LŁ
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 21, 2008, 19:32:28 » |
|
dziękuje, sprawdziłam wg zdjęć z wyszukiwarki że to napewno jest Aloes variegata / pstry. On nie lubi dużo wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 21, 2008, 22:59:23 » |
|
LŁ, skoro go nie przelewasz, to zajrzyj do korzeni. Może domaga się przesadzenia.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 22, 2008, 02:46:02 » |
|
Dostałam od Krysp50 cebulę czegoś takiego. Tak kwitnie u Niej. Mamy swoje typy, ale proszę o pomoc  Odświeżam pytanie Ula już próbowała odpowiedzieć, ale wydaje się, że to nie jest to - na pewno nie kamasja.Pokażę więcej zdjęć, może to ułatwi.Dodam jeszcze, że cebulę dostałam jako leczniczą i faktycznie liście mają taką moc : szybko goją się rany. Oto zdjęcia: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 22, 2008, 07:59:37 » |
|
To znów ja ,chyba znalazłam  ,sprawdż czy to nie jest Ornithogallum Alaska czyli Sniedek ,zauważyłam taką cebulkę na allegro,niestety nie potrafię podać linka,ale myślę że znajdziesz
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 22, 2008, 08:05:30 » |
|
Znalazłam, ma inne kwiatki. I kolor i kształt 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 22, 2008, 08:20:11 » |
|
Po przeglądnięciu mojej książki o cebulowych to nic innego mi nie przychodzi mi do głowy,liczyłam że to któraś z tych trzech,  a można wiedzieć kiedy ta cebulka kwitnie,teraz czy w lecie i jeszcze czy to domowa roślinka,musze przyznać że mi się podoba,
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 22, 2008, 08:28:41 » |
|
To musisz poczekać na Krysię. U niej kwitła.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 22, 2008, 09:54:18 » |
|
Czy domowa roślinka - nie wiem dokładnie, ale u mnie i u koleżanki od której dostałam, rośnie w domu.Zastanawiam się, czy domowa, bo....... nie wiem jak wysoko by urosła i kiedy - pomimo stosowania podpórek, w końcu złamała się.Kwiatu nie wstawiałam do wazonu. Z liścia po przecięciu, jak i łodygi - wypływa galaretowata maź, która jest gojąca, po posmarowaniu lekko szczypie. Kwitła w październiku na wschodnim parapecie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Asiorek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 22, 2008, 17:15:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 22, 2008, 17:25:40 » |
|
Tak - Fiołek alpejski  Nie zalewać, nie smażyć na słońcu  Kolor boski.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #41 : Luty 22, 2008, 17:29:00 » |
|
Asiorku, wpisz sobie w wyszukiwarkę na stronie głównej "cyklamen" i wyskoczą ci stosowne wątki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vonka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Luty 23, 2008, 15:25:45 » |
|
To teraz ja wkleję swoją nową roślinkę - dostałam w prezencie od męża ale zapomniał się dopytać pań w kwiaciarni co to za roślinka, nie wspominając o sposobie pielęgnacji  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #43 : Luty 23, 2008, 15:32:50 » |
|
Guzmania lingulata?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vonka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Luty 23, 2008, 19:43:09 » |
|
Guzmania lingulata?.  Tak, to ona, dziękuje ślicznie za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #45 : Luty 24, 2008, 20:38:18 » |
|
Kochani dostalam do podreperowania tego kwiata. Wydaje mi sie ze to jakas odmiana filodendronow???? i jak to pociąć ? czy ktoś może wie co to za roślinka ?   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #46 : Luty 24, 2008, 20:40:15 » |
|
No filodendron, jak nic. Teoretycznie może wypuścić korzenie z każdego kolanka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #47 : Luty 24, 2008, 21:49:13 » |
|
Dzięki JeyDee Dmm pociełam go i co dalej ?  do wody czy do ziemi. Od kolanka z jednej i drugiej strony zostawilam około 4 cm gołego pędu , większość nie ma liści hmm ja bym to włozyła do ziemi tylko zastanawiam się jak ? w pionie i przykryć ziemią tak żeby górny kikut wystawał a kolanko ma być przykryte? czy w poziomie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #48 : Luty 24, 2008, 21:52:46 » |
|
Jeśli do ziemi to w pionie (chyba  ), kolanko zakryte. Ale ja się na ukorzenianiu w ziemi znam "inaczej"  , więc wszystko ładuję do wody. Ewentualnie fifty-fifty, trochę do doniczki, trochę do szklanki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #49 : Luty 24, 2008, 23:18:32 » |
|
No i tak też zrobiłam  fifty -fifty dziekuję za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
słonko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Luty 25, 2008, 11:18:14 » |
|
Witam wszystkim niedawno kupiłam sobie bardzo ładnego kwiatuszka ale nie wiem jak się nazywa a cos mu dolega bo żółkna mu liście i marnieje w oczach. Chciałabym mu pomóc ale nie wiem jak bo nie wiem co to za kwiatek. Mam nadzieje że go znacie:) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #51 : Luty 25, 2008, 13:04:32 » |
|
Dracena. Lubi dużo światła i nie znosi nadmiaru wody. Przesadzałaś ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
słonko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Luty 25, 2008, 14:36:28 » |
|
Witaj JeyDee, dzieki za podpowiedź:)nie jeszcze nieprzesadzałam bo i nawet nie wiem jak. Własnie od jakiegoś czasu coś mi sie dzieje złego z tą draceną a mianowicie zaczynają mi zółknąć liście i to nie od spodu tylko na długości całego kwiatka(raz od góry raz od środka). Ale domyślam sie co z nią się dzieje bo napisalaś że nie znosi nadmiaru wody a ja właśnie dużo ją podlewam  Ale teraz już wiem znacznie więcej o niej i jak o nią dbać i mam nadzieje że wróci do poprzedniej formy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #53 : Luty 28, 2008, 14:47:57 » |
|
Dostałam taka oto młoda roślinke od teściowej  jako hoję i tak sobie myślę - patrząc na zdjęcia, ze to chyba bella. Czy bardziej doświdczone forumowiczki mogą mi potwierdzic ocenę?? Bardzo proszę. A przy okazji - choc nie wiem czy we właściwym miejscu umieszczam pytanie - powiedzcie mi proszę czy roślinka dobrze się ma. Mam wątpliwości, bo na niektórych listkach jest coś białego - tak jakby wierzchnia błonka się odklejała. Nie znalazłam tam zadnej pajęczyki, ani nic takiego i nie wiem czy to powód do zmartwień czy nie. Przywiozłam ja do domu dopiero w poprzedni weekend i postawiłam na parapecie okna wschodniego, stała nad grzejnikiem, teraz ja przenisołam na drugi koniec tego samego parapetu. Na razie nie podlewałam bo ziemia jest cały czas wilgotna.   
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #54 : Luty 28, 2008, 15:10:08 » |
|
Zgadza się - to bella  . Zdjęcie listków możesz wsadzić do wątku "Moja hoja choruje" (w dziale Hoya).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Marzec 02, 2008, 12:50:43 » |
|
Proszę ,o zidentyfikowanie owej roślinki,choć nie wiem ,czy będzie to takie łatwe,bo straszne z tego maleństwo wysokość całej roślinki jakieś 5-6 cm. Dopiero mi sie przyjęła i wypuściła kilka listków.Dostałam kawałek gałązki od koleżanki twierdzi ona ,że jest to jakieś pnącze ,ale też nie zna nazwy,nigdy ponoć nie kwitło. 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #57 : Marzec 02, 2008, 22:25:50 » |
|
Aggi mi to wyglada na fikusa lingua 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #58 : Marzec 02, 2008, 22:43:03 » |
|
Amarylko to jest Ficus bennedijkii
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Marzec 03, 2008, 07:40:29 » |
|
Iwonko przeglądałam net ,może masz rację-dzięki ,bo podobny,ale nigdy bym nie przypuszczała ,że może być to fikus jakiś . 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|