Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 04:33:56
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Strelicja  (Przeczytany 5594 razy)
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #60 : Listopad 27, 2007, 23:46:52 »

a ja w sobote w walbrzyskim obi widzialam sliczna strelicje (ze sztucznym kwiatem wetknietym w ziemie  Confused) za niecale 22 zl i do tej pory nie moge sobie wybaczyc ze jej niekupilam  Sad a tak zawsze marzylam o strelicji... nawet probowalam wysiac z nasion ale sie nie udalo a tutaj taka okazja i ja nie skorzystalam... niech ktos mi pomoze... powiedzcie ze to drogo, ze sie nie oplacalo (miala okolo 30 cm wzrostu!!!), albo ze kupiona w zimie mogla sie nie przystosowac... cokolwiek byle bym mogla juz spac spokojnie!!  Sad
Różo,22 zł?,bardzo drogo,nie opłacało się nic a nic.Poza tym to nie pora roku na kupno tropikalnych roślin,z pewnością by się nie dostosowała.A tak w ogóle to ta roślina przyciąga złe duchy,prez nią traci się powodzenie u mężczyzn,szybciej się człowiek starzeje itd.Wystarczy?. Smile
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #61 : Listopad 28, 2007, 00:32:18 »

Rózo,kochana,kwiaty najlepiej( dla roślinek także)kupować wiosną,(może być wczesna) bo wówczas aklimatyzacja jest bezproblemowa.Ilekroć udało mi się kupić( przed laty) roślinkę w listopadzie czy póżniej zawsze były kłopoty jak nie gorzej.Wiosną na pewno spotkasz strelicję w znacznie niższej cenie i być może nawet kwitnącą a nie z plastikowym straszakiem.Przyznaj się -ta imitacja kwitnienia zniechęciła Ciebie do zakupu  Smile

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Mirabilis
Aktywny
**

« Odpowiedz #62 : Listopad 28, 2007, 08:24:17 »

Karo. Roślina stoi na podłodze, koło drzwi balkonowych (pld-zach), więc latem ma dość świeżego powietrza i słońca. Teraz jest podlewana raz na miesiąc. Wprawdzie stoi niedaleko grzejnika, ale temp. w pokoju wynosi ok. 20oC.
myszorka
Aktywny
**

« Odpowiedz #63 : Listopad 28, 2007, 16:33:28 »

a wg mnie Paolko nie powinnaś rozsadzać tych strelicji , ja kiedyś na rocznice dostałam od męża strelicje sprowadzona z Holandii potężna w donicy o średnicy ok 1,5 było tam całe skupisko roślin  (z 15 roślin bez przesady), cudnie rosła i kwitła, dzięki temu skupisku jedna przekwitała druga zakwitała , to był krzaczor który zajmował cały róg w pokoju jakieś 3,5 m od okna , na każdym robiła wielkie wrażenie, ale to było zanim znalazłam to forum, wiosną kiedy już korzenie wyłaziły z donicy pojechałam z mężem szukać odpowiedniej donicy, w moim ogrodniczym pani przytargała nam największa jaka miała, mówiła ze drzewa sie w nich sadzi a ja stwierdziłam że za mała , pani popukała sie w głowę że co ja opowiadam że nie ma takich potężnych roślin domowych a to są największe donice jakie produkują, ostatecznie dałam sie przekonać że jakoś upchnę w tą donice moją stericję, w domu okazało sie że nie da rady i ja głupia poprzycinałam korzenie, tak zęby sie zmieściła i w ten sposób pozbawiłam sie tego cuda, nie mogę sobie darować,nie zapomnę min gości którzy wchodzili do mnie do domu Sad

Marzena
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #64 : Listopad 28, 2007, 16:56:27 »

Oj jaka szkoda. Aż mi się smutno zrobiło. Sad

Pozdrawiam
Paulina
Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #65 : Listopad 29, 2007, 09:49:42 »

dzieki dziewczyny, juz mi o wiele lepiej!!  Laughing Laughing Laughing

myszorka
Aktywny
**

« Odpowiedz #66 : Listopad 29, 2007, 11:11:46 »

A ja do dziś nie mogę sobie darować swojej głupoty, od lata mam nową strelicję niestety pojedynczą , ale rośnie puszcza nowe liście mam nadzieję że kiedyś zakwitnie, dzięki wam już wiem jak się nią opiekować.

Marzena
tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #67 : Listopad 30, 2007, 19:51:04 »

a czy ktoś może wkleić zdjęcie strelicji, z opisu ciekawy kwiatek ,tylko nie wiem jak wygląda Confused

storczyki to moja pasja
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #68 : Listopad 30, 2007, 21:08:07 »

Może Wujek Google pomoże? Razz

Pozdrawiam
Paulina
Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: