Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 04:53:20
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzielenie oncidium  (Przeczytany 1295 razy)
Sirga
Aktywny
**

« : Luty 29, 2008, 11:56:22 »

Witam mam problem i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać  Sad
Mianowicie moje oncidium się strasznie w ciągu ostatniego roku rozrosło i przydałoby się go po kwitnieniu podzielić, ale nie wiem jak się do tego zabrać żeby jej nie uszkodzić.Prosiłabym o poradę osoby bardziej doświadczonej ode mnie .
Pozdrawiam.Załączam zdjęcia oncidium(przed podlaniem stąd białe korzonki)

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Luty 29, 2008, 12:29:10 »

co to znaczy nie uszkodzić? każde dzielenie to uszkodzenie większości systemu korzeniowego - poprostu rozerwij roślinę na 2 części (masz na roślinie wyraźny podział), usuń najstarsze bulwy, wytrzep podłoże, całą bryłę korzeniową wypłucz w jakimś środku przecigrzybiczym (np. w kaptanie lub podobnym) i pozwól roślinie wyschnąć. Podzielone części po wyschnięciu najlepiej na drugi dzień posadź w wilgotnym podłożu (nie w mokrym i nie wsuchym na wiór, takie prosto z torebki jest odpowiednio wilgotne) nie podlewaj przez tydzień - po tym czasie możesz zacząć delikatnie podlewać. Proponuję doniczkę przezroczystą co ułatwi Ci obserwację podłoża.
Przy przesadzaniu nie tyle chodzi o samo uszkodzenie korzeni (z transportów rośliny przychodzą z uciętymi na 1,5cm korzeniami) ile o ich wygojenie, zasklepienie nie wiem jak to właściwie napisać by w rany po cięciach, złamaniach, rozdarciach nie wprowadzić grzybów czy bakterii.

Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Luty 29, 2008, 12:34:47 »

Dziękuję bardzo za instrukcję Very Happy 
Po wypłacie zamówię przeźroczyste doniczki,kupię podłoże,poczekam aż kwiat przekwitnie i się biorę do roboty.
pozdrawiam.

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #3 : Luty 29, 2008, 21:41:25 »

Popieram Probetę

Jednak ja po płukaniu korzeni; podzieleniu i osuszeniu korzeni rośliny - przed posadzeniem w podłoże (jeśli roslina jest zdrowa przed podzieleniem) zamiast środka przeciwgrzybicznego posypuję korzenie uszkodzone  tylko "aptecznym węglem drzewnym" dalej postepuję tak samo ale wsadzam  do normalnej doniczki najważniejsze jak pisze Probeta jest wygojenie i zabezpieczenie przed inwazja chorób ran systemu korzeniowego powstałych podczas rozdzielania
(podlewanie to kwestia doświadczenia i wyczucia zmiany cieżaru doniczki ; oglądu stanu całej rośliny i naszych warunków uprawy)
pozdrawiam
Malgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2008, 06:16:58 »

Chciałam do tych wypowiedzi dodać swoje spostrzeżenia z dzielenia storczyków. Ja nie usuwam starych bulw( chyba że są mocno pomarszczone )przesadzam z tymi bulwami bo są magazynem pozywienia .Dzielę roślinę tak aby miała minimum 3-4 bulwy  .
Dana   
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: