IwonaT
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 26, 2008, 18:20:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Karrila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 27, 2008, 18:30:20 » |
|
Iwona, na pewno coś je popodżerało, zobacz czy pod liśćmi nie ma jakichś gąsieniczek (postrzępione brzegi liści). Ale żeby wypowiedzieć się o przędziorku to zdjęcia są niestety zbyt rozmazane  Ale chyba rzeczywiście to tylko osłabienie, przy przędziorku są bardziej wyblakłe i bez życia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 28, 2008, 13:48:51 » |
|
Iwona - psiknij liscie od gory i od spodu jakims preparatem na drobne szkodniki lisci, np tym na mszyce. Jesli jest tam jakis robak, gąsieniczka lub cos podobnego to powinien smak stracic od oprysku  A tak na marginesie to Datura jest przeciez roslina trujaca (odurzajaca) a zyjatka w najlepsze ja wcinaja - zastanawiajace. jedna moja Datura juz ma kwiaty - reszta jeszcze sie waha czy puscic paki kwiatowe  Fotka zrobiona 27-06-2008:  
|
|
|
|
|
|
Kobieta jest jak lilia - subtelny nie ośmieli się jej dotknąć, ale przyjdzie osioł i ją zeżre...
|
|
|
IwonaT
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 11, 2008, 19:35:22 » |
|
Janusz - potrzebuję Twojej pomocy  Moją daturę coś zaatakowało... Ma jakby pajęczynę między listkami a liście żółte...  Są pąki kwiatowe - jeden nawet już spor :sad:wy i boję się że odpadnie i nie zobaczę na jaki kolor kwitnie  Pryskałam już na mszyce, ale nie pomogło...  Help....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 11, 2008, 20:58:18 » |
|
Ja nie Janusz ale odpowiem ,masz przędziorka.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
IwonaT
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 12, 2008, 07:02:08 » |
|
Nie ważne Janusz, nie Janusz  ale powiedz mi, co jest najlepsze na tego drania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 12, 2008, 07:23:15 » |
|
Na PRZEDZIORKA Iwona preparaty na przemiennie -Nissorun ,Talstar co tydzień
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 12, 2008, 20:12:25 » |
|
Dobry jest też Magus.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 13, 2008, 21:08:13 » |
|
Ja uśmiercam Karate 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 14, 2008, 09:23:13 » |
|
Moja datura jest tegoroczna .Urosła dość duża i zaczyna kwitnąć. Mam pytanko. Widzę,że wasze datury nie mają od dołu liści i tak ogólnie tych liści mają mniej. Czy liście trzeba obrywać,żeby nie było ich tak dużo?  a w ten sposób zaczyna kwitnąć. Najpierw pokazały się żółte pąki (a miały być kwiaty łososioworóżowe) a w miarę rozwijania się pąka jest właściwy kolor. Nie znam dobrze tej roślinki i uprawiam ją tak trochę w ciemno.Z jednych informacji wynika,że nie podlewać za dużo i raz w tygodniu nawóz.Inne żródła mówią ,że dużo wody i do każdego podlewania nawóz ,ale rozcieńczony.bo raz w tygodniu to za mało.Na razie roślinki nie "zamordowałam",tylko nie wiem co z tymi liśćmi. A tak wygląda jej kwitnienie  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 14, 2008, 10:20:43 » |
|
Zrobisz jak zechcesz, bo obrywanie liści to zabieg "kosmetyczny"- jedni wolą daturę w formie drzewka i obrywają dolne liście, inni wolą forme krzaczastą i nie obrywają. Ja uważam, że lepiej oberwać, bo jak jest sporo liści to roślina więcej wody transpiruje przez liście i wiecej potrzebuje podlewania. Jak oberwiesz to nie znaczy , że nie trzeba podlewać-  , bo to roślina "pijak i żarłok"- ale kondycję może mieć lepszą ...i gdy spragniona nie zobaczysz wiszących smętnie liści... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 15, 2008, 10:04:41 » |
|
Czy liście trzeba obrywać,żeby nie było ich tak dużo? Jest dokladnie tak jak powiedziala Ela G. - Ja w swoich obrywam dolne liscie bo podoba mi sie bardziej forma dzewiasta a nie krzaczasta, ale jest to tylko kwestia gustu jak chcesz poprowadzic rosline. Twoja widze ze ma kilka pedow glownych wychodzacych wprost z ziemi, ja robie tak ze pozwalam tylko na 1 glowny wiodacy ped a dopiero pozniej zostawiam mu mozliwosc rozrosniecia jak juz jest ok. 0,5 m lub wiecej wysokosci. Dawno nie dodawalem swoch Datur do watku wiec ponizej zdjecia: Te sa z dnia 20-07-2008 to ta kilkuletnia:   a to ta z biezacego roku:  Natomiast te fotki zrobilem wczoraj wieczorem czyli 15-08-2008 to ta kilkuletnia:     a to ta z biezacego roku: na 1 str. tego watku sa zdjecia jak wygladala pod koniec lutego czyli tak:  a teraz tak pieknie kwitnie (okolo 6 mies po zerwaniu szczepki):  pozdr. Janusz
|
|
|
|
|
|
Kobieta jest jak lilia - subtelny nie ośmieli się jej dotknąć, ale przyjdzie osioł i ją zeżre...
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 21, 2008, 16:43:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 24, 2008, 12:51:45 » |
|
Tak zakwitła moja zeszłoroczna datura  a to tegoroczna szczepka  Nie wiem może się mylę ale wydaje mi się że młode okazy ładniej kwitną niż starsze.Mam chyba 5-letnią i jakaś leniwa się zrobiła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaT
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 25, 2008, 11:42:25 » |
|
A ja wczoraj zakupiłam Magnusa i dzisiaj rozpocznę walkę  Moja datura mimo przędziorka zakwitła jednym pięknym białym kwiatem. Przędziorku - uważaj, zbliżam się 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 25, 2008, 13:03:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 25, 2008, 22:01:54 » |
|
ciężko jest "przelac" Dature - mysle ze podniesie sie, daj jej Zeniu pare dni na dojscie do siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 26, 2008, 06:15:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaT
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 29, 2008, 18:21:16 » |
|
Mam pytanie, do kiedy kwitną datury? Bo rozpoczęłam zwalczanie przędziorka, i wydaje mi się, że chyba (tfu, tfu przez lewe ramię) wygrywam, otóż rosną nowe listki i jak na razie nie odpadły, co przedtem zdarzało się nagminnie i bardzo szybko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Październik 12, 2008, 19:40:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #50 : Październik 12, 2008, 21:56:14 » |
|
Powiedz jakie czary nad nią czyniłeś że ci tak zakwitła? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Październik 14, 2008, 20:28:02 » |
|
Powiedz jakie czary nad nią czyniłeś że ci tak zakwitła? Pewno...codziennie 'żarcie'...by tak kwitła No wlasnie zadnych specjalnych zabiegow ani staran. Pic lubi i o tym juz pisalem w tym watku - codziennie cala konewka do donicy, jesli zapomne tego zrobic to na drugi dzien juz wyraznie ziemia w donicy jest sucha (donica to 60 l) Nawozic trzeba bo inaczej bedzie kwitla bardzo marnie, szybko pozolkna jej liscie i wiele nierozkwitnietych pakow kwiatowych zgubi zanim sie otworza. Nawozenie to 1 lub 2 lyzki stolowe nawozu w granulkach na tydzien. Jesli zapomnialem to co dwa tygodnie. Nawoz jaki jej daje to wcale nie specjalna kompozycja w plynie dla Datury (bo takowe widzialem w sklepach ogrodniczych (wychodzi zbyt drogo) Mialem z zeszlego roku jeszcze troche polifoski w woreczku (pakowane po 2 kg) wiec ja zuzylem dla Datur (mam ich kilka) a pozniej kupilem azofoske tez w woreczku 2 kg - zostalo mi jej okolo 1/2 tego woreczka do teraz. Przenawozenie wcale nei jest dobre i Dature po prostu "spali" nadmiar nawozu, zamiast ja wspomoc. Od okolo polowy wrzesnia dostaje tylko wode - bez nawozu. Nastepna dawke "wspomagacza" zafunduje jej dopiero na wiosne. Wbrew pozorom ja naprawde nie poswiecam jej wiele czasu, wcale przy niej nie latam, ta na zdjeciach w tym roku nie miala potrzeby w ogóle byc opryskiwana (zaden szkodnik jej sie nie czepil) SLONKO - WODA - NAWOZ - ot i cala tajemnica uprawy tej rosliny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 01, 2008, 10:22:37 » |
|
Moje dwie daturki kupione wiosną wyglądają jak gołe badyle, bo starałam się je wyciągnąć jak najbardziej w górę (przygotowując do formy drzewkowej)..jednak troszeczkę kwitły..chociaż maksymalnie dwoma kwiatkami na raz. Nedawno zabrałam je z balkonu do domu i kwiaty nabrały pomarańczowej barwy co mi się bardzo podoba  .  A datura variegata miała kolor najpierw biały..później żółty a pod koniec życia kwiatu przechodziła w morelowy  Janusz , ta Twoja ogromna, przepękna datura to ma kwiatki koloru morelowego czy tylko na fotce tak wyglądają??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniaB
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Luty 07, 2009, 16:49:56 » |
|
Dzień dobry! Chyba już czas odświeżyć ten wątek. Cztery dni temu dostałam od znajomej daturę? ma ok. 40cm. pieniek i mały pióropusz liści na czubku. Dziś posadziłam ją do doniczki i trzymam ją w pokoju. Mam nadzieję że będzie się czym pochwalić(nie lubię tego słowa). A w razie jakiś wątpliwości będę mogła zwrócić się do was o pomoc. Ponoć będzie biała, czas pokaże. Pozdrawiam serdecznie i ciepło!
|
|
|
|
|
|
Monika
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Luty 07, 2009, 18:50:06 » |
|
Z przyjemnością przejrzałam ten wątek, przepiękna roślinka  A jak myślicie, dałoby się ją uprawiać na balkonie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #56 : Luty 07, 2009, 23:29:07 » |
|
Oczywiście że możesz ją mieć na balkonie.Daj jej dużą donicę wstawioną do miski.Latem idąc do pracy nalewałam miskę wody z nawozem a wracając miska była pusta.Datura potrzebuje dużo wody,nawozu nie lubi wiatru -niszczy bardzo jej liście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Luty 08, 2009, 14:43:39 » |
|
Zauroczona Waszymi przepięknymi daturami w grudniu kupiłam nasiona (podobno czerwonej) i po 2 miesiącach od wysiania wyglądają tak:  Nie śmię marzyć o kwiatach w tym roku, ale może za rok. Pozdrawiam z wyjatkowo cieplutkiego dziś podlasia.
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #58 : Luty 08, 2009, 15:40:52 » |
|
Tej wielkości sadzonki jeżeli dobrze się nimi zaopiekujesz to kwitnienie masz pewne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|