|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2008, 21:42:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2008, 22:25:24 » |
|
O kurczę ! Ale ładny  Na tej ruskiej stronie piszą, że stanowisko jasne do półcienistego, kwiatek potrzebuje świeżego powietrza i temp. co najmniej 16 st.C. Podlewać miękką wodą o temperaturze pokojowej. Dalej jest coś, co nie do końca rozumiem - opryskiwać co 14 dni, a zimą raz na miesiąc dokarmiać (nie ręczę za sensowność tego zdania - przez resztę roku lubi głodować, czy jak  ). Rozmnaża się wiosną, w temp. 25 st.C. Podsumowując - wymagania ma takie jak Scindapsus pictus  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2008, 22:39:02 » |
|
Mam go od pewnego czasu i cały czas zastanawiałam się jak on się nazywa...  teraz już wiem  U mnie bardzo ładnie rośnie jakiś 1m od okna wschodniego 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2008, 17:43:37 » |
|
A ja mam pytanie. Czy istnieje epipremnum (scindapsus) całkowicie zielony ale nie NEON, tylko taki jak złoty(aureum) ale bez tych żółtych "wstawek"?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 04, 2008, 17:48:11 » |
|
A to w końcu jest scindapsus czy epipremnum?  I skoro to wątek o scindapsusie, to może ktoś mi podpowie jak go najlepiej ukorzenić  Stoi u mnie na razie w doniczce z ziemią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 04, 2008, 19:50:35 » |
|
To jest to samo, właściwie prawidłowa nazwa to epipremnum, ale kiedyś mylono ze scindapsusem i używano tych 2 nazw. Do dziś się używa zamiennie, choć tak naprawdę to są 2 bardzo do siebie podobne rośliny, które można odróżnić dopiero po kwiatach. No ale potocznie epipremnum=scindapsus. Epipremnum-y ukorzeniają się bardzo łatwo zarówno w wodzie jak i ziemi  Tylko,że jak mają się ukorzeniać w ziemi to może im zżółknąć np. liść ale jak się ukorzenią to wypuszczą nowe. A jak w wodzie to raczej nic nie żółknie  Moniu, a jakiego ukorzeniasz?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 04, 2008, 20:14:27 » |
|
To nie jest to samo  Scinadapsus jest całkowicie zielony bo ostatnio udało mi się taki kupić  Jest identyczny jak n'joy tylko bez łatek 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 04, 2008, 20:17:18 » |
|
To samo ale tylko na pozór, z nazwy;) A fachowo to nie  A można gdzieś Aniu zobaczyć tego scindapsusa?Może w Twoim wątku? Mi w ogóle się te rośliny tak spodobały, że będę mieć już niedługo 5 różnych epi 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 04, 2008, 20:23:30 » |
|
Ten nowy stoi jeszcze bez zdjęcia, inne sa u mnie w wątku 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 04, 2008, 20:33:28 » |
|
A to proszę. JeyDee zna rosyjski. Z tym opryskiwanie chodzi o to żeby nawozy sztuczne podawać na liście opryskując roślinę, a zimą podlewać do ziemi z nawozami. A to dlatego że spryskując zimą roślinę można ją przeziębić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 04, 2008, 20:35:36 » |
|
Natalia, z epi nie mam problemu, mam ich parę w domu  ukorzeniają się błyskawicznie. Chodzi mi o scindapsusa pictus (czy pictum?), tego z mechatymi listkami. Dostałam z wymiany - chyba od Ciebie? Taki w srebrne cętki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 04, 2008, 20:49:34 » |
|
A to proszę. JeyDee zna rosyjski.
Właśnie pokazałeś jak zna  . To samo ale tylko na pozór, z nazwy;) A fachowo to nie  Oj, przydałby się jakiś autorytet od systematyki, bo giniemy jak Mańka w życie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 04, 2008, 20:54:21 » |
|
Natalia, z epi nie mam problemu, mam ich parę w domu  ukorzeniają się błyskawicznie. Chodzi mi o scindapsusa pictus (czy pictum?), tego z mechatymi listkami. Dostałam z wymiany - chyba od Ciebie? Taki w srebrne cętki. HEHE ja mam pictusa, ale go na wymianę nie dawałam nigdy;) Bo mam tylko 3 kawałki a 4 chory z przelania chyba. Więc masz od kogoś innego go 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 04, 2008, 20:59:28 » |
|
Więc masz od kogoś innego go  Zgadza się, sprawdziłam w kapowniku i rzeczywiscie mam go od kogoś innego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 04, 2008, 21:05:37 » |
|
Nieraz na scindapsusa pictusa mówi się epipremnum pictum.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 04, 2008, 21:49:19 » |
|
No mówi się, chociaż to już moim zdaniem zakrawa na bzdurę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 05, 2008, 17:05:46 » |
|
A ja wczoraj przesadzałam moje epi.  Trochę poskracałam i moczę kawałki, bo szkoda mi było wyrzucić Jakby ktoś chciał ukorzenione to za kilka dni będę miała kilka.  Oczywiście nie wszystkie wierzchołkowe, większość ze środka pędu ale on wybije nowy wierzchołek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 05, 2008, 21:17:01 » |
|
A jakie te epi? Aureum czy inne?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 05, 2008, 21:20:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 05, 2008, 21:25:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 05, 2008, 21:43:35 » |
|
Tys piknie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 02, 2009, 09:21:00 » |
|
Dziewczyny, a nie macie małego pictusika? Takiej małej gałązeczki?  Chętnie bym takiego przygarnęła, oczywiście jako wymiana za coś innego. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 02, 2009, 09:25:34 » |
|
Ten w białe plamki? Ja mam i mogę się podzielić  . Także inne rośliny, ale do mnie chyba nikt nie zagląda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 02, 2009, 09:53:02 » |
|
Chinanit  tak, ten w białe... Jeśli zechcesz się ze mną podzielić, będę wielce zobowiązana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|