paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« : Luty 18, 2008, 16:19:02 » |
|
Kasiu, a przy jakiej temperaturze można już zacząć wystawiać hibiskusa na balkon?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2008, 16:20:41 » |
|
Nowirko to w takim razie moze za duzo?U mnie w sypialni za zachodnim jest tez niewiele ponad 18 stopni,w tym okno jest czesto otwarte.Tu tez chodzi o to by naraz nie była zbyt wilgotna ziemia przy niskiej temperaturze.
Paolko od polowy maja na poczatek w cieniu,potem na słoncu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olaola915
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 29, 2008, 15:02:11 » |
|
Witajcie, Nieśmiało przedstawiam moje hipki   I to już wszystkie  Napiszę jeszcze, że jakby ktoś chciał sadzonki z hipków to chętnie się podzielę  Pozdrawiam Ola
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ola
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 29, 2008, 15:06:45 » |
|
piękna kolekcja mój też dzisiaj zakwitł, jest podobny do twojego drugiego, tyle że różowy  zdjecia już kiedyś były, to nie bedę się powtarzać ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 29, 2008, 15:14:48 » |
|
Olu-jeżeli by można to ja poprosiłabym o sadzonkę nr 1 i 4. Piękne te Twoje hipki-zobacz co ja mam do wymiany;) Dogadamy się na pw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olaola915
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 29, 2008, 15:22:02 » |
|
Bardzo się cieszę że Wam się podobają hipki  Długo przeglądałam poprzedni wątek (część  zanim zdecydowałam się wkleić zdjęcia. A tu takie pozytywne przyjęcie  Justo masz już ode mnie te sadzonki, napisz proszę na pw to dobijemy targu  Asliaeo widziałam Twoje kwiatki, bardzo mi się podobały  A tak właściwie czy ktoś widział kiedyś brzydkiego hipcia?? Bo mnie się to nigdy nie udało... Problem w tym, że jeden piękniejszy od drugiego 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ola
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2008, 16:38:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2008, 16:50:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2008, 17:02:08 » |
|
Gdzie takie cuda można zdobyć??? Po prostu szok!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2008, 17:20:05 » |
|
Gdzie takie cuda można zdobyć???
W Hameryce.  Po prostu och i ach.  A tak się zastanawiam czy te hibki mają takie paprotkowe listki czy same kwiaty zostały wetknięte do doniczek z paprotkami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Percia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2008, 09:55:48 » |
|
  To jest hibiskus mojej teściowej. Jak widać kompletnie opadł. Od roku nawet o centymetr nie urósł. Moim zdaniem jest on przelany. Ona zawsze robiła tak, że lekko go przesuszała (czasami mial on naprawdę sucho(a czytałam, że hibiskus powinien mieć stale wilgotną, ale nie za mokrą ziemię) :/) i ostatnio o wiele więcej nalała wody do doniczki i liście następnego dnia oklapły. Już raz się tak jej stało z nim , że całkowicie zrzucił liście, a potem urosły mu nowe. Ja mam zamiar zreanimować jej ta roslinkę wymieniając ziemię i wstawić go pod szklarenkę zrobioną ze sloika i dać go w bardziej sloneczne miejsce, bo jak widać ze zdjęcia stoi on na półce w dosyc zaciemnionym miejscu. Napiszcie mi tylko, czy się nie mylę w diagnozie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2008, 12:36:10 » |
|
Po pierwsze ma za duza doniczke,a po drugie to chyba juz za pozno na ratunek.Faktycznie wyglada na przelanego.Jak go teraz przeniesiesz na slonce tez mu to zbytnio nie pomoze bo doznanie szoku.Sprobuj w jasniejsze miejsce poprostu ale jak przelany to raczej po ptokach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 02, 2008, 12:43:35 » |
|
Percia moim skromnym zdaniem ,nie urósł ,bo ma za ciemno ,mój przez całe lato stoi w ogrodzie na słonecznym miejscu i nigdy nic mu nie jest.W zeszłym roku go za późno zabrałam na jesieni do domu,podmarzł ,ale po przycięciu powypuszczał młode listki -i widze ,że już jest ok. Ciesze sie ,bo myślałam ,że go zamordowałam 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2008, 13:11:14 » |
|
Dołączam fotki ledwo uratowanego drzewka-bo to już właściwie drzewko-choć w tym roku mocno przycięte,koronę skróciłam o 2/3. Wypuściło piękne młode listeczki i już sie nie martwię -sami zobaczcie  
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2008, 15:45:35 » |
|
Jak zakwitnie to bedzie czym oczy cieszyć.  Ładnie sie zazielenia. Mnie w piwnicy 2 róże chińskie padły...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 07, 2008, 16:11:00 » |
|
Elu ja bym sie nigdy nie zdecydowała na zimowanie hibiskusa w piwnicy.To prawie jak pewna smierc dla niego,:-?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 07, 2008, 18:43:04 » |
|
Kasiu ja swojego zawsze zimuje w piwnicy.W tym roku zrobiłam wyjątek i go do domu przyniosłam ,bo przemarzł i musiałam go kurować. Zawsze mu w piwnicy wszystkie listki opadają ,a na wiosnę nowe rosną.
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 07, 2008, 19:20:39 » |
|
Większość kwiatów przechowuję w piwnicy. Moja piwnica to pokój, ale zimą nie zamieszkany- jest tam trochę tylko chłodniej niż w mieszkaniu. Inne chińskie róże przeżyły w dobrej kondycji- ale jak pisałam dwie mimo podlewania kompletnie zaschły...Inne kwiaty ciepłolubne maja się dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 07, 2008, 23:25:25 » |
|
ja mowie o piwnicy ciemnej,jak to pokoj to ok.Ale nie wyobrazam sobie zimowania w ciemnej i zimnej.Tym bardziej ze moje i tak cała zime kwitna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 09, 2008, 15:58:12 » |
|
U mnie na prawdę w piwnicy zimuje ,pod domem -jest tam tylko małe okienko ale pomieszczenie jest wielkie więc niewiele w związku z tym tam światła dociera,temperatura około 10 stopni C. Liście całkowicie opadają i dzięki temu nie mam problemu na wiosnę z przyzwyczajaniem rośliny do słońca ,bo liści nie przypali -bo ich nie ma. Dopiero na wiosnę na słoneczku wychodzą i tak już od około 15 lat 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 09, 2008, 17:16:40 » |
|
to podziwiam.W kazdym razie musi to byc silna odmiana a nie hybryda na własnych korzeniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 11, 2008, 08:24:16 » |
|
Witajcie! Dzisiaj zakwitła moja róża... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 11, 2008, 09:26:00 » |
|
Śliczny kolorek  gratuluję kwitnienia 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 11, 2008, 09:58:46 » |
|
Podziwiam  taki gąszcz zdrowych liści i piękny kolor. Moje są łysawe  ale mają pączki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 01, 2008, 10:30:39 » |
|
Witam Wszystkich serdecznie! Bardzo często oglądałam Wasze ślicznie kwiatki i postanowiłam do Was dołączyć. Kupiłam sobie wczoraj hibiskusa, a co jak Wy to ja też! Ma bardzo dużo pączków i mam nadzieję, że mu nie opadną. Stoi sobie na południowym oknie tarasowym i sądzę, że mu tam dobrze?! Jak będę miała chwilkę czasu to wkleję parę fotek. Pozdrawiam...
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 01, 2008, 13:10:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 01, 2008, 20:34:01 » |
|
Elu na pewno efekt będzie imponujący czego Ci życzę 
|
|
|
|
|
|
Very Happy
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 09, 2008, 18:33:31 » |
|
Ale się Was naszukałam. Dawno mnie tu nie było. Chciałabym jednak pochwalić się kwitnieniem,   Ech, stara i największa kwiatowa miłość!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|