sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #60 : Styczeń 16, 2009, 22:15:22 » |
|
Masz nową ps.bulwę czyli w nastepnym sezonie nowe kwitnienie gratuluje uprawy dendrobium typu phalaenopsis  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #61 : Styczeń 19, 2009, 13:38:05 » |
|
Moje d. kingianium chyba znowu będzie kwitło  Znowu na nowej pseudobulwie - dlaczego na starych nie chce kwitnąć  ? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #62 : Styczeń 22, 2009, 17:03:46 » |
|
Mam pytanko i potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Czy dendrobium phalaenopsis może być posadzony do przeźroczystej doniczki? Mój był kupiony w szarej więc nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #63 : Styczeń 22, 2009, 19:25:54 » |
|
Necjo Posadzić możesz do jakiej doniczki chcesz jedynym minusem może być rozwój glonów w przejrzystej doniczce - dendrobium woli trochę więcej wilgoci plus ciepło plus światło - glony murowane (jednak moim storczykom to nie szkodzi)
pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #64 : Styczeń 22, 2009, 20:27:33 » |
|
Moje chyba nie woli wilgoci. Wywaliłam je dzisiaj z doniczki, bo martwił mnie brak jakichkolwiek przyrostów i co ujrzałam  Zwitek mizernych zbrązowiałych korzonków owinięty "czymś"  (jakąś fliseliną czy czymś ) i trochę korzeni na zewnątrz tego "czegoś". Właściwie to nie wiem jak wyglądają zdrowe korzenie dendrobium ale chyba nie tak jak u mojego Pomyślałam w przejrzystej doniczce będzie mi łatwiej obserwować korzenie, ale rzeczywiście te glony będą potem nieestetycznie wyglądać  Posadzę do tej samej. Dziękuję Małgosiu za odpowiedź 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #65 : Styczeń 22, 2009, 21:05:42 » |
|
Woli więcej wilgoci w podłożu ale nie stale mokre podłoże  Korzenie dendrobium są podobne do korzeni oncidium - jak wyglądają poszukaj w linku poniżej http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5579&pg=1jednak musisz pamiętać, że nowe zdrowe korzenie dendrobium wypuszczają tylko nowe przyrosty i to po dłuższym czasie rozwoju - praktycznie po osiągnięciu maksimum wzrostu  tak więc jeśli zbytnio obetniesz i przesadzisz to z nowymi korzonkami poczekasz aż dendrobium wypuści i rozwinie nowy przyrost niestety  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #66 : Styczeń 23, 2009, 12:01:14 » |
|
Małgosiu bardzo dziękuję za porady i za link. Nie znalazłam tam korzeni dendrobium ale są inne przydatne informacje  A może mogłabyś mi słowami chociaż opisać wygląd zdrowych korzeni dendrobium, kolor itd. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #67 : Styczeń 23, 2009, 16:24:14 » |
|
Necjo mam takie samo dendrobium jak Twoje - zielone z białym środkiem, intensywnie pachnące. U ciebie w kolekcji ma nr 11 Tak wyglądają jego korzenie  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #68 : Styczeń 23, 2009, 20:11:01 » |
|
Te białawe chyba są prawidłowe, prawda? Moje takie nie są  Wszystkie są brązowe  Po co ci hodowcy obwijają te korzonki w jakieś świństwa przez które one gniją 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #69 : Styczeń 23, 2009, 20:19:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #70 : Styczeń 23, 2009, 20:26:20 » |
|
Zawsze kierowałam się zasadą że jak kwitnie to nie przesadzać. Teraz będę mieć inną zasadę: Jak nowe to przesadzić od razu bo jak przekwitnie to może być już za późno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #71 : Styczeń 23, 2009, 20:31:53 » |
|
To rozmawiamy na dwa fronty  Czasem wystarczy troszkę odgrzebać kory, lub zamoczyć w wodzie doniczkę i po wadze można wyczuć, że coś jest nie tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #72 : Styczeń 23, 2009, 20:34:10 » |
|
No teraz już będę wiedziała że mam grzebać  Ale roślinka ucierpiała niepotrzebnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #73 : Styczeń 30, 2009, 12:27:26 » |
|
Witajcie  Mam pytanie odnośnie Dendrobium kingianium. Z tego co wiem ta roślina lubi raczej chłodniejsze miejsca, u mnie w domu jest temperatura około 19-21 stopnie w ciągu dnia (teraz) i parę stopni mniej w ciągu nocy, jest to pokój od strony zachodniej. Czy takie warunki są odpowiednie i czy warto kupić tą roślinę, muszę dodać, że dopiero się uczę hodowli storczyków mam na razie dwa okazy Phalaenopsis 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam  Aleksandra
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #74 : Styczeń 30, 2009, 13:34:52 » |
|
Ja mam ten sam problem,uparta bestia.Latem stoi w ogrodzie,teraz w piwnicy przy luxwerach od strony zachodniej ,nie wiem czy nie ma za mało światła.Coś tam puszcza ale nie wiem czy to maluchy.Drugą sztukę mam po tej samej stronie w domu ,na oknie bez grzejnika .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #75 : Maj 01, 2009, 20:51:47 » |
|
Witajcie. Dawno tu nikogo nie było. Kupiłam Dendrobium Berry Oda. Ma jeszcze parę kwiatków. Po reszcie zostały stare żółte, gołe łodygi. Czy mam je wyciąć czy zakwitnie na tych pędach powtórnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
izka_g
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #76 : Maj 03, 2009, 16:05:33 » |
|
danka.pl te łodygi z czasem uschną i możesz je wyciąć. Jak dendrobium będzie chciało zakwitnąć to wypuści nowe pędy kwiatowe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #77 : Maj 23, 2009, 07:34:21 » |
|
No właśnie, albo nową pseudo-bulwę, u mnie po dwóch latach nareszcie kwiatuchy, ino pięć  Ale za to kolor - mniam - sorbet malinowy  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chmielka73
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #78 : Czerwiec 05, 2009, 15:51:39 » |
|
Witam. Mam pytanie dotyczące dendrobium kingianium. Kupiłam je w marcu, kwitło mi pięknie przez parę tygodni. Po przekwitnięciu przestawiłam w nieco chłodniejsze miejsce - na parapet północnego okna. Po niecałym miesiącu doczekałam się nowych pędów dokładnie trzech - wyrastających z podłoża i.... pięciu wyrastających na starych pędach! Rozumiem, że teraz powinnam je przesadzic, tylko że nie mam pojęcia w jaki sposób? - Czy odciąc tylko młode pędy wraz z korzonkami od starych? - Czy odciąc częśc starego pędu wraz z młodym i posadzic oba tak, by korzonki nowego były również zakryte ? Dołączyłabym zdjęcie - ale jeszcze tego nie opanowałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #79 : Czerwiec 06, 2009, 07:47:02 » |
|
A czemu chcesz odcinać  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chmielka73
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #80 : Czerwiec 07, 2009, 09:22:41 » |
|
Żeby rozsadzic...  Czyli nie powinnam? Nie zmarnuje mi się ten pęd? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #81 : Czerwiec 07, 2009, 09:54:48 » |
|
ja bym nie odcinał niczego tylko przesadził do nowego podłoża
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #82 : Czerwiec 07, 2009, 16:27:23 » |
|
Ja też bym nie odcinała. Nie widzę sensu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chmielka73
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #83 : Czerwiec 08, 2009, 16:11:25 » |
|
Podłoże jest jeszcze dobre, miejsca w doniczce też sporo, więc o przesadzaniu nie myślę  . Tylko, że te nowe pędy wyrastają w miejscu pędów kwiatowych - z pomiędzy liści, korzonki wiszą w powietrzu -nie są zakryte, więc boję się żeby mi nie uschły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #84 : Czerwiec 08, 2009, 16:22:45 » |
|
Najprawdopodobniej twoja roślinka wypuściła keika 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #85 : Czerwiec 08, 2009, 16:35:30 » |
|
Podłoże jest jeszcze dobre, miejsca w doniczce też sporo, więc o przesadzaniu nie myślę  . Tylko, że te nowe pędy wyrastają w miejscu pędów kwiatowych - z pomiędzy liści, korzonki wiszą w powietrzu -nie są zakryte, więc boję się żeby mi nie uschły  Chmielka73 ja swoje dendrobium Berry Oda spryskuje co drugi dzień bo też się boje, że te korzonki uschną maluchom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chmielka73
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #86 : Czerwiec 14, 2009, 18:15:48 » |
|
Keiki? - Świetnie, tylko czytałam, że jak np. phalenopsisy wypuszczają keiki to roślinka umiera. Mam nadzieję, że mojemu dendrobium to nie grozi? XxAgnessxX - dzięki - ja również zaczęłam je spryskiwac. Tylko teraz, proszę powiedzcie, kiedy je posadzic do nowej doniczki i jak już pytałam wyżej - oderwac samego keika, czy odciąc z fragmentem starego pęda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #87 : Czerwiec 14, 2009, 19:16:27 » |
|
oderwac samego keika, czy odciąc z fragmentem starego pęda?
Prosze nie odmieniajcie Słowa Keiki bo jest to jedno ze słów , których się nie odmienia.
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
chmielka73
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #88 : Czerwiec 20, 2009, 17:33:50 » |
|
Fajne forum - polonistyczne chyba...  Dowiedziałam się, że nie należy odmieniać słowa keiki, a nic na temat tego co dalej z nimi zrobić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #89 : Czerwiec 20, 2009, 17:50:00 » |
|
Fajne forum - polonistyczne chyba...  Nie polonistyczne a ogrodnicze  ja sama też czasem odmieniam, chociaż wiem, że nie powinno się tego robić. A poprawnej polszczyzny nigdy za wiele!  Nie zawsze roślina wypuszcza keiki gdy umiera. Keiki można oddzielać od rośliny kiedy mają korzonki i kilka listków. Jak to się robi poczytaj może więcej w temacie o keiki  Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|