Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« : Marzec 01, 2008, 22:15:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. Johann Wolfgang von Goethe
|
|
|
pyteko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2008, 20:44:33 » |
|
Część Doniu  idziemy łeb w łeb  Mi nie chcą białe się wyrwać ze snu... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2008, 09:43:32 » |
|
Jejku śliczne te Twoje frezje !! Mają takie grube łodygi. Chyba Twoje mają lepiej niż moje  . A wszystkie Ci już wyrosły??. Ja czekam jeszcze na 4 (wczoraj wyszła kolejna spóźnialska)  , pewnie też białe, bo z tego co czytałam to te białe tak już mają - lubią sobie "poleniuchować"
|
|
|
|
|
|
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. Johann Wolfgang von Goethe
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2008, 12:37:51 » |
|
Zoe, przepraszam, że tak obcesowo, ale czy nie lepiej posadzić frezje prosto do gruntu???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pyteko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2008, 14:28:07 » |
|
Wszystkie Doniu i ani jednej białej. Na pewno im nie lepiej u mnie tylko z innych warunków przetrzymywania to wynika. A mi się wydają Twoje łądniejsze  Troszkę obniżam im temperaturę teraz o stopień, dwa. Nie wiem jak Ty, ale ja podlewam je raz na tydzień... tyle ziemia trzyma wilgoć, a mam wielkie dziury w ścianach donic... A tak nawiasem, ciekawe jak dom będzie pachniał jak wstawie do niego 40 kwitnących frezji 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2008, 18:35:12 » |
|
Ja podlewam codziennie, bo u mnie jest suche powietrze ale w niewielkich ilościach.Oczywiście jak widzę, że mają za mokro to nie podlewam. Zawsze leję do spodeczka, w ten sposób unikam przelania. Dziś pokazała się kolejna frezja, czyli czekamy jeszcze na 3  . A to najnowsze zdjęcie z dziś: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pyteko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2008, 08:39:48 » |
|
O rany  i Ty mówisz, że u mnie im lepiej... Ale masz je wielkie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2008, 09:54:23 » |
|
Moje są starsze od Twoich pyteko o 5 dni (chyba)  . Ale i tak się boję, że za szybko rosną. Mają ostatnio fajny chłodek i widać, że im pasuje  . Dziś idę poszukać podpórki, żeby się nie połamały. Na razie trzymają się o własnych siłach, ale pewnie już nie długo  . A ty sadziłeś każdy kolor osobno?? Ja miałam mieszanki z Obi i nie wiem które mają jaki kolor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pyteko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2008, 10:35:50 » |
|
Tak, wszystkie osobno i wszystkie opisałem sobie na doniczkach. Powiem również tak, że głębokość sadzenia, światło i temperatura nie miały wpływu na to które wzeszły szybciej. No ale to za mała próba by była gdybym chciał statystykę zastosować. A wiesz, że ja mam jakieś dziwne problemy z percepcją??? NIe umie określić czy ziemia jest zimna czy wilgotna. Może ja za mało podlewam, ale jak są dziurki w doniczce to nawet jak przeleje to cebulki nie zgniją mam rację?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2008, 14:07:02 » |
|
Jak ziemia jest mokra to zawsze jest ciemniejsza, ale jeśli boisz się przelania to lej do spodeczka. Możesz też włożyć kartonowy pasek do doniczki i będziesz wiedział, czy mają mokro. Ja kiedyś frezje przelałam - dostały wtedy jakiegoś grzyba i mi umarły  . Ale lałam do doniczki i trochę za często więc pewnie dla tego. Mi codzienne podlewanie poleciła melisanna - ona doczekała się naprawdę ślicznych frezjii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2008, 19:32:41 » |
|
Moje frezyjki rosną sobie zdrowo i już wkrótce będą potrzebować porządnych podpórek  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Canna0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2008, 11:14:55 » |
|
Sadzicie je, żeby podziwiać w domu, czy przesadzacie do ogrodu jak podrosną?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Anna
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 15, 2008, 08:11:17 » |
|
Moje nie zostaną przesadzone do ogródka, będą pachnieć w domku:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pyteko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 18, 2008, 18:59:39 » |
|
Doniu czym to obwiązałaś drucikiem jakimś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2008, 07:50:14 » |
|
To tak na razie żeby się nie poprzewracały. Szukam plastikowych podpórek (nie drabinek) ale nigdzie nie ma i jak pojadę na święta do domu to zrobię takie podpórki z patyczków i drucika, tylko drucik najpierw czymś oplotę żeby nie wrzynał się w liście. Na razie walczę z grzybami u moich biednych fezji  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 19, 2008, 18:19:21 » |
|
Moje frezje też już kiełkują...Stoją w piwnicy na oknie...Nie wszystkie jeszcze wyszły...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 19, 2008, 19:38:29 » |
|
Myślę że będzie dobra, byle nie zawierała zbyt dużych ilości torfu, bo frezja potrzebuje podłoża przepuszczalnego - inaczej ziemia będzie ciągle mokra i będą się w niej rozwijać grzyby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 19, 2008, 19:41:18 » |
|
Elu a jak dawno wsadziłaś swoje frezje? U mnie na 30 wzeszło 29 przy czym dodatkowo wzeszły mi 3 frezje (wyszły dwie z jednej cebulki  ) - taki mały gratis 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 19, 2008, 19:47:02 » |
|
Myślę że będzie dobra, byle nie zawierała zbyt dużych ilości torfu, bo frezja potrzebuje podłoża przepuszczalnego - inaczej ziemia będzie ciągle mokra i będą się w niej rozwijać grzyby.
ok, dzięki najwyżej dosypię jeszcze takiej zwykłej, czarnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 19, 2008, 20:38:21 » |
|
Dokładnej daty nie zapisałam, ale sadziłam później niż wy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 19, 2008, 20:55:17 » |
|
Elu, będziesz uprawiać w pojemnikach? Ja myślałam o wysadzeniu do ogrodu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 19, 2008, 21:06:34 » |
|
To może i ja spróbuję w domu?? Nie przepadam tylko za tymi doniczkami...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 20, 2008, 21:05:59 » |
|
Moniu jak nie przepadasz za doniczkami to posadz je w skrzynkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 20, 2008, 21:07:46 » |
|
Doniu, jak zwał, tak zwał - na jedno wychodzi  Ale skoro w gruncie mają być kiepskie, to nie mam innego wyjścia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 23, 2008, 19:55:36 » |
|
Ja posadziłam 3 tygodnie temu cebyle frezji i nic nie rośnie chyba już się nie doczekam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 25, 2008, 15:26:03 » |
|
Maju a wsadziłaś w gruncie czy w doniczkach??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Donia
Nowicjusz
Kocham roślinki!!!
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 30, 2008, 15:57:04 » |
|
Frezje dostały podpórki i teraz już stoją na baczność wyleczone z grzyba, pozostało już tylko cierpliwie czekać aż zakwitną  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|