Gagatek
Aktywny

|
 |
« : Czerwiec 19, 2006, 16:08:31 » |
|
Witam. Dziś stałam się posiadaczką strelicji. Roślinka jest dosyć mała ale za to ma ogromniasty korzeń. W jaką ziemię powinnam ją przesadzić?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2006, 16:48:19 » |
|
Poczekaj z przesadzaniem jeśli tam jest trochę ziemi. Jeśli nie możesz poczekać do końca czerwca to wsadź ją do ziemi uniwersalnej. Tylko nie kupuj byle czego bo może to być stare podłoże szklarniowe. Kup z jakiejś sprawdzonej firmy. Do przesadzania rękawice i jakieś okulary. Korzenie są mięsiste i jak sok pryśnie może być spory kłopot. Oreszcie jej potrzeb poczytaj tutaj http://www.floraforum.net/ftopic353.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2006, 16:54:31 » |
|
Masz gagatku racje strelicje powinnas przesadzic, tylko sie nie zdziw bo ma ogromniaste korzenie, wybierz dla niej duzo wieksza doniczke a ziemie kup uniwersalna. Korzenie strelicji potrafia rozsadzic doniczke, daj znac po przesadzaniu jakie sa twoje wrazenia z widoku korzenia, ja bylam w szoku.
Na dnie usyp drenaz gdyz korzenie sa podatne na pozostawianie wody w podstawce i czesto przez to gnija.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2006, 16:55:58 » |
|
A miało cię nie być.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2006, 17:18:17 » |
|
No właśnie wyjęłam ją z doniczki i zobaczyłam korzenie  i dlatego pytam w co przesadzić. Doniczka jest już pofałdowana w miejscu gdzie są korzenie. Przesadzę ją za kilka dni bo muszę kupić duuuuużą donicę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 19, 2006, 17:24:51 » |
|
Ale jestem ślepa. Szukałam czy nie ma już tego tematu ale nie wpisałam Strelizia . Jak umiecie to podłaczcie moje posty do tamtego tematu bo ja nie wiem jak.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2006, 18:05:51 » |
|
Mialo mnie nie byc lub mialam byc sporadycznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 19, 2006, 21:11:37 » |
|
musisz pamietac ze strelicja dosc szybko rosnie,u mnie w ciagu 3 lat dobila 1,5m z malenkiej rosliny,przesadzalam co roku bo rozsadzala ogromnymi korzeniami jak jakis monster wszystkie doniczki, miała nawet juz paka,niestety podczas moich wyjazdow do Niemiec opiekowala sie nia mama,postawiła ja przy kominku w ciemnym miejscu,pąk usechł i prawie wszystkie liscie,ojj bylam wtedy wciekła na mame bo juz nie mogłam doczekac sie kwitnienia  a tu po przyjezdzie taka niespodzianka  widziałam ze wypuscila dwa swieze listki,moze sie odrodzi,mam nadzieje,chyba ze znowu ja zasuszy lub popali  wracajac do tematu,piękna roslina ale jak rosnie w grupie,tak to rosnie w gore i ma kilka lisci,moja niestety przez 3 lata nie wypuscila zadnego odrostu,rosła samotnie,nie lubi nadmiernego podlewania!!to chyba najwazniejsza uwaga,nie lubi palacego słonca,ale bez dobrego swiatla sie wyciaga,dobre miejsce,dosyc skape podlewanie i bedzie rosła jak szalona 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2006, 08:53:18 » |
|
Dzięki. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 20, 2006, 11:05:21 » |
|
I tu trzeba podkreslis to co juz napisala kasia, nie lubi palacego slonca, ale ogolnie sloneczko jej sprzyja, bez jego bezposredniej operacji i chlodnego okresu spoczynku nie bedzie chciala zakwitnac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 20, 2006, 11:06:28 » |
|
No to pewnie za 3 latka będę miała dopiero kwiaty?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 20, 2006, 11:07:32 » |
|
przy dobrej opiece najwczesniej za trzy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 20, 2006, 11:08:53 » |
|
Odnośnie tej ziemi. Czy może być ona z nawozem np. Substral czy mam kupić taką bez nawozu?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 20, 2006, 11:12:28 » |
|
To zalezy czy nawoz w tej ziemi jest ukierunkowany na pobudzenie bujnego wzrostu, jak tak to moze byc z nawozem, jak nie to kup ziemie i dokup sobie nawoz w granulkach do roslin zielonych i dodaj.
Na kwitnienie to dopiero mozesz uzywac jak pojawia sie pierwsze kwiaty, ale na to trzeba bedzie jeszcze poczekac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 20, 2006, 11:18:30 » |
|
Jak już jesteś to powiedz mi co ze zraszaniem liści?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 20, 2006, 12:07:26 » |
|
Ja nie spryskiwalam, co tydzien przecieralam je wilgotna sciereczka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 20, 2006, 13:27:10 » |
|
Zaczynam się poważnie martwić. W co ja ją posadzę? Mam niską ale szeroką donicę produkcyjną może w niej ze dwa lata by porosła. Właściwie nie wiem czy ona ma korzeń któremu potrzeba miejsca w głąb ziemi czy rozrasta się jednak bardziej powierzchniowo?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 20, 2006, 13:47:09 » |
|
Narazie posadz w donicy jaka posiadasz, a za rok sie pomartwimy dalej, w koncu doniczki do palm sa duze, Korzenie chyba rozrastaja sie w glab, ale nie jestem pewna bo sie nad tym nie zastanawialam tylko przesadzalam do dostepnej mi wiekszej donicy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 20, 2006, 16:16:14 » |
|
korzenie raczej jak u palm,w glab,,jak wyjelam swoja z doniczki przy pomocy rodzicow i faceta to korzenie przypominały weza na dnie doniczki zwiniete parenascie razy w okregi  ale chyba cie to nie przeraza,fajna roslinka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 20, 2006, 16:39:19 » |
|
Pytam o te korzenie bo nie wiem jaki kształt donicy muszę kupić. Korzenie pewnie rosną w podobny sposób do clivi ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 20, 2006, 16:42:11 » |
|
tak w pewnym sensie,jak wyciagasz rosline to system korzeniowy wyglada podobnie,tyle ze korzenie sa grubsze ( wygladaja jak długie tłuste robaki..) i jednak doniczka powinna był głebsza niz szersza no moze troche przesadzilam z ta obrazowością,,, 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 20, 2006, 17:23:09 » |
|
Właśnie wiem jak wyglądają korzenie. Zawsze jak kupuję roślinę to wyciągam ją z doniczki i oglądam korzenie- takie zboczenie. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 20, 2006, 18:13:05 » |
|
To były niezapomniane, traumatyczne przeżycie. Korzenie są bardzo ciekawe tym bardziej że swoją siłą rozciągnęły na samym dnie doniczkę i trudno było ją wyciągnąć.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
sweeper23
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 25, 2006, 12:59:32 » |
|
Witam Jestem początkującym uprawiaczem roślinek. I jak to mam w zwyczju zacząłem od razu z grubej rury- czyli strelicja. Zakupiłem kilka nasionek z pierwszej wysianej parti - 5 sztuk wylazła z ziemii tylko jedna. i strasznie wolno rośnie. W miarę żwawo wylazła z eimi ( po 6 tygodniach od wysiania), ale teraz prawie się zatrzymała pierwsze kilka dni miała nawet niezłe przyrosty, ale suma sumarum po 2-3 tygodniach wzrostu ma około 2 cm. wysokości i wygląda jak zielona rurka , z której w ciągu ostatnich kilku dni ze środka zaczyna się wychylać następne źdżbło. Nie wiem , czy rozwój nie jest zbyt wolny - jednak inne roślinki "gonią" nieco szybciej. Relacja z tego co zastosowałem: - ziemia do wysiewu ( niestety pochodzi z supermarketu i wygląda na ostro przejechana już)- próbuje ratować lekkim nawożeniem nawozem w płynie- ta badziewna ziemia nie chłonie wody ,tylko przepuszcza ją przez siebie na podstawke, i cały czas jest sucha- musze podlewać spryskiwaczem , żeby coś wsiąkło...  - dużo drenażu- tak mi zalecono - i nie bardzo wiem jak często podlewać , aktualnie leje codziennie małą ilością wody, żeby ziemia non stop wilgotna była jeśli ktoś majakieś sugestie - będe bardzo wdzięczny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tris
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 25, 2006, 18:26:58 » |
|
ze strelicjami chyba tak już jest. moja ma jakiś miesiąc jak nie więcej i całe 7cm 'wzrostu'. rosnąć zaczeła właściwie chyba dopiero jakiś tydzień temu, przedtem stała w miejscu na wysokości jakiś 3cm. teraz widzę że z tej 'rurki' będzie chyba listek. co do podlewania musisz spytać kogoś innego, bo aż takiej wprawy nie mam. póki co podlewam dopiero jak ziemia już dość mocno przeschnie i raczej mniej niż więcej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sweeper23
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 27, 2006, 22:43:35 » |
|
a jeszce takie małe pytanko: ledwo te badyle z ziemii sie wykluły , a już mają lekko przyschięte końcówki - od czego to moze być??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|