ontario_ab
Nowicjusz
|
 |
« : Luty 22, 2008, 18:26:42 » |
|
witam, pies połamał bukszpan i mam sporo gałązek (15 do 30cm)...  czy mogę z nich zrobic sadzonki ? jak to zrobic ?
|
|
|
|
|
|
- Pozdrawiam Arek -
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2008, 20:45:35 » |
|
Oberwać listki z dołu gałązek tak na wysokość 5 cm. Ułamany koniec do ukorzeniacza do rośłin zdrewniałych i do doniczki. Możesz posadzić w rozstawie co ok. 5 cm jedna od drugiej. Doniczkę wstawić do reklamówki jednorazowej (tym większej im większa jest doniczka. Reklamówkę związać. Co dziennie odwiązać na jakiś czas dla przewietrzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ontario_ab
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2008, 08:34:37 » |
|
dziękuję za pomoc; czy proces ukorzeniania długo trwa ? w jakich warunkach musi to stac ?
|
|
|
|
|
|
- Pozdrawiam Arek -
|
|
|
kakolka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2008, 12:25:25 » |
|
Prosze o radę, pies na jesień "podlał" mi młody bukszpan i liscie mu obeschły .Co z nim zrobić , sciąć tą brzydką część czy już nic z niego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kakolka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2008, 22:27:48 » |
|
Dzięki Zenia .Zobaczymy co dalej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 17, 2009, 09:49:25 » |
|
Witam. Każdego roku po Wielkanocy próbuję ukorzenić bukszpan albo w wodzie albo w ziemi. Jednak nigdy nic z tego ukorzeniania nigdy nie wychodzi:(, czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 17, 2009, 09:56:50 » |
|
Czy to są świeżo cięte sadzonki,czy z koszyczka wielkanocnego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 17, 2009, 10:28:20 » |
|
Ja rozmnażam z sadzonek z piętką + ukorzeniacz tak gdzieś około lipca   To rozmnożony żywopłocik bukszpanowy
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 17, 2009, 13:18:29 » |
|
Małgosiu, kupuję pęczek i od razu wkładam do wody żeby nie zwiądł i z takich świeżych próbuję ukorzenić, jak dotąd nic. Aga napisała, że ukorzenia w lipcu, być może tutaj jest"pies pogrzebany". Zatem albo gdzieś uszczknę sadzoneczkę w lipcu albo po prostu kupię. A te bukszpany rzeczywiście wspaniałe:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aki
Nowicjusz
Kraków, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2009, 16:15:58 » |
|
 To rozmnożony żywopłocik bukszpanowy Czy ten bukszpan to taki zwykły, najbardziej popularny "wieczniezielony" czy może jakaś jego odmiana? Może Suffruticosa albo jakiś inny? Pięknie ten bukszpan wygląda i zastanawiam się czy to zasługa odmiany czy po prostu ładnie zrobione zdjęcie
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
ewa123
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 20, 2009, 10:56:04 » |
|
Właśnie, coś za piękny ten ukorzeniony bukszpan  Ja też ciągle walczę z ukorzenianiem bukszpanu (pospolitego) i nic. Mam nawet gałązki trzy letnie tkwiące ciągle w ziemi, które ani nie rosną ani nie marnieją- denerwują mnie tylko. A miały powstać z niego rzeźby- człowiek to ma fantazje... może ja też źle je ukorzeniałam (półzdrewniałe, moczone w ukorzeniaczu) wiosną? pozdro ewa
|
|
|
|
|
|
Trzeba przemienić w radość wszystko, czego odmawia nam szczęście
|
|
|
Aga2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 20, 2009, 17:33:26 » |
|
Sadzonki pobierałam z krzewu u rodziców ,mają 2, ale jakie  większe ode mnie a mam 160  . Jeden szerokie liście gieste , drugi wąskie rzadki. Jedno jest pewne trzeba dać dużo piasku, prawie sam piasek do ukorzeniania .Jnaczej mi nie wychodziło  W ukorzeniaczu też zawsze maczałam  ukorzeniaja się stosunkowo długo .
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 20, 2009, 19:35:12 » |
|
A jaka wilgotność?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 21, 2009, 11:45:33 » |
|
Ukorzeniam na powietrzu, w cieniu pod krzaczkiem w okres wakacyjny  obecnie stoją w piaskownicy zimują  po roku stania w tej okrągłej donicy przesadzam do doniczek . Praktycznie rosną w piasku  doniczki w tym roku musze zmienić na wieksze, już zbieram     zdjęcia z dzisiejszego dnia .... Fajnie ukorzenia się przygięta gałązka do ziemi , przydusić kamieniem , i jeszcze raz bykszpanom dobrze robi ziemiz z piaskiem, żwirem. To samo lubi trzmielina ona to już uwielbia piasek , od razu rośnie inaczej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 21, 2009, 12:52:27 » |
|
Dzięki:) Piękne bukszpany!
Post dołączony: Marzec 21, 2009, 12:54:36 Zawsze o czymś zapomnę, miałam zapytać czy bukszpan rośnie wolno czy dość szybko? Piękne drzewko!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 21, 2009, 13:21:34 » |
|
Bukszpan bardzo wolno rośnie, dla tego jest super na niskie żywopłoty. Ma dużą bryłę korzeniową . Jak się już ukorzeni to wiele lat będzie zdobił ogród zimą i latem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 21, 2009, 14:20:03 » |
|
Chciałabym hodować go na balkonie, nie mam ogrodu. Można w donicy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 21, 2009, 14:49:14 » |
|
Pewnie że można a nawet trzeba w końcu musi mieć ziemie. Nie wolno zapomnieć o podlewaniu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 21, 2009, 16:12:47 » |
|
Dzięki Aga za bardzo wyczerpujące odpowiedzi, jesteś dla mnie guru od bukszpanu. Dzięki:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|