temu napalilem sie na frezje, zakupilem zgodnie z zaleceniem bardzo gleboką donice i wsadzilem 5 cebulek, ktore wyrosly bardzo ladnie, ale niestety kwiatow sie nie doczekalem. W tym roku postanowilem dac frezji ostatnią szansę. W lutym posadzilem jedna cebulke do malutkiej doniczki (8 cm srednicy) i wyroslu sobie listki. Az tu nagle 3 dni temu patrze i oczom nie wierzę. Z ostatniego liścia wyskakuje pęd kwiatowy. Jeszcze nie wiem jaki bedzie kolor, ale jak zakwitnie to wrzucę fotkę!

dziwaczek
Aktywny
**

« Odpowiedz #132 : Maj 06, 2009, 09:29:45 »

A moje stoją na balkonie i na 15 posadzonych 10 ma pąki, reszta mniejsza, zobaczę co będzie dalej. Też nie znam kolorów, kupiłam mix, ale niedługo się przekonam, bo niektóre pączki są mocno nabrzmiałe.
Posadziłam dość płytko, lekko wystawały, prawie codziennie podlewałam. Ale muszę dodać, że cebule były piękne, duże(aż się zdziwiłam, że mogą być tak duże!), zakupione na Allegro. Zaczęły bardzo szybko kiełkować i rosnąć. Natomiast w zeszłym roku,  kompletne fiasko.
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #133 : Maj 06, 2009, 12:07:43 »

A czy teraz nie jest już za późno na sadzenie frezji? Widziałem ostatnio w ogrodniczym i się zastanawiam czy kupić Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
MaciejKa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #134 : Maj 06, 2009, 12:35:13 »

Wiktor, robi się ciepło. Ja bym zaryzykował. W najgorszym wypadku późno zakwitnie.
dziwaczek
Aktywny
**

« Odpowiedz #135 : Maj 06, 2009, 12:44:08 »

Ja też, spróbować zawsze warto.
MaciejKa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #136 : Maj 11, 2009, 20:11:07 »

Parampam pam... Zapach zniewalający... Czekam na pozostałe pączuszki. Jednoczesnie żałuje że nie posadziłem wiecej cebulek.  Sad Confused

sparkle
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #137 : Maj 11, 2009, 20:57:31 »

Ja w tym roku pierwszy raz posadziłam frezje i pączków jak do tej pory się nie doczekałam, rosną same liście jak na razie i tak się zastanawiam jak im dogodzić żeby mieć takie cudo jak u Ciebie zakwitło Confused

Serdecznie pozdrawiam!!!! Magda
luki1993pies
Aktywny
**

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new

« Odpowiedz #138 : Maj 12, 2009, 19:50:19 »

Mnie też frezje zauroczyły Very Happy zakupiłem je na allegro w listopadzie i posadziłem 2 miesiące temu do ziemi w ogródku ale nic nie wychodzi boje się że nic nie wyjdzie Sad Po jakim czasie frezje wychodzą??

Wszystko co zielone i się rusza jest piękne;];]
Moje kwiatuchy:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new.html#new
Moje ogrodowe kwiaty Very Happy
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12549.new.html#new
Zapraszam i pozdrawiam Łukasz
quillamaru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #139 : Maj 12, 2009, 19:54:22 »

Oto moje frezje, posadziłam je na początku marca. Cebulki kupiłam marne, z wyprzedaży w jakimś markecie i dość późno. Nie miałam nadziei, że zakwitną, ale kilka dni temu wypuściły pąki kwiatowe, a dziś już takie kwiaty Smile

MaciejKa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #140 : Maj 12, 2009, 19:57:12 »

Mnie też frezje zauroczyły Very Happy zakupiłem je na allegro w listopadzie i posadziłem 2 miesiące temu do ziemi w ogródku ale nic nie wychodzi boje się że nic nie wyjdzie Sad Po jakim czasie frezje wychodzą??

Mi w doniczce wyszly po 10-14 dniach. Wsadzilem tez miesiac temu do ogrodka i do tej pory nic nie wyszlo. Ze wschodami w ziemi chyba jest gorzej.
quillamaru, twoja rozowa pieknosciowa, tylko ja czymś podeprzyj.
quillamaru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #141 : Maj 12, 2009, 20:07:33 »

Maciejko, dzięki za radę, muszę tak zrobić, wszystkie jakoś tak "krzywo" powychodziły...Smile

luki1993pies
Aktywny
**

« Odpowiedz #142 : Maj 14, 2009, 13:47:57 »

Bardzo śliczny okaz gratuluje wychodowania tak pięknej roślinki quillamaru. Jak zobacze że moje w ogródku wychodzą to napisze... Dziś wieczorkiem będe widział więc dam odrazu znać... A czy mrówki mogą zjeść cebule frezji???

Moje kwiatuchy:
Phoolan
Aktywny
**

« Odpowiedz #143 : Maj 15, 2009, 19:56:41 »

Moje frezje są jakby zwiędłe i nie mają pąków  Sad
Chyba nie pochwalę się w tym roku własnoręcznie wyhodowanymi frezjami, dam im jeszcze trochę czasu a później wek, zrobią miejsce dla innych kwiatów. Straszę, straszę... Wink

dziwaczek
Aktywny
**

« Odpowiedz #144 : Maj 15, 2009, 20:12:25 »

Moje zaczynają kwitnąć, słabo widać, bo kiepskie zdjęcie

Phoolan
Aktywny
**

« Odpowiedz #145 : Maj 15, 2009, 20:43:19 »

Fajnie są kwiatuszki i na pewno pięknie pachną  Very Happy

dziwaczek
Aktywny
**

« Odpowiedz #146 : Maj 15, 2009, 20:47:08 »

O tak, pięknie pachną Smile
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #147 : Maj 16, 2009, 14:20:26 »

Myślę sobie "kurde... im już kwitną a u mnie same badyle Sad" Wyłączyłem zły komputer i poszedłem na balkon sprawdzić czy aby frezją wody nie brakuje i... pierwsze dwa pąki! JUPI Smile  Very Happy Są to: 1. pełna biała, żółta albo czerwona 2. mix z biedronki  Confused Laughing Very Happy

luki1993pies
Aktywny
**

« Odpowiedz #148 : Maj 17, 2009, 09:26:07 »

A czy cebule frezji mogą zostać zjedzone przez mrówki albo jakieś małe stworzonka??

Moje kwiatuchy:
quillamaru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #149 : Maj 18, 2009, 18:20:51 »

Avocado, gratulacje. Luki, chyba kazde cebule moga zostac zjedzone, ale raczej przez myszy, wiec jesli masz je w doniczce, to co najwyzej mogly zgnic, tak mi sie wydaje...

Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: