Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 04:48:25
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Keiki  (Przeczytany 12450 razy)
natita
Gaduła

« Odpowiedz #30 : Lipiec 15, 2008, 09:28:31 »

Hmmm.... Nie rozumiem jednego. Dlaczego konflikty z innych for przenoszone są na to forum...? I dlaczego ani okruszka tolerancji nie ma żadna ze stron? I dlaczego wolicie negatywnie odbierać to co można odebrać pozytywnie..? I dlaczego w "Storczykach" takie dyskusje..?

Nie rozumiem.

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #31 : Lipiec 15, 2008, 09:50:54 »

Natita, masz rację, ale nie ciągnij off-topica, proszę  Sad.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
tymozyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #32 : Październik 31, 2008, 15:55:18 »

Odłamała mi sie gałązka w miejscu przyczepu do pędu głównego. Z tego, co wydaje mi się zaczątkiem keika, wyrasta dalej pęd kwiatowy. Jest szansa, że to przeżyje? Co mam z tym zrobić?
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #33 : Październik 31, 2008, 17:09:01 »

Z tego zdjęcia niezbyt wiele wynika. Pokaż dokładniej co się ułamało. Czy to coś odłamało się zupełnie? Mnie niedawno nadłamał się pęd kwiatowy, skleiłam go taśmą i chyba się zrósł bo rozwija się dalej i wypuszcza pąki.
Napisz czy odłamał Ci się kawałek pędu czy keiki.

tymozyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #34 : Październik 31, 2008, 17:36:34 »

Oto cały:

Końcówka od strony odłamania:

Końcówka pędu (pąki):

necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #35 : Październik 31, 2008, 18:08:40 »

Przykro mi ale na moje oko nic z tego nie będzie Sad Keiki jest maleńkie i nie ma żadnego korzonka Sad
Ale może wymyślą coś forumowe specjalistki od storczyków.

Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #36 : Październik 31, 2008, 19:45:54 »

Jedyne co można spróbować zrobić to włożyć ten pęd do wazonu - ale jedynie z nadzieją, że może się rozwina pąki. Z keiki nic nie będzie , bo za mała a i kwitnienie bardzo wątpliwe.
Pocieszeniem może być fakt, że najczęściej po odłamaniu pędu roslina wypuszcza szybko nowy.
arek
Aktywny
**

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala

« Odpowiedz #37 : Listopad 04, 2008, 15:24:08 »

to nie keik, czasem takie listki tworzą się przy pędzie kwiatowym

pozdrawiam
arek

...la la la la la laaaaaa back to black....

Smile
tymozyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Listopad 04, 2008, 15:55:03 »

Dzięki, teraz nie jest mi żal Smile
ewax100
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Listopad 16, 2008, 13:14:46 »

Moje 3 storczyki podlewałam rzadko wg zaleceń co 12 dni gdy ziemia była suchawa.Zdrowy jest tylko czwarty storczyk a te trzy chyba stracę.Zauwazyłam jednak że liscie zaczęły być miękkie.Wyjęłam więc z doniczek storczyki i korzenie wszystkie były miękkie i  zgnite zgniłe -odchodziła skórka.Nic dziwnego ze liście choć zielone są miękkie i pomarszczone.Dlaczego zgniły korzenie skoro podlewałam rzadko ?wodę z podstawaka usuwałam żeby nie miały za mokro żeby korzenie nie zgniły a i tak to sie stało-to co by było gdybym zanurzała  całe doniczki w wodzie jak wiele osób robi?Ziemię mają dobrą -do storczyków-takie kawałki kory.Na jednym storczyku były 3 keiki-zielone i zdrowe,twarde.Czy można je uratować.Te korzenie poodcinałam bo i tak nie były nic warte.Czy ktoś próbował może i włożył do wody takie storczyki? Ten stożek wzrostu mają zielony czy jest szansa że od niego wypuści może jakieś korzenie?A może odciąć ten pęd z keikami i wsadzić do wody?Do ziemi chyba nie ma co wsadzać bo jak będzie żył bez korzeni praktycznie.Nie ma ani jednego zdrowego korzenia tylko ten stożek wzrostu.Jak moga żyć te keiki które jeszcze nie mają swoich korzeni.Czy storczyki moga odżyć  w uprawie hydroponicznej ale znów jak skoro nie lubią za mokro?
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #40 : Listopad 16, 2008, 13:59:09 »

Ewo, storczyki to twarde rośliny, nadzieja jest zawsze. Wydaje mi się, że błąd polegał na tym, iż patrzyłaś na ziemię a nie na korzenie. Przy Phalaenopsis to korzenie są wyznacznikiem częstotliwości podlewania ( tu nie ma reguły 10 - 12 dni), podlewasz, gdy korzenie są srebrne ( czasami u mnie wypada po 3 tygodniach). Przeczytaj dokładnie dział "reanimacja storczyków - lekcja poglądowa" - tam napisano już wszystko. Dodatkowo możesz spryskać Biochicolem. W worku i keramzycie jest nadzieja, że coś się da uratować. Powodzenia  Very Happy

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Anna L
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #41 : Listopad 16, 2008, 14:00:25 »

Witam
Pani Ewo gdyby wstawiła Pani choć jedno zdjęcie było łatwiej coś doradzić. A najlepiej gdyby były zdjęcia keiki i korzeni. Pozdrawiam
ewax100
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #42 : Listopad 16, 2008, 18:22:16 »

Nie rozumiem tego inni podlewaja co 3-4 dni albo zamaczają w wodzie całe doniczki na pół godziny i korzenie nie gniją.Ja podlewałam co 12 dni bo juz bałam się że uschną a one zgniły.Nie ma co pokazywać na zdjęciach:)) bo wszystkie zgniły.Zdrowe są tylko keiki ale bez korzeni więc też pewnie je stracę.Chciałam tylko zapytać czy ktoś się spotkał z tym że np. takie keiki wsdził do wody i czy puszczą korzonki?Czy lepiej odciąć je czy poprzez matkę trzymaną w wodzie?
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #43 : Listopad 16, 2008, 18:42:57 »

Ewo, bo to zależy również od tego jaką wilgotność powietrza masz w mieszkaniu, jak szybko przesycha podłoże, czy korzenie mają dostęp do powietrza - czynników jest wiele i dlatego należy obserwować roślinę. Storczyk może puści nowe korzonki jak umieścisz go w keramzycie lub spagnum - zrobisz mu szklarenkę, choćby z worka foliowego, w której będzie miał ciepło i wilgotno ( ale trzeba wietrzyć ). Już odsyłałam Cię do odpowiedniego działu i trzeba trochę poczytać  Very Happy

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
ewax100
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Listopad 16, 2008, 20:16:04 »

Hmm...wszystko przecztałam ale tego nie znalazłam czy ktos próbował wsadzić bezpośredno do wody keiki czy te storczyki bez korzeni.
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #45 : Listopad 16, 2008, 21:59:27 »

Ewo, to zaczyna być irytujące  Neutral
Jak to nie znalazłaś ?  Mad

Jest to jeden z głównych tematów

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,715.0.html

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,7235.0.html
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #46 : Listopad 16, 2008, 22:51:25 »

Ewo - storczyków nie traktuje się jak inne rośliny, tzn nie wsadza się ani keiki ani dorosłej rośliny do wody celem ukorzeniania - dlatego nic na ten temat nie znalazłaś i nie znajdziesz. Wszystkie metody ratowania storczyka są w podanych przez Moniq linkach.

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #47 : Listopad 17, 2008, 11:24:19 »

A jadnak - człowiek ciągle się uczy  Confused - dzisiaj wyczytałam, że można odciąć pęd z keiki, wstawić do wazonu z niewielką ilością wody ( wazon powinien być wysoki i dość szeroki, żeby keiki zmieścił się w środku - to stwarza mikroklimat dla maleństwa) - można od czasu do czasu dodać niewielką ilość nawozu. Tym sposobem podobno można spowodować wzrost i wypuszczenie korzeni u keiki.  Very Happy

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #48 : Listopad 17, 2008, 15:02:40 »

Tym sposobem podobno można spowodować wzrost i wypuszczenie korzeni u keiki.  Very Happy

No niby jest to logiczne.  W końcu wilgotno, tak jak lubią, korzeni i tak nie mają, więc nie ma co zgnić.
Ja bym spróbowała, przecież nic się nie traci Smile
aguskel
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #49 : Luty 01, 2009, 19:42:32 »

Witam!
Po przycięciu przekwitniętej łodygi storczyk zamiast nowego pędu wypuścił nową roślinkę (na wysokości 3 oczka na łodydze). Co z nią zrobić? Odciąć od łodygi macierzystej i posadzić w nowej doniczce? Czekam na sugestie  Smile
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam, Aguskel
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #50 : Luty 01, 2009, 19:54:21 »

Wypuściła keika ,na razie nic nie rób ,jak roślinka urośnie, będziesz mógł posadzić ją do osobnej doniczki Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #51 : Luty 01, 2009, 19:56:24 »

aguskel tu znajdziesz odpowiedź  Smile
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3067.0.html
aguskel
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #52 : Luty 01, 2009, 20:27:03 »

Dzięki - nie wiedziałam Smile Trafiło się ślepej kurze ziarno... Wink A kiedy jest dobry moment na odseparowanie malucha od matki? Pozdrawiam!

Pozdrawiam, Aguskel
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #53 : Luty 02, 2009, 11:15:45 »

Najlepszy moment jest wtedy jak maleństwo będzie już miało co najmniej trzy korzonki,wtedy dopiero możesz oddzielić..Też mam takiego malucha,niedawno się wykluł Very Happy
Narine
Aktywny
**

« Odpowiedz #54 : Luty 02, 2009, 21:59:35 »

W jakim miejscu wyrasta ten pęd?
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #55 : Luty 02, 2009, 22:09:34 »

Narine wyżej jest napisane gdzie Very Happy

Pozdrawiam Very Happy
Narine
Aktywny
**

« Odpowiedz #56 : Luty 03, 2009, 00:27:01 »

Narine wyżej jest napisane gdzie

Agatko napisane, napisane - ale mnie zastanawia skąd łodyga = stary pęd kwiatowy wyrasta ? 
Czy prawidłowo - z boku rośliny - czy przypadkiem nie ze stożka wzrostu ?
Bo jeśli ze stożka wzrostu, to nie będzie keiki, a tylko tzw "chorągiewka".

Tak tylko się upewniam  Razz Bo oczywiście życzę keiki, nie chorągiewki  Smile
agata0806
Aktywny
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #57 : Luty 03, 2009, 07:28:00 »

No fakt Surprised
A keiki to fajna sprawa,zawsze można się wymienić Very Happy
pysia1986
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #58 : Luty 04, 2009, 10:56:11 »

No pewnie,że to fajna sprawa, ja jeszcze nigdy nie zostałam "obdarowana" przez żadnego z moich storczyków takim prezentem  Sad, ale ostatnio zauważyłam,że na storczyku mojej mamy coś się szykuje  Very Happy, miejmy nadzieje,że wypuści keika a wtedy po odpowiednim podrośnięciu  roślinki "wykradne" go mojej mamie  Smile

" jestem genialna ale do śmierci będe sie z tym ukrywała.."
Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #59 : Kwiecień 25, 2009, 07:45:55 »

Dwa w jednym .

Kaśka
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: